AcasăOpiniiAURUL ȘI ARGINTUL ROMÂNIEI

AURUL ȘI ARGINTUL ROMÂNIEI

Organizată la inițiativa Muzeului Național de Istorie a României din București, cu ceva timp în urmă, expoziția „Aurul și argintul antic al României”, a reunit peste 1000 de piese arheologice din metale prețioase, toate descoperite pe teritoriul României. Acoperind o perioadă cuprinsă între Neolitic și Antichitatea Târzie, din mileniul al IV-lea î. Chr., până în secolul al VII-lea d. Chr., o parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, în special din cel al expoziției Tezaur istoric, și peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară, parteneri ai acestui proiect.

Vernisată mai întâi la București, expoziția a făcut înconjurul țării, timp de doi ani, prin mai multe muzee, ultima dată fiind organizată la Muzeul Olteniei din Craiova, unde am avut plăcerea  de a o vizita. Afirm toate acestea, deoarece o expoziție dedicată pieselor antice din metale prețioase oferă ocazia de a admira obiecte în care valoarea materialului se îmbină cu măiestria execuției și cu bogăția simbolică.

Peisajele care încearcă să surprindă locurile de descoperire reflectă interferențe ale trecutului cu prezentul. Valoarea unora dintre artefactele expuse este argumentată prin faptul că provin din săpături arheologice, iar cunoașterea contextului de descoperire a acestora oferă indicii despre momentul existenței lor. Ca urmare, structura expoziției respectă cronologia, acestea fiind grupate pe șase secțiuni, de la cea mai recentă la cea mai veche epocă.

Astfel, au fost expuse bijuterii, armuri, diverse accesorii, obiecte de gospodărie, de la cele mai rudimentar realizate până la perfecțiune, pe măsură ce înaintau de la o epocă la alta.

Fără îndoială, orice vizitator a fost atras în mod deosebit de celebrele brățări dacice, de tezaurul de la Pietroasa „Cloșca cu puii de aur”, de tezaurele monetare din aur și argint, în cantități impresionante din diverse perioade ale antichității, de pe teritoriul  țării.

Sperăm că și generațiile viitoare vor putea să admire aceste obiecte valoroase pentru cunoașterea istoriei poporului nostru.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments