Print this Post


  Victor Iacobescu – inspector-general al IȘJ Olt: Pandemia – o lecție, poate cea mai urâtă lecție de viață!

  D-le inspector-general, în ce măsură școala on-line poate suplini, într-un mod satisfăcător, pe cea clasică? Care ar fi neajunsurile acestui mod impus de pandemie și ce se poate face pentru a le înlătura?

  Din punctul meu de vedere, școala on-line este un compromis pe care întreaga planetă a fost nevoită să-l facă. Nu are eficiența pe care a avut-o școala clasică, dar era singura singura posibilitate ca educația să continue cu un grad ridicat de eficiență. Sunt și neajunsuri, dar sunt și câteva aspecte pozitive. Din păcate, nu mai putem vorbi de o eficiență a comunicării în relația profesor-elev asemeni cursurilor dinaintea declanșării pandemiei. Informația științifică a fost transmisă, dar a pierit din farmecul modalității de transmitere specific stilului fiecărui profesor. Pe de altă parte, introducerea tehnologiei în școala românească va avea efectele dorite în special după ce se va termina pandemia.

  În ce condiții vor reîncepe cursurile școlare și când?

  Este o decizie importantă pentru sănătatea elevilor și a profesorilor și vor fi luați în considerare mai mulți factori, precum: evoluția pe care o va avea noua tulpină a virusului, rapiditatea vaccinării, dar și eficiența vaccinului. Să sperăm că semestrul al doilea va debuta sub auspiciile școlii pe care ne-o dorim fiecare.

  Actualul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, este un fost ministru al Guvernului Ponta, care a aprobat un ordin de ministru, prin care îi salva pe plagiatori… Vă bucurați că sunteți contemporan cu domnia-sa?

  În evoluția istorică, luarea unor decizii importante a fost făcută avându-se în vedere contextul socio-cultural. Poate atunci s-a considerat că suntem în continuare în „România lui merge și-așa”, dar s-a dovedit o alegere greșită. Cariera unui om nu se raportează la un singur eveniment, chiar dacă uneori o greșeală comisă este mai des invocată decât alte 100 de lucruri bine făcute.

  Tot d-l ministru Câmpeanu, liberal de data asta, utilizează obsesiv un cuvânt, care nu se află în dicționarul limbii române: „remedial”! Ca filolog, ce părere aveți, mai ales că o altă „personalitate” națională, Col. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare, s-a făcut de râs cu expresia de cartier „ad labam”?

  A greși este omenește. Chiar un filolog poate greși, din cauza oboselii sau a emoțiilor. Despre domnul Colonel pot să spun, amintindu-mi de orele de limba latină din liceu, că poate i se potrivește proverbul „homo sum et humani nihil a me alienum puto”. (Sunt om și nimic din ce este omenesc nu socotesc a fi străin de mine).

  Cum se desfășoară campania de vaccinare în rândul cadrelor didactice și care este poziția dvs. în privința necesității vaccinării populației?

  În județul Olt, până în acest moment, peste 50 % din rândul cadrelor didactice și-au exprimat dorința de a se vaccina. Eu consider că trebuie să ne vaccinăm, însă consider ca prioritare să fie persoanele care se află în grupa de risc.

  Pe perioada pandemiei, evenimentele culturale, la toate nivelurile, au încetat. Dvs. ați mai avut timp de poezie? Ați scos cum vreun volum în această perioadă?

  Din păcate, pandemia aproape a ucis cultura. De-a lungul timpului, cultura a determinat cristalizarea conștiinței naționale, astfel încât astăzi să putem vorbi de poporul român. Ca majoritatea celor pasionați de poezie, m-am exprimat în această perioadă pe pagina personală de Facebook. Sper ca următorul volum de poezie al meu să coincidă cu sfârșitul pandemiei și, de ce nu, să poată apărea în același timp cu următorul volum al domnului Dumitru Sârghie.

  Educația copiilor și nepoților noștri însemnă România de mâine… Ce mesaj aveți dvs., ca inspector general, pentru părinții învățăceilor noștri, care sunt destul de îngrijorați de situația în care se află școala românească în acest moment?

  Am fost și rămân un optimist incurabil. Pandemia va trece și ne vom relua viața pe care, poate înainte nu am știut să o prețuim cu adevărat. A fost o lecție, poate cea mai urâtă lecție de viață, dar ora acestei lecții se apropie de final. Va suna clopoțelul și la examenele care vor urma, elevii noștri vor fi campioni, iar părinții și profesorii vor fi mândri de reușitele lor.

  Dumitru Sârghie

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/victor-iacobescu-inspector-general-al-isj-olt-pandemia-o-lectie-poate-cea-mai-urata-lectie-de-viata/