Am prețuit, întotdeauna, echilibrul și tactul politic al actualului deputat ALDE, Mihai Niță. Calmitatea de care dă dovadă în discursurile publice, dar și în discuțiile private, precum și vorbele sale măsurate, nu sunt expresia vreunei slăbiciuni, ci, dimpotrivă ne arată abilitatea, gradul de educație și pragmatismul unui politician care a fost senator în două legislaturi (2008-2012 și 2012-2016), actualmente fiind deputat ALDE și președinte la Olt al acestui partid care dă, totuși, semne de independență față de PSD.
Diplomat și destul de antrenat în dialogurile în aqua forte cu ziariștii locali, destul de incomozi, uneori, în recenta conferință de presă susținută la sediul partidului, domnia-sa a negat o eventuală rupere a relațiilor dintre PSD și ALDE:
„Nu există nicio intenție de acest gen! Însuși domnul Tăriceanu a întărit acest lucru și ne-a rugat să transmitem în toate filialele că este doar un zvon, o presupunere, lansat în eter de personaje interesate de a crea diversiune. Se presupune că aceste așa zise divergențe între cele două formațiuni au intervenit cu ocazia discuțiilor pe tema Legii Offshore. ALDE, prin reprezentanții noștri, a făcut câteva observații și a susținut în comisie un amendament… În Marea Neagră sunt 200 de miliarde de mc de gaze, care se pot extrage în 10 ani. 11 miliarde metri cubi pe an. Plecând de aici, ne-am întrebat cine stabilește prețul ANRE, funcție de partea de consum și de cantitățile care se extrag. Observația noastră a fost următoarea: dacă se termină partea de extracție, ce facem cu cantitatea rămasă? Prin legea creată de PSD, se stabilea că aceasta rămâne la latitudinea celor care exploatează. În acest mod, se pierdeau bani foarte mulți, dar până la urmă s-a reglementat problema, s-au stabilit alte costuri, ne-am folosit și de un amendament propus de PNL, că așa e democratic și, până la urmă, legea a ieșit într-o formă foarte bună.
Așadar, presupunerile, speculațiile și discuțiile pe seama ruperii ALDE de PSD, nu-și au rostul. Desigur că, într-o coaliție trebuie să fie și puncte de vedere diferite, până se ajunge la consens. Așa a fost și cu cota unică de impozitare… ALDE a pus piciorul în prag pentru 16% și s-a ajuns la concluzia că asta e soluția optimă. Sunt acestea niște contradicții constructive care vin în beneficiul statului român.
Un alt subiect, care viza aceeași ruptură din coaliție a fost referendumul pro familie. ALDE face parte dintr-o familie la nivel european și conducerea partidului a fost chemată la Bruxelles să dea explicații de ce nu lăsăm oamenii să voteze liber, fără să ne implicăm în acest proces electoral. USR a speculat această discuție și a lansat pe piață ideea că familia europeană ALDE vrea să renunțe la partidul nostru. Sunt doar discuții, care se vor încheia la Congresul de la Madrid. Oricum, colegii noștri din Parlament nu vor să susțină nici măcar Legea Parteneriatului Civil. Colegii nu sunt de acord cu această lege, inclusiv subsemnatul. Domnul Tăriceanu va trebui să explice bine această situație și sperăm că vom ieși bine…. De ce nu sunt eu de acord? Pentru că permite cuplurilor gay să înfieze copii, prin acest parteneriat civil între persoane de același sex.”
Referindu-se la activitatea organizației ALDE Olt, președintele Mihai Niță a vorbit despre donațiile de sânge făcute de membrii acestei formațiuni, despre acțiunile de curățenie pe care le-au desfășurat colegii săi de Ziua Curățeniei, la Slatina și Caracal, urmând ca acestea să se desfășoare și la Balș.
„Partidul crește în sondaje, ALDE Olt situându-se printre primele 15 organizații din țară. În Olt, sunt organizații bune și foarte bune, dar sunt și probleme din cauza unor nemulțumiri. Drăgănești a fost o organizație foarte slabă și rezultatele s-au văzut. La această oră, organizația de la Drăgănești se consolidează și avem și candidat pentru primar. La Slatina, stăm relativ bine, avem un procent peste cel de la județ, adică peste 12%.
Cu toate acestea, sunt și persoane nemulțumite, din moment ce unele persoane interesate au început să ia măsuri pentru dezbinarea noastră. Eu vreau să spun că vom lupta și vom candida la toate scrutinurile care se vor organiza. Partidul este condus de un birou județean, iar biroul are un președinte. Avem un țel, un plan bine definit, știm unde vom ajunge, iar dacă pentru unii nu contăm, vom demonstra că vom conta destul pentru scena politică județeană și națională. Știm să facem politică într-un mod corect, cinstit, fără sforării și lucruri murdare. Nu suntem un partid care se află în treabă…Vrem să ne aducem contribuția în primăvara lui 2019 cu un scor de peste 19%, la Europarlamentare, iar la Prezidențiale, cu ajutorul lui Dumnezeu, să trecem de 20%.”
În final, președintele ALDE Olt a cerut presei locale să scrie doar realitatea în privința ALDE, dovedindu-și, încă o dată, prețuirea și deschidere față de ziariștii locali. „Noi vom rămâne aceiași și așteptăm criticile voastre, atunci când noi derapăm!”, a conchis deputatul Mihai Niță.
Dumitru SÂRGHIE