• a declarat prof. Felicia Man, Inspector Școlar General al IȘJ Olt
La începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Școlar Județean Olt a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat rezultatele parțiale ale examenului de bacalaureat din acest an. Au participat Felicia Man, inspector-general al IȘJ Olt, Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al IȘJ Olt și adjunctul IȘJ Olt – Marian Anghel.
La examenul de bacalaureat din acest an, s-au înscris 5.007 elevi, dintre care s-au prezentat 4.457 de elevi. Mai mult de jumătate dintre cei prezenți au fost respinși, nereușind să obțină media de trecere. Doar 1936 de elevi din județul Olt au obținut, la toate probele susținute, o medie de peste nota 6. Astfel, 609 de elevi au obținut o medie între notele 6 și 6.99; 552 de elevi au obținut media între 7 și 7.99; 429 de elevi avut media cuprinsă între notele 8 și 8.99, iar 339 de elevi au obținut o medie cuprinsă între notele 9 și 9,99. Din județul Olt, numai șapte elevi au obținut media 10 la examenul de maturitate din acest an.
„În anul școlar 2012-2013, am organizat două sesiuni de simulare a bacalaureatului și rezultatele sale ne-au condus la o cifră apropiată de cea obținută astăzi, la examenul real. Un aspect important pe care nu l-am regăsit în anii anteriori la acest examen și care contribuie la rezultatele obținute constă în faptul că, în acest an, a existat o diferențiere a subiectelor pe filiere, în funcție de profilul absolvit de fiecare candidat. Iar acest lucru s-a văzut. Rezultatele de la nivelul județului Olt nu sunt nici bune, nici rele, ci sunt rezultatele elevilor. Calitatea educației dintr-o unitate școlară, oriunde în lume, este rezultatul muncii profesorilor, este rezultatul interesului elevilor și al sprijinului părinților, deci, cu alte cuvinte, este vorba despre un cumul de factor ce pot contribui sau, dimpotrivă, pot afecta procesul educativ”, a spus Felicia Man.
Cel mai mare grad de promovabilitate din județul Olt s-a înregistrat la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal (94,25%), unde, din cei 228 de elevi prezenți, au fost respinși numai 13. Pe locul al doilea în clasamentul promovabilității examenului de bacalaureat se află Colegiul Național „A.I. Cuza” din Corabia – 93,66%, urmat fiind de Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina cu o promovabilitate de 91,32%. Pe locurile 4-5, s-au clasat Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina și Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina, cu o promovabilitate de 87,5%, respectiv 83,90%. Clasamentul continuă cu Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balș (83,74%); Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt (78,75%) și Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal (57.49%). La Liceul Teoretic Ion Gh. Roșca” din comuna Osica de Sus s-a înregistrat cel mai mic rezultat, dintre cei 30 de elevi participanți, doar 10 dintre aceștia au reușit să obțină o medie de trecere, făcând ca gradul de promovabilitate să fie de 37,04%.
„Vom face o analiză a rezultatelor obținute în urma bacalaureatului pe cauze și sperăm ca, la sesiunea de anul viitor, să avem o situație mai bună. În funcție de concluziile analizei, vom încerca să luăm măsuri pentru îmbunătățirea acestei situații, desigur. Oricum, din discuțiile cu profesorii supraveghetori vă pot spune că aceștia au sesizat o atitudine mai degajată la elevi, după ce sistemul s-a modificat în acest an și examenul s-a susținut diferențiat, cu subiecte adecvate fiecărui profil absolvit”, a conchis Felicia Man.
1210 de elevi care au picat examenul de bacalaureat au depus contestații, urmând ca, vineri, 12 iulie a.c., să primească un răspuns.
Ionuț DUMITRESCU