La începutul acestei săptămâni, senatorul PSD de Olt Paul Stănescu a susținut o declarație politică în fața colegilor săi din Parlamentul României. Având titlul ”Ostilitatea PSD-ului față de capitalul străin nu este decât folclor urban”, senatorul de Olt a vorbit despre faptul că, în ultima perioadă, adversarii politici au încercat etichetarea PSD, ca partid ostil capitalului străin.
În continuare, vă prezentam, integral, declarația politică a senatorului Paul Stănescu, declarație prin care dezaprobă neadevărurile aduse la adresa PSD:
«Nimic mai fals. Această acuzație nu este adevărată nici ca intenție, nici ca fapt. Suntem integrați într-o piață unică și într-o economie globală, ceea ce face ca această acuzație să fie o contradicție cu starea de fapt.
Însă, știind că un neadevăr rostogolit de multe ori tinde să devină un adevăr, cred că este nevoie să resping această ”știre falsă”, prin argumente. În primul rând, cifrele arată că fluxul de investiții străine a început să aibă un trend crescător în guvernarea PSD din perioada 2012-2015, după ce, în timpul guvernării de dreapta a PD-L, a cunoscut o scădere abruptă, pe fondul crizei economice. Chiar și așa, faptul că fluxul de investiții și-a revenit și a crescut chiar în guvernarea PSD demonstrează tocmai contrariul celor afirmate de adversarii noștri politici.
Poziția politică corectă a PSD este, în schimb, de a susține mai puternic capitalul românesc, dar de a rămâne, în același timp, un suporter al investițiilor străine. Această afirmație este un angajament expus clar în programul nostru de guvernare care prevede, chiar în pagina a doua, că ”vom încuraja capitalul autohton, în același timp cu o strategie consistentă de atragere a investițiilor străine directe, mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată”.
Pe de altă parte, un fapt constatat atât de către analiștii economici, prezentat în media și dezbătut la nivelul Uniunii Europene este faptul că multinaționalele prin diverse tertipuri financiare își reduc profitul în țările în care îl produc pentru a plăti impozite mai mici. Această situație este valabilă și pentru România, iar PSD-ul și-a asumat prin programul de guvernare că va rezolva această situație. De ce?
În primul rând, pentru că statul este dator să ofere un cadru competițional corect între firme, indiferent de natura capitalului. Or, prin faptul că multinaționalele fac tot felul de inginerii financiare pentru a scoate cât mai mult profit din România pentru a plăti taxe mai mici, competiția corectă în economie este afectată.
În al doilea rând, este o obligație europeană. Românii trebuie să știe că plata impozitelor acolo unde este generat profitul a devenit o prioritate politică internațională și europeană pentru o practică echitabilă a impozitării. Nici actualul guvern și nici PSD-ul nu au inventat această necesitate, ci discuțiile politice de la nivelul statelor OCDE și de la nivelul Uniunii Europene. Nevoia unei impozitări mai echitabile s-a stabilit prin Directiva 1164, adoptată de Consiliul Uniunii Europene.
O cercetare recentă a revelat faptul că România este cea mai dependentă țară din Uniunea Europeană de activitatea multinaționalelor, cu 48% din cifra de afaceri totală și cu 44% din valoarea adăugată din economie generate de firme străine. Putem admite că acest lucru nu este o problemă într-o economie globalizată, ori într-o economie integrată într-o piață unică. Însă există o problemă, și este deja cunoscută, că profitul firmelor românești, deși au o pondere mai mică din cifra de afaceri pe economie decât cele străine, este de trei ori mai mare decât al celor străine. Or, acest lucru nu este doar un paradox economic, ci dovada faptului că evitarea plății taxelor în România trebuie să fie stopată.
A doua ediție a studiului Ziarului Financiar, ”Capital privat românesc”, scoate în evidență o serie de cifre pe care trebuie să le luăm în considerare. De exemplu, 60.000 de salariați angajați de firmele românești în 2015 comparativ cu o scădere cu 2000 de angajați ai multinaționalelor; profit de 27 de mld. al companiilor românești la o cifră de afaceri de 551 mld., față de un profit de trei ori mai mic al multinaționalelor, 9 mld, la o cifră de afaceri de 580 mld.; 433.000 de firme românești, față de 37.000 de firme străine, dintre care 71% sunt din interiorul UE. În industrie, servicii, comerț și construcții, domenii în care companiile străine au o pondere mai mare, se regăsesc în jur de 1 milion de angajați, conform unui articol publicat pe site-ul de știri Hotnews.
Dincolo de aceste aspecte tehnice un mesaj trebuie să fie extrem de clar. Nu prigonește nimeni companiile străine, nu blamează nimeni investițiile străine care asigură locuri de muncă, lucrează cu furnizori locali, dezvoltând astfel chiar și capitalul românesc. Singura problemă este că mare parte dintre acestea nu plătesc impozit la profitul real, cel făcut în România, ci se asigură că vor plăti cât mai puțin prin diminuarea profitului. Or acest aspect este cât se poate de imoral și nedrept față de companiile românești».
Ionuț DUMITRESCU