Sâmbătă, 20 iulie a.c., comuna Colonești va îmbrăca straie de sărbătoare, pentru a sărbători cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Călușăresc „Ilie Martin”. Deschiderea festivalului va începe, la ora 14.00, prin cuvântul primarului Nicolae Stan. Tot atunci, invitații de onoare ai acestei ediții vor transmite mesaje locuitorilor acestei comune.
„Localitatea Colonești, poarta de intrare înspre județul Olt, nu poate să găsească un alt arc de triumf mai semnificativ decât acest festival călușăresc dedicat numeroaselor generații de călușari, care au frământat, cu opincile lor, aceste ținuturi, din care s-a plămădit intrarea în legendă a celebrului vătaf de călușari – Ilie Martin.
Este semn că cei puși în fruntea obștii au știut să asculte și dorințele celor care i-au ales, nu numai cu speranțele legate de prezent și viitor, dar și cu încrederea că aici, la Colonești, trecutul este durat în tradiție și respect. Și, pentru că întotdeauna Coloneștiul știe, prin oamenii săi, să fie ospitalier, adună, în fiecare an, tot mai mulți participanți, tot mai mulți oameni dornici să vadă cum o localitate mică reușește să dea dimensiuni incredibile unui act, nu numai cultural, ci și social.
Multe localități au proprii eroi, care, în timp, au căpătat proporții de legendă. Un astfel de erou, a cărei faimă a depășit cu mult granițele ținutului natal a fost Ilie Martin, din Colonești. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspirației de a-și împleti destinul cu cel mai viguros, misterios și magic dans ritual românesc – călușul, ale cărui virtuozități și practici l-a făcut cunoscut și peste hotare.
Cum locul nașterii sale devenise de mult un loc de pelerinaj al călușarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluența ținuturilor Argeșului și Oltului, ideea de a înființa un festival cu caracter zonal, în fiecare an, în memoria marelui vătaf de călușari, Ilie Martin, ni s-a părut firească și binevenită, judecând chiar după succesul de public de care s-au bucurat primele ediții.
Aceasta ne-a dat curajul să continuăm, cu convingerea că, la Colonești, Festivalul Călușăresc «Ilie Martin» a îmbrăcat deja straie tradiționale și că face, de acum, parte din evenimentele importante din agenda culturală a localității Colonești, dar și a județului Olt”, a declarat Nicolae Stan, primarul comunei Colonești.
Apoi, va avea loc spectacolul formațiilor de călușari din localitățile: Colonești, Vâlcele, Potcoava, Dobrun, Hârsești, Corbu, Stolnici, Scornicești, Osica de Sus, Osica de Jos, Poboru, Optași, Pârșcoveni și Mărunței.
Cei prezenți vor lua parte la spectacolele soliștilor de muzică populară Nicu și Niculina Spînu, Olguța Berbec, Cristi Bănățeanu, Ileana Lăceanu, Diana Țițirigă, Cristina Turcu, sub acompaniamentul orchestrei Ansamblului „Doina Oltului”.
Seara e va încheia cu un spectacol de lumină și culoare, dar și un minunat foc de artificii.
Despre personalitatea și măiestria lui Ilie Martin ne vorbește astăzi un fiu al comunei Colonești, cronicarul sportiv Florin Brutaru, cel care a scris istoria fotbalului din județul Olt:
«Ilie Martin s-a născut în satul Bărăști, comuna Colonești în anul 1884 și a murit în anul 1962, la vârsta de 78 de ani. Casa părintească a lui Ilie Martin era situată în satul Bărăști, pe locul unde astăzi locuiește, strănepotul său, preotul Nelu Sandu (popa Nelu).
Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 2003, la inițiativa primarului localității, Nicolae Stan, care a dorit să aducă un omagiu lui Ilie Martin, unul dintre cei mai renumiți călușari din zona Olteniei, ce a dus faima Călușului Românesc dincolo de hotarele țării.
Cunoscut și apreciat într-un spectacol de excepție la Londra, Ilie Martin, a fost plimbat cu caleașca regală de însăși Regina Elisabeta a Marii Britanii. Iată ce nota ziarul Oltul, din 5 iunie 1970.
„Vatră călășerească străveche, Oltul, a impus pe plan național, numeroase formații de prestigiu – Dobrun, Osica, Vîlcele, Bălănești, culminând cu cea de la Colonești, câștigătoare a marelui premiu de la Londra din 1939”.
Tot în articolul intitulat „Cu Călușul în jurul lumii” se menționează: „În 1927 la Londra, călușarii Pădureții Argeșului, aveau să stârnească ovații în cea mai selecta și simandicoasă sală de spectacole. Din 1930, în repertoriul lor, și pe aceeași sală, aveau să se alăture melodioasele ritmuri bărbătești ale călușului aduse de flăcăii din Colonești”.
În anii ce au urmat, călușul s-a transmis din generație în generație. Tinerii urmași ai lui Ilie Martin au reprezentat comuna Colonești pe marile scene ale țării.
Prin organizarea acestui festival anual, autoritățile locale aduc, în acest fel, un omagiu și celor care au îmbrăcat cu cinste costumul de călușar, de-a lungul timpului.
Amintim aici pe: Milian Martin, nepotul lu’ Ilie Martin, Nătrăvel – nea Trică, frații Necașa- Marinache și nea Nicu Meașcă, Gheorghe și Gelu lu’ Iancu, Tomiță Brutaru, nea Mitică Șleapu, Oană a lu’ Gîtuleț, Ilie Cantoneru, Nelu lu’ Cici, Mărin a lu’ Daragiu, nea Onică, Savu lu’ Dinică, samd
Un loc de cinste în inimile coloneștilor au, fără îndoială și lăutarii satului care asigurau partea muzicală. Ne amintim cu drag de: Dumitru Florii la Cobză, Constantin Ciuciulică și Dușcă la vioară, nea Ionel la țambal, Radu Țițirigă la vioară ș.a.m.d.»
LINIA ÎNTÂI