AcasăInterviuVictor Ponta va deveni unul dintre cei mai importanți lideri ai Uniunii...

Victor Ponta va deveni unul dintre cei mai importanți lideri ai Uniunii Europene

D-le președinte, mai demult și nu acum, ați avut o înțelegere „beton” cu liberalul Ioan Ciugulea. Putem spune că parteneriatul și mai „beton” cu pedelistul Darius Vâlcov a anulat această înțelegere?

Nu! Nicidecum… La nivelul USL, relațiile mele cu președintele Ciugulea sunt normale. Sunt anumite inadvertențe, motivate de orientările ideologice diferite pe care le avem fiecare. Am încercat, totdeauna, împreună, să trecem peste ele, iar rezultatul este acela că PSD Olt are o relație foarte bună cu PNL Olt. Un parteneriat politic valabil se discută la nivelul conducerilor celor două formațiuni, atât la nivel central, cât și local, și nu ține cont neapărat de relațiile dintre două persoane. Punctual, conform înțelegerilor dintre PSD și PNL, eu am o relație bună cu Ioan Ciugulea.

paul stanescuCa administrator legal, dvs. sunteți direct răspunzător de bunul mers al Spitalului de Urgență Slatina (SJU). Credeți că s-au făcut pași hotărâtori în acest sens pentru sănătatea noastră de toate zilele, prin acel parteneriat cu Darius Vâlcov, mai clar cu Primăria Slatina?

Am declarat public, în mai multe situații, că nu sunt pe deplin mulțumit de bunul mers al acestei instituții atât de importante pentru oameni. S-au făcut și lucruri bune, dar sigur că nu s-a produs acea schimbare rapidă pe care mi-am dorit-o din tot sufletul. Viteza cu care înaintăm în reformarea serviciilor medicale pe care le poate SJU Slatina este prea mică. Dar nu am renunțat la obiectivele cele mai importante și, în continuare, voi face tot ce depinde de mine și de instituția pe care o conduc pentru a pune lucrurile pe un făgaș normal.

Se vorbește despre o vizită iminentă, la SJU Slatina, a Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Cu ce sentimente priviți această vizită?

Nu cunosc acest subiect, dar mă bucură faptul că ministerul de resort vrea să-și facă treaba. Dacă sunt nereguli, voi fi primul de acord cu măsurile care se vor lua. Apreciez în mod deosebit faptul că Ministerul Sănătății se interesează de soarta acestui spital.

D-le președinte, foarte mulți primari PSD din Olt, după ce au suportat toate privațiunile Guvernării Boc, sunt acum dezamăgiți de rezultatul întâlnirii lor cu domnii Ponta și Dragnea, la București, care le-au spus răspicat: niciun leu pentru proiecte noi! E frumos din partea acestei guvernări, de la care se așteaptă atât de mult?

Sigur, cererea din partea primarilor e foarte mare. Ce știu colegii noștri primari și nu știu alții este faptul că, în cel mai scurt timp, cele trei programe guvernamentale (OG 7, HG 577 și OG 40) vor alcătui un singur program, ce va avea o singură denumire – și sigur vor începe atunci alocările de fonduri pentru obiectivele începute. Este cert că anul acesta nu vor fi investiții noi. Pentru că sunt începute 3500 de șantiere și hotărârea de guvern este aceea ca acestea să fie finalizate, în funcție de importanța lor. Nu vor fi începute alte șantiere. Din discuțiile pe care le-am avut, la cel mai înalt nivel, în 2014, după finalizarea investițiilor începute, vom demara și alte investiții noi, de infrastructură: apă, canal, drumuri, sănătate și educație.

Faptul că, în Olt, nu există niciun atom de Opoziție vă dă, așa, o mare satisfacție sau vă pune nițel pe gânduri?

Ca președinte al PSD Olt, sigur că nu e treaba mea să pun umărul la construcția unei Opoziții. Nu pot influența, într-un fel sau altul, reconfigurarea unei Opoziții în Olt, fiindcă nu există așa ceva în fișa postului meu politic. Ca cetățean, însă, al anului 2013, pot să spun că e rău că nu avem Opoziție în Olt, așa cum nu avem nici în țară. În funcție de faptele USL, această Opoziție, aproape inexistentă în acest moment, poate să rămână așa cum este acum sau poate să crească… Eu îi urez „succesuri”!

D-le Stănescu, în Olt, aveți o presă locală extrem de favorabilă. 99% dintre publicațiile Oltului cântă „viața nouă, îmbelșugată”, sub conducerea USL. Credeți că unanimitatea aceasta a presei locale, care lucrează cu mănuși față de noua putere, ajută cu ceva democrația?Vă ajută pe dvs. și pe  Darius Vâlcov?

N-am nicio contribuție la acest fenomen, ca președinte de partid ori președinte de județ. Deocamdată, s-a scurs o perioadă prea scurtă de la formarea noului guvern, dar eu cred că reacțiile vor începe să apară. Sunt conștient de rolul important al presei, acela de câine de pază al democrației, și cred că, după un anumit timp, aceasta își va spune cuvântul. În ceea ce mă privește, eu am o relație de respect față de presă și sunt un om politic care, atunci când sunt criticat, mai ales cu argumente, nu mă supăr, ci încerc să mă corectez. Îi respect pe toți ziariștii profesioniști, care dovedesc că, în spatele articolelor lor, stau dovezi greu de combătut de către orice politician, nu numai de către persoana mea.

Se pare, d-le președinte, că USL, la nivel central, scârțâie din toate încheieturile… De aici, de la Olt, nu se vede acest fenomen?

USL, la Centru, funcționează destul de bine. Anumite discuții, cu privire la anumiți miniștri, sunt inerente. În democrație, o alianță între două formațiuni cu ideologii diferite nu poate funcționa ca un monolit de tip comunist. Noi, liderii politici județeni, dar și primarii noștri, știm cel mai bine cum să depășim anumite asperități, pentru ca să redresăm această țară. Trăim în realitate, iar această realitate este cunoscută la fel de bine și de liderii noștri de la Centru, care știu să treacă – la rându-le – peste anumite neînțelegeri.

Sondajele, d-le președinte, sunt la fel de reale: Ponta 60%, Antonescu 40%, în ochii poporului. Păi, în acest caz, nu-i mai bun Ponta de președinte al României, având în vedere și unele derapaje antieuropene ale lui Crin Antonescu?

În acest caz, ca și în altele, legate de anumite înțelegeri politice, trebuie să ai cuvânt și onoare. Din momentul în care cele trei congrese (ale PSD, PNL și PC) au stabilit premierul și candidatul la președinție, chiar dacă în PSD ar fi anumite dorințe, această decizie trebuie respectată de toată lumea. Este evident că premierul Ponta a crescut enorm, el este o speranță pentru România, nu numai pentru PSD, iar eu, ca simplu pesedist, consider că actualul premier este cel mai mare om politic din România. Este capabil, are anvergură internațională, este experimentat, deși e foarte tânăr. Va veni o vreme când Ponta va deveni unul dintre cei mai importanți lideri ai Uniunii Europene…

Și totuși, repet, Antonescu dă semne de nervozitate și chiar atacă,  uneori subliminal, alteori direct, PSD. Ponta, mai înțelept, nu contraatacă, însă oamenii din jurul său și presa de stânga sunt gata-gata să sară la gâtul lui și al liberalilor. Nu simțiți această stare de lucruri?

Eu cred că Antonescu va căpăta ceva din înțelepciunea lui Ponta, pentru ca să facem în așa fel să rămânem uniți, pentru interesul general. Numai împreună putem să ștergem urmele adânci lăsate de cea mai dezastruoasă guvernare, cea a lui Traian Băsescu… Trebuie să realizăm ceea ce am promis acestui popor și sunt convins că d-l Antonescu a înțeles acest lucru.

De ce USL, atât la nivel central, cât și local, l-a preferat pe Blaga în detrimentul Elenei Udrea?

N-am cunoștință de o asemenea pasiune a USL pentru Blaga și – din punctul meu de vedere – nici Blaga, nici Udrea și nici Macovei n-au anvergura unui președinte capabil să conducă un partid național. Acest fapt este în avantajul PSD și mă bucură.

Dumitru Sârghie

1 COMENTARIU

  1. Asta crede unul ca Paul Stanescu;. noi poporul român stim că Ponta(zis domnul Bulă) ne-a fentat şi nu este cu nimic mai presus decât Boc.Nu se ştie ce soartă nenorocită va avea!Interesul este al clicilor de urători ai PSD pentru afacerile lor, nu pentru binele acestui popor încă odată obidit şi înşelat:.Halal Preşedinte CJ, halal premier

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments