AcasăEvenimentZiua Eroilor și Înălțarea Domnului – eveniment de excepție la Colonești!

Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului – eveniment de excepție la Colonești!

Manifestări solemne, prilejuite de Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, au avut loc joi, 10 iunie a.c., în centrul comunei Colonești, la Monumentul Eroilor Aviatori „Trepte spre cer”! Ca de fiecare dată, Primăria Comunei Colonești, prin primarul Nicolae Stan, a fost la înălțime, organizând un eveniment de excepție, pentru comemorarea Eroilor Aviației Militare Române și ai tuturor eroilor români! Alături de Nicolae Stan a fost, bineînțeles, d-na Eleonora Arbănaș – președinta Fundației „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu”, căreia, anul trecut, i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei Colonești, pentru contribuția deosebită la înființarea și dotarea Centrului Socio-Cultural și Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu” din localitate.

Ceremonialul militar și religios a fost exemplar susținut de Garnizoana Olt, Batalionul 1 Instrucție „Olt” din Caracal – comandant locotenent-colonel Mihai Duțoiu.

Lângă primarul Nicolae Stan, au ținut să fie prezenți Florin Homorean – prefectul județului Olt, Liviu Voiculescu – senator de Olt, Daniel Tudor – primarul orașului Scornicești…

Generalul de flotilă aeriană Leonard-Gabriel BARABOI, Comandantul Bazei 95 Aeriene „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu „Bacău” a rostit la Colonești mesajul Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, domnul general-maior dr. Viorel PANĂ, din care prezentăm un fragment:  „(…) Ziua Eroilor reprezintă un prilej pentru a rememora faptele lor care rămân în memoria națională, ca o dovadă incontestabilă a jertfei de sine. Să privim cu respect către trecut și să aducem un omagiu tuturor eroilor cunoscuți și necunoscuți ai neamului românesc…”

La această frumoasă manifestare au mai fost prezenți:  Mirela Celmare – directorul Școlii Gimnaziale „Aviator Alexandru Șerbănescu” Colonești, alături de elevii școlii, Lt. Col (r) Victor Epure, președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „REGINA MARIA” – filiala Olt, Căpitan Comandor Andrei Constantin,  Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Caracal, Laurențiu Comănescu – Direcția Județeană pentru Cultură Olt, precum și reprezentanți ai Centrului Militar Județean Olt.

Au mai fost prezenți istoric Emanuel Iacob, Nicolae Furdi  – pilot de aviație civilă, c.dor av.(rez) Ion Breazu, scriitorul ing. Florin Grigoriu.

Ceremonialul militar și religios a început cu prezentarea onorului Prefectului Județului Olt, de către Garda de Onoare a Batalionului 1 Instrucție „Olt”. A fost intonat Imnul de Stat al României, iar preoții din comuna Colonești, alături de lt. col. preot militar Iulian Toader (Batalionului 1 Instrucție „Olt” – Caracal) au oficiat slujba de pomenire pentru eroii căzuți la datorie.

„Întru amintirea neîntinată a eroilor”, a urmat un regal aerian, cu două formații de câte patru avioane F16, Hercules și Spartan, pentru care se aduc mulțumiri comandanților și piloților Bazei 86 Aeriană Borcea „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Au luat cuvântul Eleonora Arbănaș, primarul Nicolae Stan, senatorul Liviu  Voiculescu, apoi a urmat depunerea de coroane și jerbe de flori de către cei prezenți. Copiii din localitate au așezat buchete de flori la Monumentul Eroilor Aviatori „Trepte spre cer”, întru cinstirea eroilor din comuna Colonești.

Un superb spectacol de dansuri și jocuri populare a fost oferit asistenței de către membrii Ansamblului Cultural «Ilie Martin», alături de Cătălin Mihăilă, directorul Căminului Cultural Colonești, coregraf fiind profesorul Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea Centrului Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu”, inaugurat la Colonești în 26 iunie 2020, de Ziua Drapelului Național!

Liviu Voiculescu, senator de Olt:

De fiecare dată când sunt înconjurat de oameni care poartă haina militară, mă încearcă un sentiment de mândrie și onoare!

„Ca fost primar, vă mărturisesc că primul lucru pe care l-am făcut a fost să construiesc, în comuna mea natală, un monument dedicat eroilor neamului și am avut și la acel eveniment un batalion de la unitatea noastră din Caracal. Trebuie să-i cinstim pe eroii națiunii noastre și vă mărturisesc că, de fiecare dată când sunt înconjurat de oameni care poartă haina militară, ca fost absolvent al unei școli militare, mă încearcă un sentiment de mândrie și onoare! Hristos s-a Înălțat! Doamne-ajută! Dumnezeu să ne țină pe toți sănătoși! Vă mulțumesc, domnule primar, pentru tot ceea ce faceți! Felicitări!”

Nicolae Stan, primarul comunei Colonești:

Vă mulțumesc și vă asigur că vom fi la înălțime!

Primarul Nicolae Stan le-a mulțumit generalului de flotilă aeriană Leonard-Gabriel BARABOI, Comandantul Bazei 95 Aeriene „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu „Bacău” și d-nei Eleonora Arbănaș, președinta Fundației „Erou Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu”, pentru rolul dumnealor în înființarea  și dotarea Centrului Socio-Cultural și Muzeal „Aviator Alexandru Șerbănescu” din localitate, precum și pentru poziționarea comunei Colonești pe harta aviatică a României.

„Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut ca noi, comuna Colonești, să apărem pe harta aviației române și vă promit că nu vă vom dezamăgi și nu ne vom opri aici. Avem multe de făcut, împreună cu d-na Arbănaș, care este o doamnă extraordinară, ce nu se lasă până nu rezolvă o problemă.

Regret că nimeni din conducerea Consiliului Județean Olt nu ne-a onorat cu prezența la acest eveniment încărcat de atâtea semnificații patriotice. Dacă d-l președinte Oprescu a fost „ocupat”, ar fi putut veni un vicepreședinte… Dumnezeu să le dea sănătate… Vă mulțumesc și vă asigur că vom fi la înălțime!”

Dragoș Sîrghie

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments