AcasăInterviuVoi fi alături de cetățenii mei, așa cum am făcut și până...

Voi fi alături de cetățenii mei, așa cum am făcut și până acum!

D-le Ioan Mocanu, victoria lui Klaus Iohannis la prezidențiale a dat un restart democrației din România și a repus dreapta politică în mișcare. Iată că și dvs. aveți o sarcină nu tocmai ușoară, aceea de a candida pentru funcția de primar al Caracalului, din partea PNL.

De ce credeți că, la Caracal, străveche așezare, care a cunoscut din plin democrația interbelică, liberalismul a fost și este mai puțin reprezentat?

Căderea bruscă a economiei și industriei acestui municipiu, puternic altădată, a dus la formarea unei mentalități stângiste, în ciuda tradiției liberale pe care Caracalul a avut-o de-a lungul istoriei sale. Toate clădirile de patrimoniu și tot ceea ce a rămas în picioare în urma trecerii buldozerului comunist (și aici mă refer la clădirile de patrimoniu) ne amintesc de perioada democrației liberale, dintre cele două războaie mondiale.

mocanu caracalDupă Revoluția din 1989, au căzut, pe rând, Fabrica de Anvelope, Fabrica de Vagoane, Fabrica de Conserve, de Mobilă și altele. Noile administrații post-comuniste n-au pus nimic în loc. Practic, întreaga societate caracaleană, odată cu industria, s-a prăbușit și ea, neexistând posibilități de noi locuri de muncă, de recalificare și de cucerire a unor noi zone pe care să le dezvolți. Neexistând astfel de posibilități, oamenii au rămas blocați într-o anumită mentalitate, deși – ulterior – profesiunile liberale s-au dezvoltat vertiginos. Profesiunile, nu însă și locurile de muncă…

O altă cauză a unei anumite stagnări liberale o reprezintă și faptul că generațiile tinere nu au avut lideri care să le mobilizeze politic, pentru a prelua administrația acestui oraș și, astfel, societatea caracaleană a rămas în urmă. Refacerea actuală a legăturii dintre generația tânără și generația în vârstă îmi dă mari speranțe că liberalismul va fi politica viitoare a Municipiului Caracal.

Știm că aveți un proiect administrativ pentru Caracal bine structurat. Există și riscul, dacă-l prezentați acum, să fie plagiat, că e la modă plagiatul. Totuși, aș vrea să-l prefigurați în punctele esențiale…

Infrastructura, alimentarea cu apă a orașului, canalizarea… toate acestea suferă, la ora asta, în Caracal. Sunt porțiuni întregi fără canalizare și alimentare cu apă. Suntem în proiectul CAO, prin care dezvoltăm împreună acest lucru, creând noi direcții în alimentarea cu apă și canalizarea acestui oraș.

În același timp, dacă voi ajunge primar, voi trece la dezvoltarea imaginii orașului, prin repararea clădirilor vechi, care sunt declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii. Vom crea un program între Ministerul Culturii și Uniunea Europeană, prin care vom moderniza acest oraș, fostă capitală a legendarului județ Romanați.

S-a bătut multă monedă pe cultura caracaleană, avându-se în vedere și bogata tradiție culturală a acestor locuri. Ce-i lipsește, totuși, culturii caracalene, ca – atunci când veniți dvs. la Primărie – să anulați aceste lipsuri?

La nivelul Municipiului Caracal, fondurile alocate culturii trebuie să fie judicios cheltuite, fiindcă – dintotdeauna – cultura a fost inima acestei localități. Cu cât cultura va fi mai dezvoltată, cu atâta va fi mai mult liberalism, iar orașul va avea o dezvoltare mai mare. Fără cultură și morală, Caracalul va rămâne la nivelul dorit de actualii administratori, care doresc manipularea populației, prin păstrarea unor mentalități socialiste.

Pentru a anula modul de gândire al celor care vor să mențină orașul pe treapta de jos a educației și culturii, trebuie să deschidem cinematografele, sălile de spectacol, teatrul și Grădina de Vară. Să facem un proiect viabil pentru Centrale culturale locale. Să readucem în actualitate tradiția, cu dansurile și muzica populară, cu dezvoltarea centrelor de pictură, a muzeelor, cu protejarea la maximum a colecțiilor de artă pe care le mai avem, a pinacotecilor etc.

Lângă Teatru, există acea veche Policlinică, pe care trebuie s-o transformăm în Centru de Cultură, în care să desfășurăm activități capabile să creeze o imagine culturală mia vie și mai rapidă a Caracalului.

De asemenea, am un proiect pentru depolitizarea învățământului, fiindcă politizarea  educației a creat mari ravagii. A distrus imaginea aristocratică a acestui oraș și a stopat creația și inteligența de care ar fi putut beneficia generațiile de elevi, din partea unor dascăli eminenți, care au fost marginalizați politic. au fost blocați pe anumite idei, ca în timpul comunismului…

Există diferențe majore între Administrația Anghel și Administrația Ciocăzanu?

Din punct de vedere administrativ, nu s-a schimbat aproape nimic. Trebuie să recunosc, însă, că în Primărie este mai multă transparență și oamenii au acces mai ușor la datele de care au nevoie. Relația dintre oameni și instituțiile locale  s-a îmbunătățit.

O viață întreagă ați fost constructor. Un constructor recunoscut. Ce obiective poartă semnătura dvs. de constructor?

Din 1975 și până astăzi, am semnat multe astfel de obiective. Am făcut Sala Polivalentă din Craiova și primele blocuri spațiale. La Harghita, am construit primele vile pentru turiști. La Slatina, pe vremea domnilor Belinski și Sulger, am creat primele blocuri. La Caracal, de asemenea, blocurile din Centru sunt trecute prin filtrul gândirii mele de constructor. Apoi, am construit clădirea Fabricii de Anvelope, primele rezervoare de apă din Caracal, de 2500 metri cubi, o mare parte a rețelei de canalizare, pe care am introdus-o subteran. Ca primar, dacă vom avea susținere financiară, vom muta canalizarea la suprafață, exact ca în Slatina…

Ați vorbit despre mentalitate, cultură și canalizare. Despre locuri de muncă n-ar fi cazul să vorbiți?

Da! Ne vom axa pe aducerea în zonă a mai multor investitori. Acest lucru face parte dintr-un obiectiv pragmatic al politicii PNL. Vom crea noi locuri de muncă, care vor duce la prosperitatea mult dorită a caracalenilor.

D-le Mocanu, aveți un model de om politic din România?

Am fost foarte încântat de personalitatea politică a lui Ion Rațiu, a marelui economist Rugină (care a dorit să introducă în România un nou sistem financiar) și, apoi, a lui Mircea Ionescu Quintus, pe care l-am cunoscut personal. Deviza lor, ca și a mea, este “Să lași ceva frumos, în urma ta!”

Care este mesajul dvs. pentru caracaleni?

Voi fi un primar foarte chibzuit cu banul public. Nu-mi place să iau măsuri pompieristice. Îmi plac lucrurile temeinice, pe care să le fac de la cap la coadă.

Am avut, în două rânduri, inundații în Caracal, pe care eu, ca viceprimar, împreună cu oamenii, le-am rezolvat cu bine. Și Prefectura, dar și Consiliul Județean au fost mulțumite de operativitatea cu care am intervenit, în acele momente grele pentru orașul nostru.

Ca primar, voi fi alături de cetățenii mei, așa cum am făcut și până acum!

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular