AcasăEvenimentZIUA LIMBII ROMÂNE – SĂRBĂTORITĂ LA SLATINA

ZIUA LIMBII ROMÂNE – SĂRBĂTORITĂ LA SLATINA

Pe 31 august, în România, se sărbătorește „Ziua Limbii Române”, la aceeași dată cu „Limba Noastră”, o sărbătoare similară, celebrată în Republica Moldova, din 1990. Deși propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată în 2011, legea a fost promulgată în 2013. Conform acestei legi, „Ziua Limbii Române” se sărbătorește de către autoritățile și instituțiile publice din România, de către reprezentanțele diplomatice din străinătate și de către asociații și organizații ale românilor de pretutindeni.

Poeți, prozatori și jurnaliști, membri ai Asociației Liga Scriitorilor Filiala Olt, având ca invitați profesori pentru învățământul primar, profesori de Limba și literatura română, elevi, reprezentanți ai instituțiilor județene și municipale, reprezentanți ai presei locale s-au reunit, miercuri 31.08.2022, într-un cadru festiv, organizat de Cenaclul de Creație Literară și Jurnalism „Dumitru Caracostea”- Slatina, de Casa de Cultură a Sindicatelor – Slatina, de Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” – Slatina, pentru a marca acest important eveniment cultural.

În deschiderea ședinței, elevul olimpic național la vioară, Alexandru Filip, a deschis manifestarea culturală, interpretând Imnul de Stat. Apoi, poeta Georgeta Giurea, președinte al A.L.S. Filiala Olt, a prezentat importanța sărbătoririi „Zilei Limbii Române”, punând accentul pe rolul Limbii române în menținerea statului român, dar și pe frumusețea Limbii române.

În continuare, fiecare participant a prezentat versuri și eseuri dedicate limbii române, fie din creația unor mari scriitori români, fie din creație proprie: Margareta Chirițoiu, Ion Anuța, Marin Rada, Georgeta Rada, Nicolae Gonț, Grigore Călin, Rodica Pavel, Liliana Ghiță – Boian, Mihaela Luță, Elena Tănase etc.

Tuturor membrilor Asociației Liga Scriitorilor Filiala Olt, și colaboratorilor acestora, le-au fost decernate diplome de merit și medalii pentru activitatea de creație literară și jurnalism. Pe lângă elevii care au prezentat momente muzicale tematice, apreciații artiști Ioana State și Pandele Jianu ne-au încântat cu frumoase și sensibile melodii populare.

Ștefania Marineanu,

Vicepreședinte al Asociației Liga Scriitorilor Filiala Olt”


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments