AcasăOpiniiAmbuteiaje pe Drumul Național către mântuire

Ambuteiaje pe Drumul Național către mântuire

Nu-i sărbătoare mai mare pentru sărmanii creștini ai Moldovei decât călcatul în picioare la moaștele Cuvioasei Parascheva. În fiecare an, timp de trei-patru zile, sute de mii de pelerini se înghiontesc să ajungă lângă raclă, să pupe sfintele relicve, eventual să arunce cu bani în cutia milei și, apoi, să se întoarcă în lumea lor de la sat, așteptând minunile care probabil, din lipsă de infrastructură, nu prea ajung în satul lor. Alături de acești săraci cu duhul , mai regăsim pe la aceste adunări și niscaiva politicieni ajunși acolo cu elicopterul pentru a decarta lui ÎPS Teofan fonduri de la buget în schimbul iertării de păcate. În schimb săracii care se înghesuie la sfintele relicve așteptând o minune, chiar dacă n-au nici până acum curent electric în bordei, varsă anual, conform unor statistici, două-trei milioane de euro la căpătâiul Paraschevei din banii lor. Din pensiile alea care nu le ajung, din banii ăia de gigacalorie pe care, evident, nu-i au. În timp ce Ponta și Nichita scot anual mai bine de 100 de milioane de euro pentru salariile preoților, fără să mai punem în calcul zecile de milioane care pleacă pentru construcția și renovarea de biserici.

ciprian sturzu 566
Ciprian Sturzu

Însă puțini știu că acești săraci cu duhul se închină la osemintele unei bulgăroaice care nu s-a remarcat prin nimic. Dacă la catolici, etapele prin care cineva devine sfânt sunt mult mai riguroase și nu se fac peste noapte, la noi, jumătate de Românie se închină la Parascheva asta, care a fost decretată sfântă de către consătenii ei, pe motiv că mirosea frumos după deces. De fapt, Petka, așa cum o mai numeau bulgarii pe Parascheva, e declarată sfântă de vreo zece secole. Când a ajuns la noi, acum 372 de ani, nu a ajuns de dragul Moldovei, ci pentru că un albanez, Vasile Lupu, n-avea sfânt pentru ctitoria lui, Trei Ierarhi. Cum nu avea sfânt, dar avea bani, și-a cumpărat un sfânt de la turci. La acea vreme oasele Paraschevei erau taman la turci. Chiar și acum, tălpile Paraschevei sunt la Stambul. Bulgăroaica a devenit sfântă în anul 1947, când mitropolitul roșu Iustinian Marina a scos osemintele Paraschivei la făcut miracole prin Moldova afectată la acea vreme de secetă. Chiar dacă n-a făcut miracole, în schimb a început să producă bani.

De aceea, n-am să înțeleg niciodată de ce sărmanii Moldovei fac o sărbătoare în a se înjosi în fața unor preoți ale căror veșminte costă cât hainele de duminică ale unui sat întreg de pe lângă Vaslui. Fără să exagerez, aș putea spune că pe 14 octombrie, în fiecare an, sărbătorim victoria omului nou al Bisericii în fața credulilor care le poate vinde orice. Și când te gândești că omul nou al Bisericii Ortodoxe Române de azi este vrednicul urmaș al acelui Iustinian Marina, cel care a declarat-o sfântă pe Parascheva, și care spunea în timpul vieții că: „Hristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare, Hristos este sovietic!” Iartă-i Doamne!

Ciprian Traian STURZU


RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Corect. Biserica a devenit o companie cu o mare cifra de afaceri si manipuleaza prostii. Atat. Felicitari acestui ziarist talentat care are curajul sa spuna adevarul. Daca ar mai fi macar doi ziaristi ca el in Olt, poate s-ar face si presa prin acest judet.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments