AcasăOpiniiACUTIZAREA CONFLICTULUI DINTRE GENERAȚII

ACUTIZAREA CONFLICTULUI DINTRE GENERAȚII

Diferențele între generații, convergența și divergența lor sunt un factor al progresului uman și social, având un rol specific în dezvoltarea societății. In cadrul familiei, sistemul educațional utilizat de părinți, modul de raportare la problemele specifice ale copilului, influențează în cea mai mare măsură raportul dintre generații. Autoritatea excesivă, interdicțiile, pedepsele folosite excesiv, necunoașterea problemelor ce frământă copilul, dificultățile de comunicare și lipsa de înțelegere a acestuia, pot accentua divergențele dintre părinți și tineri. Modelele de conduită oferite de părinți au o influență dominantă asupra personalității copilului, de aceea este necesară și educarea părinților în direcția adaptării propriei lor conduite la caracteristicile personalității copilului. Abordarea problemelor reale ale tinerilor presupune flexibilitate și suplețe din partea conduitei părinților. Ei nu pot rămâne numai la propria lor experiență din tinerețe pe care s-o impună tinerilor, ci trebuie să înțeleagă noile probleme cu care se confruntă generația tânară.

Înainte de toate, trebuie stabilite cauzele conflictului dintre generații. Adesea, copiii îi acuză pe părinți că au uitat cum era atunci când erau ei tineri, că au uitat cât sufereau din cauza neînțelegerilor cu părinții. De cealaltă parte, părinții îi învinovățesc pe copii că nu vor să asculte părerile lor, de oameni trecuți prin viață. Societatea este în permanentă schimbare, iar modelele culturale se transformă. Cei dintr-o anumită generație, formați după alte valori, care au propriile convingeri legate de viață, riscă să fie mai puțin receptivi la schimbări. Cu trecerea timpului, oamenii nu își reconfigurează modul de a gândi. Adolescenții simt mai acut nevoia de schimbare. De aceea, doar o mai bună comunicare între părinți și copii, și de ce nu, și o adaptare a părinților la nevoile de astăzi ale copiilor noștri, va minimaliza divergențele inerente dintre generații.

Numim conflict între generații ceva ce nu este de fapt un conflict, ci o schimbare de drum. Cât privește felul în care se manifestă cei tineri pentru a-și continua viața în felul lor, aceștia apar cu o încredere în viitor, care le-a fost ștearsă celor bătrâni de tot ceea ce au trăit. Dar, putem noi să fim siguri că drumul corect era cel ales de noi? Mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat cu ceea ce ne impusese regimul partidului unic? La urma urmelor, nici apele, oricât de mari ar fi, nu-și găsesc calea spre mare de-a dreptul, iar sinuozitățile prin care trec pot fi simbolul căutării și al nesiguranței, specifice și omului, al neîncrederii în justețea căii și încercarea de a găsi soluția corectă.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments