Print this Post


  Viorel Pintea și reîndătinarea artelor și culturii tradiționale oltenești…

  Școala Populară de Arte și Meserii, Centrul de Promovare a Culturii și Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” sunt, de o perioadă bună de timp, parte integrantă a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt. Director al acestei instituții prestigioase este Viorel Pintea, un profesionist „en titre”, care are și experiența de director general în Ministerul Muncii, Dir. de Asistență Socială.

  Această fericită comasare, realizată după o analiză pertinentă a Executivului județean a făcut posibilă, pe lângă o economie financiară substanțială, prin reducerea cheltuielilor, o mai eficientă promovare și o ținere în frâu a tot ceea ce înseamnă, în general, artele și cultura tradițională a unui județ cu o istorie culturală impresionantă. Se înțelege de la sine că fiecare dintre cele trei foste instituții a devenit secție a noului Centru Județean de Cultură și Artă Olt.

  Înrudit, prin soția sa, Simona Pintea, cu celebrul ziarist și scriitor Pan Vizirescu, Viorel Pintea, absolvent de Teologie și preot destoinic, ani de-a rândul, a preluat această „Parohie a  Culturii și Artelor”, conștient de faptul că fără reîndătinarea artelor și culturii tradiționale oltenești, în special, și românești, în general, suntem un popor în derivă, la răscruce de vânturi. Readuc în atenție acea zicere celebră a lui Winston Churchill, rostită în vremuri de război: „Când ministrul Finanțelor îi aduce premierului Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, să semneze bugetul, acesta întreabă: dar unde sunt banii pentru cultură? Ministrul Finanțelor răspunde: Păi, e război, nu avem bani pentru cultură. Atunci, Churchill ripostează: Dacă nu avem nevoie de cultură, atunci pentru ce mai luptăm?”

  Urmaș de nădejde al învățăturilor „unchiului Pantel” (a se citi Pan Vizirescu), cel care a debutat la „Universul literar” al lui Iorga și care a scris la „Bilete de papagal”, „Gândirea”, Revista „Fundațiilor Regale”, „Muncitorul Român” ș.a.m.d., Viorel Pintea slujește această instituție în credință și dragoste față de neamul românesc, față de patrimoniul moral și spiritual al Oltului și Romanațiului, auzind, parcă, și azi, îndemnul înaintașului său:

  „Socotesc o binecuvântare că am venit pe lume în acest neam, că n-am fost deviat în altă parte. Apartenența mea la neamul românesc este, într-adevăr, o bucurie și un dar ceresc. (…) N-am scris niciun cuvânt fără să mă întreb unde e Dumnezeu, unde e poporul român.”

  Dacă m-ar întreba cineva ce i-aș ura domnului Viorel Pintea, de Ziua Națională a României, i-aș spune, în felul următor, așa cum cred că i-ar spune însuși Pan Vizirescu: „Să arzi, în continuare, pe vatra trainică a duhului românesc, o vatră pe care au ars neîntrerupt nădejdile noastre cele mai înalte și, unde, de la Coresi încoace, cultura românească s-a afirmat necontenit!” 

  La Mulți Ani, Viorel Pintea!

  Dumitru Sârghie

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/viorel-pintea-si-reindatinarea-artelor-si-culturii-traditionale-oltenesti/