Print this Post


Ludovic Orban, la Slatina: Drumul Expres Craiova-Pitești este un proiect fundamental!

Marți, 30 august a.c., premierul Ludovic Orban a inspectat stadiul lucrărilor la Drumul Expres Craiova-Pitești. După o vizită în teren la granița județelor Olt și Dolj, Orban – însoțit de Lucian Bode (ministrul Dezvoltării) și de Virgil Popescu (ministrul economiei) – a făcut o oprire și la șantierul tronsonului II al Drumului Expres, la Balta Milcov, din proximitatea Municipiului Slatina

Aici, Orban a fost flancat de Gigel Știrbu – deputat de Olt, de Liviu Voiculescu – președintele PNL Olt, Mădălin Teodosescu – primarul liberal al orașului Balș și de Adrian Motorga – directorul Secției Drumuri Naționale Slatina.

Lucian Bode și Ludovic Orban au vorbit despre importanța acestui drum expres, despre seriozitatea antreprenorului care a câștigat licitația și despre strategia guvernului liberal de a investi în infrastructură, factor ce reprezintă un pilon fundamental al modernizării României și al relansării economice.

În continuare, redăm declarațiile celor doi reprezentanți ai guvernului României.

orban bode stirbu liviu voiculescu slatina netLucian Bode, ministrul Transporturilor:

Investim în infrastructura de transport, pentru că numai așa putem dezvolta economia României

„Am vizitat, împreună cu d-l prim-ministru, d-l ministru și colegii mei din Compania de Drumuri stadiul lucrărilor pe cele două șantiere din Drumul Expres Craiova-Pitești. Am constatat că pe tronsonul întâi mobilizarea, față de ultima vizită pe care am desfășurat-o aici, este mult mai bună. Am văzut peste 160 de utilaje în teren, muncitori mobilizați… Este un progres fizic dublu față de luna mai, undeva la 11%.

Am încredere că, o dată cu rezolvarea problemelor pe sectoarele 1 și 2, din cele trei sectoare din tronsonul 1, cu acele sonde de gaz, nu vom mai avea niciun blocaj și tronsonul 1 este în linie dreaptă, neavând niciun blocaj în a se derula.

La tronsonul 2, cei 41 de km, cu cele două sectoare, constat aceeași mobilizare exemplară. Sunt un exemplu pentru toți antreprenorii. Avem aici un antreprenor serios, care are peste 600 de muncitori mobilizați astăzi pe cele 2 sectoare din tronsonul 2. Am încredere că atât tronsonul 1, cât și tronsonul 2 se vor finaliza înainte de termenul contractual stabilit, sfârșitul anului 2021.

Suntem aici în această formulă guvernamentală, la un moment special pentru o companie fanion a industriei românești, ALRO Slatina, dar și pentru a da o veste bună Olteniei, de aici de pe șantierul tronsonului 2 Craiova-Pitești. Începând de astăzi, pot să spun că și tronsoanele 3 și 4 au intrat în linie dreaptă. Colegii mei din Compania de Drumuri au desemnat câștigătorul licitației, atât pentru tronsonul 3, cât și pentru tronsonul 4. Au finalizat raportul procedurii pentru tronsonul 4, astăzi. Mă bucur să vă anunț acest lucru.

Așadar, costul tronsonului 3 este 670 milioane lei, plus TVA, 12 luni proiectare, 24 luni execuție. Iar tronsonul 4 costă 617 milioane de lei, plus TVA, 12 luni proiectare, 24 de luni execuție. Este același antreprenor care execută și tronsonul 2. Mă bucur că și tronsoanele 3 și 4 au parte de antreprenor serios.

În condițiile în care, în perioada legală în care se pot depune contestații, nu vom avea nicio contestație, estimăm că în a doua parte a lunii iulie vom semna contractul pentru tronsoanele 3 și 4. Mi-aș dori să nu avem nicio contestație. Le-am cerut colegilor din Compania de Drumuri să organizeze impecabil aceste procese de achiziție publică, astfel încât să elimine, dacă se poate, toate motivele pentru care cineva și-ar dori să conteste rezultatul procedurii și să întârziem începerea lucrărilor.

Sunt convins că ne vom mai vedea aici, pe aceste șantiere, cum de altfel ne vedem în toată țara, pentru că Guvernul Ludovic Orban investește în toate regiunile României și nicio regiune nu rămâne în urmă. Investim în infrastructura de transport, pentru că numai așa putem dezvolta economia României.”

Ludovic Orban, premierul României:

Vremea în care proiectele de investiții se derulau în ritm de melc a trecut

„Suntem prezenți pe tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești, la cel mai lung pod, un pod lung de 1,7 km. Este o lucrare de artă, extrem de dificil de realizat, o lucrare care este în curs de edificare și care va asigura, practic, traversarea Râului Olt în condițiile cele mai bune.

Drumul Expres Craiova-Pitești este un proiect fundamental. Ca ministru al transporturilor, în 2008, am semnat memorandumul de înțelegere cu Ford, în care guvernul s-a angajat să realizeze acest proiect de investiții. 12 ani de zile, în care în cea mai mare parte la putere a fost PSD, acest proiect a fost ignorat, ținut în sertare. Mă bucur să văd că prinde viață sub ochii noștri și prinde viață sub ochii mei, în calitate de prim-ministru.

Pentru noi, investițiile în infrastructură reprezintă un pilon fundamental al modernizării României și al relansării economice. Și acest proiect, precum și toate proiectele de investiții în infrastructură, vor beneficia de suport total din partea mea, ca premier, și din partea guvernului pe care-l reprezint.

Vremea în care proiectele de investiții se derulau în ritm de melc a trecut. Săptămâna viitoare vom adopta din nou o ordonanță de urgență care să reglementeze procedurile de achiziție și mai ales termenele limită pentru fiecare pas procedural, în cursul achiziției. Nu mai putem tolera ceea ce s-a întâmplat de-a lungul a zeci de ani, în care procedurile de achiziție să dureze ani de zile, până să ajungă la desemnarea câștigătorului.

Mă bucur că sunt prezent astăzi, cu ocazia anunțării de către ministrul Transporturilor a desemnării câștigătorul loturilor 3 și 4, prin care se va finaliza acest Drum Expres Craiova-Pitești. Sunt convins că nu există temei de contestație și le transmit un mesaj contestatarilor de profesie să se lase de acest obicei, pentru că vremea prin care, la înțelegere cu diverși funcționari de prin minister sau de prin Compania de Autostrăzi, se punea la cale torpilarea unor proiecte a trecut.

În cadrul Managementului Proiectelor de Infrastructură există o mobilizare generală din partea tuturor instituțiilor statului. Toate procedurile în care sunt implicate instituțiile statului se derulează cu cea mai mare viteză posibilă. Nu mai tolerăm nicio împiedicare a proiectelor de infrastructură care să fie făcută de funcționari sau conducători de instituții, care nu înțeleg că prioritatea zero a României este modernizarea, prin investiții în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, de sănătate, de comunicații, de comunicații, agricolă.”

Dragoș Sîrghie

Share

Permanent link to this article: http://linia1.ro/ludovic-orban-la-slatina-drumul-expres-craiova-pitesti-este-un-proiect-fundamental/