AcasăActualitateZiua Națională a României – marcată la Slatina! 105 ani de la...

Ziua Națională a României – marcată la Slatina! 105 ani de la Marea Unire!

Astăzi, 1 decembrie a.c., începând cu ora 10.00, autoritățile locale și județene au marcat Ziua Națională a României și 105 ani de la Marea Unire, în proximitatea statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Slatina. Aproximativ 3.000 de slătineni au participat la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Manifestarea a debutat cu salutul gărzii de onoare de prefectul de Olt și intonarea imnului de stat al României, moment urmat de ceremonialul religios susținut de un sobor de preoți de la Episcopia Slatinei și Romanaților.

La eveniment au participat Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Emil Moț – primarul Municipiului Slatina, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan – vicepreședinți CJ Olt, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet  –viceprimari ai Slatinei, Mario De Mezzo – prefectul județului Olt, Cosmin Floreanu – subprefect de Olt, senatorul PSD Siminica Mirea, Marius Iancu, Emil Albotă, Florin Barbu și Cătălin Grecu – deputați PSD, Gigel Știrbu – deputat PNL, reprezentanți ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu și ai Bazei Militare 99 Deveselu, șefi și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, membri ai organizațiilor județene ale partidelor politice.

O scurtă alocuțiune despre importanța acestei zile istorice, și nu numai, a avut și Toma Corcău, unul dintre cei patru veterani de război câți mai sunt în județul Olt, care în anul acesta a împlinit 100 de ani.

Grupul vocal al Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” Slatina a cântat piesa „Noi suntem români”.

Ulterior, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Cuza. Manifestările dedicate împlinirii a 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia s-au încheiat, la Slatina, cu defilarea pe bulevard a trupelor de militari, din care a făcut parte și un pluton de soldați din Portugalia, jandarmi și pompieri, dar și a tehnicii aparținând Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, alcătuită din peste 30 de tancuri și autospeciale, pe ritmurile cântecelor patriotice interpretate de fanfara de estradă „Lyra Band” a Primăriei Slatina.

Primăria Slatina a oferit 1.000 de meniuri tradiționale și băuturi calde.

Marius Oprescu, președintele CJ Olt: „Îl felicit pe domnul subprefect al județului Olt, Cosmin Floreanu, pentru această organizare!”

„Vreau să-l felicit pe domnul subprefect al județului Olt, Cosmin Floreanu, pentru această organizare. A fost pentru prima oară când vedem aceste lucruri, nici de centenar n-am avut o asemenea paradă. Iată că se poate, a arătat că se poate. În al doilea rând, cred că Ziua Națională a României este un moment de reflecție și de speranță pentru toți, cu toții ne dorim ca în România lucrurile să meargă mai bine, să trăim cu toții mai bine, și privind către viitor. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

Emil Moț, primarul Municipiului Slatina: „Îi invit pe slătineni și nu numai, la ora 17.30, în Parcul Tineretului, unde vom aprinde iluminatul festiv și vom deschide Târgul de Crăciun!”

„La mulți ani, români! La mulți ani, dragi slătineni! La mulți ani, România! Vreau să vă spun că acum este doar prima parte a evenimentelor organizate de Primăria Slatina. Îi invit pe slătineni și nu numai, după-amiază, la ora 17.30, în Parcul Tineretului, unde vom aprinde iluminatul festiv și vom deschide Târgul de Crăciun. Vom avea în Slatina, o lună a bunătății și a bucuriei!”

A consemnat Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular