AcasăActualitateZilele Municipiului Caracal – 476 de ani de atestare documentară

Zilele Municipiului Caracal – 476 de ani de atestare documentară

Petru a celebra împlinirea a 476 de ani de atestare documentară a municipiului Caracal, Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural Municipal Caracal organizează o serie de manifestări cultural-artistice, în perioada 17-24 noiembrie 2014, ce se vor desfășura în cadrul Bibliotecii „Virgil Carianopol”, Muzeului Romanațiului și în cadrul Teatrului Național „Ștefan Iordache”.

teatru caracal 603Deschiderea oficială va avea loc luni, 17 noiembrie, ora 11.00, la Muzeul Romanațiului, unde se va discuta despre însemnătatea zilei de 17 noiembrie 1538. Apoi, la Teatrul Național, se vor desfășura expoziția de grafică mică a autorului Viorel Chirea intitulată „Caracal – stil și istorie”, și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Romanați și invitații săi. Marți, 18 noiembrie, Biblioteca Municipală „Virgil Carianopol”, va găzdui concursul intitulat „Scriitorii caracaleni”, întâlnirea interactivă cu personalități ale vieții culturale locale și elevi, precum și expoziția de carte din creația autorilor locali. La Muzeul Romanațiului, va avea loc expoziția „Ceramică dacică și romană”, iar în sala Teatrului Național, se va desfășura spectacolul muzical „Copiii Caracalului cântă”, susținut de copiii de la cercurile de pian, chitară și de grupul vocal „Allegro” de la Centrul Cultural Municipal. Miercuri, 19 noiembrie, la Muzeul Romanațiului, este organizată expoziția de ziare și carte veche din colecțiile Muzeului Romanațiului, iar în foaierul Teatrului din Caracal – Tradiții romanațene „Produs în Caracal” – expoziție de gastronomie, port popular și împletituri. Manifestările organizate cu ocazia zilelor Municipiului Caracal, cuprind și ediția a XVI-a a  Festivalului de Comedie, ce se va derula pe parcursul a patru zile, la teatrul din localitate. Vor urca pe scenă actori ai Teatrului „Colibri” Craiova, Teatrului Popular Mediaș, Teatrului „Aurel Elefterescu” Călărași, trupei Victoria ART București, Teatrului „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea, Teatrului „Redoutte” Brașov, Teatrul „Traian Grozăvescu” Lugoj și, nu în ultimul rând, actori ai Teatrului Municipal Caracal.

De asemenea, vor avea loc și alte expoziții de pictură, lansări de carte, concurs de creație – realizare de coperte pentru cărțile deteriorate, dar și întreceri sportive la cros, fotbal, tenis de masă, skandenberg, în cadrul „Cupei Municipiului Caracal”. Academicianul Eugen Simion va susține vineri, 21 noiembrie, o conferință, la Teatrul Național, cu tema „Cioran și existențialismul românesc”.

Duminică 23 noiembrie, tot în aceeași locație, și academicianul Răzvan Teodorescu va susține o conferință cu tema „Spiritul Olteniei”, urmată de prezentarea revistei „Vitralii Romanațene” – noiembrie 2014, moment prezentat de prof. Paul Arețu.

Zilele Caracalului se vor încheia duminică, 23 noiembrie, la Muzeul Romanațiului, unde va avea loc sesiunea de comunicări ce va avea ca dezbatere tema „300 de ani de la moartea domnitorului – martir Constantin  Brâncoveanu (1688-1714)”.

Ionuț DUMITRESCU


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments