AcasăOpiniiAUTORUL PROIECTULUI HEXAGON

AUTORUL PROIECTULUI HEXAGON

El a venit din mediul rural curat ca să intre la oraș într-o lume murdară. A venit din câmpie și a intrat în Slatina pe poarta învingătorilor. Își trage seva din rădăcinile moromeților și a polarizat în jurul lui iubirile și urile unui județ întreg de oameni. La alegerile locale, a obținut un rezultat năucitor pentru cei de la capătul celălalt al așteptărilor. După alegeri, modestia l-a constrâns să nu se bălăcească în mesaje de biruință. A spus simplu că vom face mai mult decât am promis.

Câteodată răspunde la telefon cu o voce de școlar chemat la cancelarie pentru întâia oară. Apoi derulează gânduri metamorfozate în cuvinte alese pe înțelesul tuturor. În birou face primiri sincere și învăluite de afecțiune. Acolo primește multă lume, oameni dezamăgiți sau obosiți ce poartă emoții, bucurii și necazuri. Totdeauna manifestă cordialitate față de interlocutorii care îi împing ușa permanent deschisă.

Pentru țărani are un sentiment de responsabilitate, stimă și neuitare. Pentru ei și pentru alții bate drumul instituțiilor potente, dar înaintarea către înfăptuire merge greu. Caută soluții la probleme ce se pot transforma din suferințe în decepții. Cu resurse financiare modeste se comportă econom ca pensionarul care n-a primit încă pensia. Așteptarea banilor oprește pe loc istoria devenirii noastre. De aceea crede că  regionalizarea nu trebuie privită ca o acțiune ce pune trotil la temelia județului. În acest sens poartă respect pentru informarea corectă a cetățeanului, pentru cititorii de ziare și privitorii la televizor.

Rămâne proprietarul unui prețios inventar electoral, dar știe bine că promisiunile neîndeplinite devin datorii apăsătoare. Drept urmare se bazează pe propriile puteri și nu se leagănă în promisiunile încrezătoare ale altora. Este urmărit de chinul unor repere calendaristice când va trebui să raporteze bilanțul în fața votanților. Consideră că ar trebui să acorde despăgubiri cei care au promis și n-au desăvârșit nimic; ar fi absolut necesară mântuirea alegătorului de păcatul politicianului mincinos.

De-a lungul anilor a răbdat multe înjurături și insulte nemeritate. Numai pentru binele comunității s-a împrietenit cu un om fără căpătâi profesional. Acum tresare când cineva pronunță acel nume înjurat de mulți. Are dispreț pentru vorbele încărcate cu ură primitivă și e consternat că se pot repeta lucrături cu caracter dușmănos. Admiră discreția, pentru că tăcerea și discreția închid ermetic regrete ascunse. Nu se consideră amenințat de lăutarismul altora, chiar dacă ambițiile politice îi separă pe oameni și îi împing la dușmănie.

E convins că nu se poate rătăci dacă merge pe un drum drept. Pe acest drum știe să facă ordine din dezordine și prieteni din neprieteni. Este un om al căutărilor și al construcțiilor politice durabile, fiindcă nu- l sperie haosul germinativ al manelelor. Privește cu multă încredere realizarea hexagonului politic local ca sumă a celor 6 repere: spitalul, școlile, drumurile, apa, agricultura și locurile de muncă.

Prof.  Teodor Nedelea

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments