Dezamăgit de actualul primar al Izbicenilor, care a trădat și cauza liberală, dar și interesul general al locuitorilor comunei, învățătorul Voinea Alexandru Ginu pune piciorul în prag și candidează pentru funcția de primar.
Comuna Izbiceni este o localitate, prin ea însăși, de dreapta, chiar dacă primarii aleși au virat, în timpul exercițiului, în tabăra socialistă.
Unul dintre cele mai importante bazine legumicole din Oltenia, comuna Izbiceni are nevoie de un primar cu spirit întreprinzător liberal și acesta este învățătorul Voinea Alexandru Ginu, care, deși tânăr, îi știe toate rosturile: culturale, educative, economice, administrative, sanitare…
Curriculum vitae. Locul nașterii. Studii. Profesie. Locul actual de muncă. Familia. Sentimentele față de oamenii din comună, față de locurile natale? Câte ceva despre istoria comunei.
Sunt Voinea Alexandru Ginu, am 42 de ani, de profesie învățător la Școala Gimnazială Izbiceni. Împreună cu soția și cei doi copii formăm, zic eu, o familie frumoasă, așezată, care, deși a trebuit să ne rupem de casă bătrânească (suntem doi frați, dintre care eu sunt cel mai mare) am ales să rămânem în Izbiceni unde, cu ajutorul părinților, ne-am întemeiat o gospodărie cu care ne mândrim.
Născut și crescut în această zonă cu săteni harnici, ambițioși dar și pretențioși, cunosc destul de bine nevoile oamenilor și problemele cu care încă ne confruntăm.
Atunci când am împlinit vârsta majoratului, eram deja implicat în viață politică a comunității, în acea perioada tatăl meu fiind primar, iar eu împreună cu o mână de FOARTE tineri membri ai P.D.-ului la acea vreme, credeam că de la noi se dă ora exactă în politică.
Tata nu a mai fost ales, iar noi, după încă patru ani, în 2000, am reușit să punem din nou primar de la P.D., pe domnul inginer Velica Mircea. Atunci când nici acesta nu a mai candidat, în 2016, am reușit să avem din nou administrație de dreapta la Izbiceni (între timp domnul Velica urmase cutuma zonei și trecuse la P.S.D.)
În campania din 2016, beneficiind de o echipă dornică de muncă și cu putere de convingere, domnul Gulie Marian reușește să devină primar din partea P.N.L. la Izbiceni.
Din păcate, „mirajul” P.S.D. îl acaparează și pe acesta reușind să facă din el exact omul pe care noi, echipa P.N.L. din 2016, în frunte cu el, îl blamam.
M-am hotărât să candidez pentru funcția de primar al comunei Izbiceni, considerând că am acumulat suficientă experiență politică și administrativă, fiind deja consilier local la al treilea mandat. Știu problemele comunității și, împreună cu echipa P.N.L. Izbiceni, avem și soluții pentru ele.
Platforma Program pentru candidatură, în mare. Investiții fundamentale. Corectarea unor lucruri proaste făcute de actualul primar. Ce trebuie, fundamental, făcut în comună?
Vin să cer votul Izbicenilor, convins fiind că eu sunt omul pe care ei îl merită să îi conducă și care îi poate ajuta să fie din ce în ce mai mândri de localitatea lor.
Cu siguranță, toți locuitorii comunei știu de ce e nevoie în Izbiceni, candidații la funcția de primar cu atât mai mult. Toți vom ieși și vom spune că e nevoie de asfalt, de gaz, de apă, de canalizare, de școală, de piață, de trotuare etc, aceeași poezie o avem toți, dar ceea ce ne deosebește sunt PRIORITĂȚILE și POSIBILITĂȚILE.
Aici, eu și echipa P.N.L. considerăm că suntem diferiți de ceilalți. Noi vrem ca primordiale să fie sănătatea și siguranța locuitorilor din Izbiceni, dar și promovarea zonei ca zonă legumicolă. Primele proiecte pe care le voi finaliza sunt „Rețeaua de canalizare în toată comuna” și „Alimentarea cu apă potabilă a comunei”. Totodată, am convingerea că următoarea guvernare va fi de dreapta și că partidul din care fac parte, Partidul Național Liberal își va duce la îndeplinire promisiunea făcută mie prin președintele Ludovic Orban în prezența mea și a unor persoane marcante din conducerea P.N.L., că în 2022, adică peste doi ani, în Izbiceni, vom avea gaze naturale.
Am în vedere, de asemenea, ca toate străzile din Izbiceni să fie asfaltate și toate acestea doar în primii patru ani, din fonduri guvernamentale sau europene.
Știu că sunt proiecte și pentru apă, și pentru școală și pentru gaze, sunt proiecte din 2012, 2015 și cine știe de când. Se fac situații, se încasează bani și se uită. Trebuie să le și realizeze cineva și să le realizeze BINE.
Pe banii proprii, ai Primăriei, în primii patru ani vom avea trotuar pietonal în toată comuna (chiar dacă unele terase se vor micșora) și vom avea o carte de vizită cu care ne vom mândri în toată țară – Piața de Legume din Izbiceni!
Ce nu vă convine la actualul primar?
Mă întrebați ce nu îmi convine la actualul primar? Mă simt, de fapt ne simțim (toată echipa P.N.L.) ca acel copil pe care părintele îl abandonează la naștere.
Nu noi ca indivizi ne simțim trădați, ne-au fost trădate idealurile, am fost compromiși în fața electoratului. Împreună cu Marian Gulie le-am promis oamenilor canalizare, apă, transparență, ședințe publice la ore la care poate participa multă lume, dare de seamă în fiecare an, ședințe de consiliu înregistrate, procese-verbale puse pe site-ul primăriei, echipă de fotbal, jocuri populare, activități artistice, salarii afișate, trotuar, piață etc. Ce avem? Nimic!!!
Mă înham la treaba aceasta, candidez la funcția de primar, plec de la un program de patru ore ca învățător și mă voi duce la unul de 24 de ore ca primar, convins că mare parte din promisiunile făcute vor fi și realizate și, astfel, vom resădi în inima oamenilor încrederea că se poate.
Într-adevăr, în ultimii patru ani, Izbiceniul s-a schimbat, din păcate s-a vopsit doar gardul. Proiecte de suflet ale noastre, ȘCOALA și ASFALTUL sunt în stadiul de implementare, dar se implementează prost. Am să și explic: Consiliul Local Izbiceni și primarul de la acea vreme (2015) am hotărât să realizăm un proiect de reabilitare a școlii, pentru că, în urma unor studii, s-a constatat că ESTE NEVOIE de consolidare cu stâlpi de susținere pe exteriorul clădirii, este nevoie de planșeu de beton peste al doilea nivel, este nevoie de cămășuire pe interior (tencuiala dată jos până la cărămidă, încărcat cu beton și armat cu plasa de Buzău), este nevoie de schimbarea acoperișului, gard împrejmuitor, teren de sport. Acesta în mare era proiectul inițial. Ce s-a întâmplat? Măcel!
Proiectul actual nu mai prevede stâlpi, nu mai prevede planșeu, acoperișul este schimbat parțial, iar întrebat de ce nu este realizată cămășuire pe interior, deși proiectul prevede lucrul acesta, răspunsul a fost că „a uitat proiectantul să șteargă”…
Despre asfalt? Calitatea o vedem cu toții, ca detaliu compoziția asfaltului presupune piatră concasata (spartă) iar astuparea gurilor de canalizare presupune tăierea asfaltului în perioada de garanție, implicit pierderea garanției, pierderea banilor de garanție etc. Dispensarul? Este OK!
Pe ce categorii sociale mizați în alegerea dvs. ca primar? De ce nu sunt tineri în comună? Unde au migrat? Ce trebuie să facă guvernul liberal pentru creșterea natalității?
În alegerea mea ca primar, mizez pe toate categoriile sociale și m-aș referi mai ales la categoriile de vârstă, pentru că, social, suntem toți la fel, oameni muncitori!
Mizez pe cei în vârstă, pentru că aceștia nu mai au timp de pierdut și vreau să le arăt că ai lor copii vor trăi mai bine, mizez pe adulți pentru că este categoria de vârstă căreia proiectele mele le va ușura foarte mult munca și pentru că acum aceștia par din ce în ce mai mult implicați în viață publică. Și mizez pe tineri, pentru că mă cunosc cel mai bine, ei știu că pot avea încredere în mine și că, în următorii patru ani, se pun bazele unui trăi mai bun, atât al lor cât și al copiilor noștri, pentru că Izbiceniul, ca și celelalte comune de pe Valea Oltului, sunt comune atipice. De aici tinerii nu pleacă, ei rămân în sat și împreună cu familia, dacă îi ajută și administrația locală, vor realiza din această zona cel mai mare bazin legumicol al țării.
Intelectualii satului, atâția câți sunt, cum se manifestă față de intențiile dvs. de a candida la Primărie? În ce relații sunteți cu ei?
La această întrebare nu știu cum să va răspund. Cred și sper că sunt bine văzut între colegi și că aceștia, majoritatea mă vor ajuta în demersul meu.
Mi-au acordat încredere, atunci când am candidat pentru un loc în Consiliul de Administrație al Școlii, în urmă cu 6 ani, și de atunci, în fiecare an, îmi reacordă încredere. La ultimul vot, din 32 de colegi prezenți, 28 au votat cu mine (mai sunt și care nu mă cunosc suficient).
Ce listă de consilieri vizați? Care va fi profilul consilierilor dvs. ? Ce criterii aveți în selecțiunea acestora?
Este devreme pentru lista de consilieri, avem obiceiul ca lista de consilieri să o alcătuim după ce începem campania electorală, cât mai aproape de sfârșitul ei, pentru a avea o baza solidă în selecția oamenilor. Acum cred că este oportun să vorbim despre echipă.
Îmi doresc o echipă în care toate categoriile sociale să fie reprezentate, avem deja o echipa sudată (din vechea echipă, doar primarul a plecat, niciun membru, nu neapărat consilier, nu l-a urmat la P.S.D.) Am reușit să adunăm lângă noi mulți alți oameni cu dorința de a schimbă lucrurile în mai bine, iar consilierii mei vor fi sigur oameni care au ceva de spus în comunitate, bine sau rău, să spună ceva pentru a avea un punct de plecare într-o discuție constructivă.
Ce înseamnă școala, cultură și sănătatea, în viziunea dvs.?
În concepția mea, școala reprezintă baza unei societăți sănătoase. Din păcate, dorința oamenilor de a asigura un trăi cât mai bun copiilor îi face pe aceștia să nu mai poată acorda foarte mult timp educației în familie, iar această cade din ce în ce mai mult în grija școlii și a administrației locale.
În situația în care oamenii îmi vor acorda încrederea lor, principalele mele preocupări în domeniul educației vor fi în a reuși să scot copilul din față telefonului, a calculatorului și a televizorului.
De educația lor la școală se ocupă colectivul de cadre didactice care este alcătuit din oameni devotați, competenți și cu dorința de muncă. Cu convingerea că și conducerea administrativă a școlii se va ridica la nivelul colectivului cadrelor didactice, sunt sigur că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine.
La nivel cultural, orice voi face va fi mai bine decât acum, când nu mai avem nimic!
Am în plan reînființarea ansamblului „Hora” cu vechiul instructor Iancu Gulie și păstrarea actualului instructor doar pe dans modern. Vreau înființarea unui taraf de amatori (o mai veche dorința a satului), vreau reînnodarea relației de colaborare cu Tudor Gheorghe, cu Teatrul de păpuși, cu Teatrul București, vreau echipa de fotbal competitivă, vreau echipa de volei, de handbal, VREAU…
Dar mai presus de orice vreau ca oamenii din Izbiceni să se bucure de acestea. Voi fi întrebat cu ce bani voi face astea. Avem buget bogat, iar dacă nu ajunge bugetul, voi căuta sponsori, dacă nici aceștia nu ajung… chiar dacă nu este bine să o spun, o voi face!
Voi tăia din sporurile angajaților pentru proiecte! Legea spune că pot da sporuri până la 50% din salariu (că tot taie ăștia de la P.N.L.). Voi acordă câte 10% pentru fiecare proiect, nu 50% cât este acum. Vrea 50%, un angajat trebuie să fie implicat în cinci proiecte.
Din banii economisiți, voi face contract cu profesorul de sport, voi plăti cadre didactice pentru after-school, pentru orice este nevoie pentru ca părintele să muncească, știindu-și copilul în siguranță.
În Sănătate, sper să bag cât mai puțini bani, pentru că o comunitate activă se îmbolnăvește mai greu. Avem un dispensar modern, dacă reușim să asigurăm un minim de serviciu medical, pe timp de noapte și în week-end, eu cred că este suficient.
P.N.L. pentru că sunt de dreapta! Prefer să te învăț să pescuiești, decât să îți dau pește! Eventual, mai populez și lacul.
De dreapta, pentru că e ceea ce trebuie la Izbiceni, aici sunt oameni muncitori care nu așteaptă pomeni, ei produc, le trebuie un mediu asociativ, le trebuie un sistem legislativ sănătos, care să pună bazele unor microferme prin care produsele lor să ajungă să fie promovate, le trebuie spiritul de întreprinzător liberal, le trebuie o fabrică de prelucrare, un centru de colectare.
În acest sens, la invitația noastră, am avut onoarea de a-l avea la Izbiceni pe domnul Oros, ministrul Agriculturii, unde am discutat aceste lucruri și am primit promisiuni.
Trebuia să vină în mai și ministrul dezvoltării, domnul Ion Ștefan, pentru a vedea potențialul zonei și a ne ajuta (ne-a împiedicat COVID-ul), dar sperăm că, prin intermediul consilierului dumnealui, domnul Gabriel Stanciu, un prieten al Izbiceniului, acest lucru să redevină de actualitate.
Care-i mesajul dvs. către locuitorii comunei?
Locuitorilor Izbiceniului le spun că a venit vremea să voteze cu mintea, să cântărească bine la omul care îi poate ajuta în următorii patru ani. Nu ne mai permitem să batem pasul pe loc. Guvernarea următoare va fi de dreapta, P.N.L. va fi principalul partid de guvernământ. DOAR un primar P.N.L. va realiza proiectele de care avem atâta nevoie.
NU SUNTEM BLESTEMAȚI, DOAR CĂ NU AM GASIT OMUL CARE TREBUIE!
P.S. Voi reveni într-un alt articol, punctual, cu platforma mea electorală, dar și cu noi informații despre stadiul proiectelor din Izbiceni.
LINIA ÎNTÂI