La sfârșitul săptămânii trecute, DGASPC Olt a organizat o acțiune de conștientizare și informare, prilejuită de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. Acțiunea a constat în împărțirea de pliante, în cadrul Caravanei Non-Violenței, cu scopul de a preveni fenomenul de violență domestică.
„Violența împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului. Considerăm că este necesar ca populația să conștientizeze efectele negative ale violenței asupra femeii. Femeile trebuie să capete putere, iar noi, societatea, trebuie să luăm atitudine, pentru că puterea stă în noi ceilalți, dacă femeia singură nu poate să depășească această violență, deoarece noi știm că violența, de multe ori, se întâmplă în spatele ușilor închise și nu alege un mediu. Nu se întâmplă doar în familiile sărace. De aceea, trebuie să spunem stop violenței și să dăm un viitor până la urmă mai bun copiilor noștri, știind că modelul din familie este, de multe ori, replicat”, a declarat Rădița Piroșca, director general al DGASPC Olt.
Având în vedere că violența în familie reprezintă o problemă care nu-și găsește rezolvarea, DGASPC Olt a implementat un proiect, pe fonduri europene, nerambursabile, cu privire la înființarea unui Centru de Primire în Regim de Urgență a victimelor violenței domestice din Ol. Centrul a devenit funcțional de câteva luni, proiectul fiind finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014.
„Este un centru de primire în care femeile aleg să se refugieze chiar și fără buletin. Aici avem profesioniști și, pe lângă găzduire, femeile sunt consiliate din punct de vedere juridic, psihologic și asistate social pentru includerea în societate, găsirea unei locuințe, a unui loc de muncă. În primul rând, este o supapă de refugiu, pentru că știm cu toții că violența fizică și verbală nu numai că lasă urme, dar rănile sufletești sunt cele care frâng aripi. Iar îmbucurător este faptul, dacă pot să spun așa, că am avut până acum în centru aproximativ 12 persoane cu găzduire și cred că vreo 20 pentru consiliere juridică, asistență socială și asistență juridică pentru divorț și ordin de protecție. Am avut femei și cu copii, dar și fără copii”, a conchis Rădița Piroșca.
Ionuț DUMITRESCU