AcasăActualitateZiua Națională a Meseriilor la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal

Ziua Națională a Meseriilor la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal

„Tocmai de aceea i s-a dat omului, în luntrea sa fragilă, vâsla în mână, pentru ca să nu asculte de capriciul valurilor, ci de voința sa.” (J. W. Goethe)

Deschiși la nevoia de a învăța, dar și de a oferi, de „Ziua Națională a Meseriilor”, elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal au promovat o serie de activități educative pentru învățământul profesional și tehnic. Instituită prin Legea nr. 66 / 2019, ziua de 11 martie este celebrată ca zi de sărbătoare națională – Ziua Națională a Meseriilor, și constă în evenimente educaționale dedicate promovării învățământului educațional și tehnic, precum și  a meseriilor.

Având în vedere că evoluția pe piața muncii se modifică odată cu schimbările accelerate impuse de vremurile pe care le traversăm, în această zi, o dată în plus, alături de profesorii îndrumători, elevii au încercat să găsească răspunsuri clare și totodată interesante, alături de reprezentanții agenților economici din Caracal și de invitați speciali, elevi de clasa a VIII-a din Municipiul Caracal și localitățile învecinate.

Activitățile educaționale propuse de LTMB s-au desfășurat pe două secțiuni: I. Ateliere de lucru cu genericul Meseria care te reprezintă și II. Vizite de studiu. Parteneriatul școală – agenți economici, premisa învățământului profesional și tehnic.

Activitățile menționate au avut drept scop stimularea elevilor pentru a obține performanțe în diferite domenii de activitate și meserii precum: tehnician în gastronomie, tehnician în activități de comerț, tehnician mecatronist, designer vestimentar, ospătar (chelner), tehnician exploatare joasă tensiune (specifice LTMB), dar și recunoașterea faptului că indivizii sunt unici și că tehnicile motivaționale trebuie să corespundă fiecărui individ. Cu această ocazie, cu toții au experimentat faptul că motivarea este vitală pentru piața muncii, pentru ca viitorii angajați să fie profesioniști, să depună efort în ceea ce fac și să îndeplinească sarcinile de bunăvoie și cât pot de eficient.

Inițiativele au fost materializate și susținute cu tenacitate în adevărate lecții vii de către: prof. Maria Rădulescu, prof. Cristian Grigore și elevii clasei a XII-a A, prof. Emilia Păun și elevii clasei a XI-a C, dir. adj. prof. Gabriel Dinu și elevii clasei a XI-a D, prof. Viorica Florica și elevii clasei a X-a B învățământ profesional de 3 ani, prof. Maria Nicola și elevii clasei a XI-a C învățământ profesional de 3 ani, prof. Mihaela Slătculescu, Nuța Osiceanu și elevi de clasele a IX-a D, a X-a D și a XII-a D, prof. Ștefania Roșu și elevii clasei a IX-a C, prof. Georgeta Mincă și elevii clasei a XII-a F, prof. Nicoleta Olcott și prof. Cristiana Puiu și elevi de la clasele a X-a C învățământ liceal și a XI-a A învățământ profesional de 3 ani.

„Am încercat astăzi, prin activitățile desfășurate, să subliniem, alături de angajații de mâine, importanța adaptabilității la schimbare, dar și a capacității de a găsi noi oportunități antreprenoriale folosindu-ne de tehnologiile viitorului prin identificarea abilităților care vor sta la baza oricărei meserii de viitor”, a afirmat dl. dir. adj. Gabriel Dinu.

În aceeași notă, dna director Luminița Gîtan Nicola a precizat, pentru toți cei prezenți, că „Viitorul profesiilor actuale este privit cu entuziasm, dar și cu multă incertitudine. Majoritatea meseriilor din trecut, dar și din viitor, vor împleti mai multe domenii și pasiuni, iar posibilitățile pot fi nenumărate. Tocmai de aceea, este nevoie de dobândirea de cunoștințe tehnice, abilități sociale și de business, care să contureze omul de mâine.”

În cadrul campaniei Săptămâna meseriilor a fost propusă, din partea Ministerului Educației, și o direcție pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii prin creșterea atractivității învățământului profesional și tehnic. În acest sens, și profesorul consilier școlar Gina Mihaela Belu, alături de prof. consilier educativ Monica Radu și de un grup de elevi, au prezentat meseriile pentru care LTMB pregătește viitorii absolvenți. Prezentarea a cuprins informații relevante și imagini sugestive cu specificul Liceului, dar și o sesiune informală cu impact major în rândul celor interesați. „Este important să stimulăm un nou mod de gândire, sănătos și inovator, care să-i direcționeze pe copii, să-i așeze pe drumul pasiunilor, pentru domenii cât mai diverse și interesante. La acestea, putem adăuga: empatia, rezolvarea problemelor complexe, abilități culturale și de diversitate, ascultarea activă, autonomie în învățare, creativitate.”, a concluzionat d-na consilier școlar Gina Mihaela Belu.

Prof. Alina Elena Marin

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments