Pe 8 februarie, profesorul de limba și literatura română, Axente Fodor, împlinește 75 de ani.
Ardelean de școală veche la origine (născut în județul Brașov), Axente Fodor este unul dintre profesorii marcanți ai învățământului din județul Olt. Dascăl cu har, își continuă misiunea de învățător aflat în slujba literaturii române, chiar dacă nu mai e la catedră de 10 ani.
Pe parcursul carierei sale didactice de aproape o jumătate de veac, a modelat sute de elevi și i-a deprins cu tainele literaturii române. A fost un profesor cu mult tact pedagogic, apropiat și apreciat de elevi pentru stilul serios, dar în același timp ludic și vesel. Pentru unii elevi, a fost mai mult decât un dascăl, un îndrumător în viață.
Mare iubitor de Eminescu, Rebreanu, Creangă, Marin Preda, Marin Sorescu, Camil Petrescu sau Eliade, a reușit să le insufle multor discipoli dragostea pentru literatura și spiritualitatea neamului nostru.
În afara muncii directe cu elevii, a fost angrenat mulți ani și în procesul de reformă al învățământului după 1989, atât prin exercitarea unor funcții de conducere (inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Olt), cât și prin elaborarea unor studii de analiză a sistemului de învățământ. A fost, deopotrivă, director al Liceul Teoretic Petre Pandrea, unitate școlară de referință din orașul Balș, coordonând activitatea didactică spre succese notabile obținute de elevii bălșeni de-a lungul timpului. De altfel, bustul marelui cărturar Petre Pandrea, amplasat în fața liceului care îi poartă numele, a fost realizat prin eforturile domnului Axente Fodor.
Profesorul universitar Nicu Panea, fost rector al Universității din Craiova, prefațează în cuvinte elogioase unul din cele două volume publicate la prestigioasa Editură Didactică și Pedagogică, foarte necesare elevilor din învățământul primar – “Secretele compunerilor frumoase” – și profesorilor de liceu – “Noțiuni și concepte de teorie a litaraturii, stilistică și estetică literară”.
Pe lângă aceste auxiliare, Axente Fodor mai are în lucru un instrument didactic foarte modern – un manual digital care, atunci când va fi terminat, va putea fi accesat gratuit de profesori și elevi.
Ca o concluzie, toate aceste trăsături conduc la conturarea profilului de reper de identitate culturală pentru orașul Balș al profesorului Axente Fodor.
Cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani pe data de 8 februarie, îi doresc multă sănătate și putere de muncă pentru a-și duce la îndeplinire obiectivele personale și profesionale.
Andrei Militaru