AcasăOra SatuluiVoi gira aceste alegeri cu rezultatele mele, cu corectitudinea mea!

Voi gira aceste alegeri cu rezultatele mele, cu corectitudinea mea!

D-le primar, ați preluat o administrație nu tocmai de la zero. Ce ați găsit bun, ce aveți de îndreptat?

Am găsit multe lucruri bune. Am găsit o școală bine pusă la punct, un sistem de alimentare cu apă, care sunt simboluri ale civilizației. Anume lucruri am încercat să le schimbăm, în interesul cetățeanului. În primul rând, orice cetățean care vine la primărie, să fie primit cu respect și tratat cu seriozitate, să piardă cât mai puțin timp și să i se rezolve problemele într-un mod profesionist.

Am încercat să rezolvăm problemelor gunoaielor. Aici este o moștenire neplăcută. Cu firma cu care noi lucram, cea de la Scornicești, de trei ani, s-a reziliat contractul și aceste gunoaie s-a depozitat pe unde s-a  depozitat, pe terenul silvicului. În primele zile, am reușit să ridic acest gunoi, urmând să refac contractele cu firma de salubrizare.

dan vasile primar tatulestiAici întâmpin o problemă, dar sper ca, cu ajutorul cetățenilor, să depășesc aceste piedici și să înțelegem cu toții că este spre binele tuturor. Aici o să cer și ajutorul școlii. D-l director să le explice oamenilor ce efecte au aceste gunoaie asupra sănătății noastre. Mulți dintre ei spun că le dau foc. Da, dar acest fum este cancerigen, se elimină o substanță extrem de periculoasă. Mulți nu știu acest lucru. Acum, oamenii trebuie să știe la ce riscuri se supun cu aceste gunoaie.

Dacă a lipsit ceva în această comună, a fost o bună comunicare. Ce faceți în acest sens?

Cetățenii erau întrebați de „sănătate”, numai în perioada alegerilor. Acum, periodic, trebuie să avem aceste întâlniri, care să aibă o anumită căldură, să  existe o stare de socializare, la care să participe oamenii cu experiență, bătrânii, și oricine are o propunere, un proiect, să poată să-l expună în cadrul acestor întâlniri. În același timp, să sesizeze că și noi facem ceva, să ne cunoască și să le prezentăm realizările. Eu am o agendă și, în fiecare zi, prezint, pe ore, ce fac în fiecare oră. Să știe cetățeanul pentru ce suntem plătiți.

Orice primar are, în sufletul lui, un obiectiv de îndeplinit, la care ține foarte mult. Un obiectiv care să-l reprezinte peste ani. Bănuiesc că aveți și d-voastră unul. Care este acela?

Sigur că am. Orice primar dorește să intre în istoria localității, acesta este primul imbold. Eu provin dintr-un sat lăturalnic, eu nu fac parte din centru. În centru, există asfalt. În satul meu, nu există asfalt. Dar, atunci când am preluat frâiele administrative ale acestei localități, am stabilit niște obiective pentru fiecare zonă. Nu aș putea să spun că există un singur obiectiv.

Aș vrea să refac Căminul Cultural. Nu mai avem Cămin Cultural de ani de zile, nu am avut unde să ne întâlnim, să avem niște activități cultural-artistice, unde oamenii să se relaxeze.

Pentru zona centrală, aș vedea canalizarea și acest Cămin Cultural. Canalizarea, care este legată de civilizație, și culturalizarea.

Pentru satul meu Momaiu, aș dori să existe asfalt, pentru că numai cei care nu locuiesc acolo nu știu cât praf se depune prin curțile lor, pe strugurii lor. Cei care au viile aproape de stradă, trebuie să-și spele strugurii, pentru că, altfel, nu îi pot folosi.

Ați vorbit despre cultură, despre Cămin Cultural. Cred că aveți în idee ca, într-o bună zi, în acest mandat, să găsiți o soluție să readuceți tradițiile, deoarece aveți.

În localitate, am avut profesori de mare calibru. Prima idee pe care am avut-o, a fost prof. de istorie Marinescu, care a reușit să facă un muzeu al localității. Acum s-a cam pierdut, dar au mai rămas câteva obiecte, pe care am încercat să le facem prezente. Aș vrea ca acest muzeu să-i poarte numele: Profesor Marinescu!

Orice cetățean care face un lucru bun pentru localitate, să intre în istorie pentru lucrul pe care l-a făcut. Deci, să legăm lucrurile bune de prezența fizică a cetățeanului. Am spus că acest muzeu este destul de important.

Sunteți psiholog de profesie. Cum ați procedat când ați preluat puterea în Primărie? Ați fost diplomat cu vechea gardă? Ați tăiat în carne vie în rândul funcționarilor?

În primul rând, am vrut să am o idee foarte clară ce face fiecare funcționar.  Le-am cerut să-mi prezinte activitatea lor. Am făcut o comparație cu fișa postului și am văzut cum se situează. După care, am stabilit niște criterii. Criteriile noastre sunt bazate numai pe performanțe, nu avem nicio discuție din punct de vedere politic. Criteriul profesionalismului este pe primul plan.

Nu am tăiat în carne vie, nu mi s-a părut normal să fac așa ceva. Am făcut această analiză, urmând ca, la șase luni, să facem altă analiză. Vom analiza activitatea fiecăruia și o să vedem dacă suntem pe drumul cel bun sau necesită corecturi. Această analiză o s-o facem împreună cu niște specialiști, pentru fiecare domeniu. Să vadă că lucrurile merg într-un făgaș normal.

Oricât ați vrea d-voastră și oricare alt primar, cel puțin în condițiile de astăzi, să fie doar un bun administrator, politicul îți dă ghes pe la spate. Orice primar trebuie să plătească un tribut  politicului. Un tribut mai mic, mai mare, în funcție de personalitatea pe care o are. Cum vă pregătiți să ajutați PSD la parlamentare?

Sunt înregimentat politic, într-un partid mare, un partid care este alături de oameni. Ca să pot să am un aport substanțial, va trebui să stau de vorbă cu fiecare cetățean, așa cum am procedat în campania alegerilor locale. În același mod trebuie să mă comport și la alegerile parlamentare. Trebuie să le explic oamenilor ce rezultate a obținut PSD în guvernarea PSD. Sunt foarte mulți care uită ce rezultate au avut. Pensionarii au avut pensii mai mari, funcționarii au avut salarii mai mari, pentru medicamente s-au găsit soluții, pentru cei cu boli incurabile.

Zic că vom avea un rezultat bun. Eu, ca primar ales de șase luni, o să-mi prezint și rezultatele mele. Voi să girez aceste alegeri cu rezultatele mele, cu corectitudinea mea. Cred că cetățenii vor avea ce să primească și de la partid, și de la mine.

Natalitatea este scăzută, nu prea mai aveți efectiv. Ca psiholog, ca sociolog, cum vedeți fenomenul acesta educativ, în comuna dvs.?

În primul rând, am stat de vorbă cu cadrele didactice. Le-am explicat următorul lucru. Dacă noi vom fi buni profesioniști, mă refer la cadrele didactice, nu ne vor pleca elevii. Noi avem un număr restrâns de elevi și din cauza faptului că mulți pleacă în alte localități, în orașe, la Scornicești, la Slatina, căutând calitatea învățământului. Le-am spus că voi sta de vorbă cu părinții, să-mi explice de ce duc elevii la Scornicești. Când îmi vor spune că onor cadrele didactice nu sunt de calitate, nu o să fie prea bine. Adică, trebuie să ne punem la punct.

Adresați un mesaj către locuitorii comunei d-voastră!

Vreau să le mulțumesc că au avut  încredere în mine și mi-au acordat votul, la începutul lunii iunie. Vreau să le mulțumesc pentru înțelegerea de care au dat dovadă unii, în sensul că nu s-au așteptat că, în 2-3 luni, să fie o schimbare radicală și au avut înțelepciune. Marile proiecte fundamentale se realizează în timp. Și-au dat seama că, ce s-a putut face în 3 luni, s-a făcut. mă refer la reorganizarea administrativă, cu programul, cu școala, am igienizat-o, am aranjat-o, pentru un început de an școlar.

În cele trei luni, a fost un început acceptabil. Le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea și răbdarea pe care au avut-o cu mine.

Dumitru Sârghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments