Print this Post


  CEL MAI PERICULOS FLAGEL

  Cititorii care văd acest titlu de articol se vor gândi imediat la pandemia care a afectat viața locuitorilor planetei noastre. Mulți vor fi surprinși să afle că nu acesta este cel mai mare pericol social, ci este unul care nu se poate vindeca nici prin medicamente, nici prin vaccinuri, nici prin decizii politice sau alte metode de moment.

  Este violența, acesta este cel mai periculos flagel contemporan! Violența a luat amploare în ultimii ani nu numai la nivel național, ci și la nivel planetar, generată de diverse cauze și desfășurându-se sub multiple forme, de la cele mai puțin agresive, până la crima organizată. Violența îmbracă multiple aspecte: verbală, psihologică, socială, sexuală, cibernetică, economică, spirituală, fizică. Se manifestă în cadrul familiilor, între familii, în școli, în comunități, la locurile de muncă, pe străzi, în spațiile comerciale, succinct fiind spus, pretutindeni, ajungându-se să se manifeste în spațiile publice de la oamenii străzii, până la cel mai înalt nivel între oameni politici, fie în fața camerelor de luat vederi din studiourile de televiziune, fie chiar în parlamentul unor state.

  Ștefania Marineanu

  Ștefania Marineanu

  Cauzele violenței sunt complexe și nu au legătură numai cu mediul social, ci sunt implicați numeroși factori. Dintre aceștia, frecvența cea mai mare o au: disperarea, spiritul de turmă, ura și invidia, abuzul de alcool și consumul de droguri, sistemele judiciare ineficiente, concepțiile religioase. Unii cercetători susțin că violența este cauzată în primul rând de sărăcie și de inegalitățile sociale, alții susțin că ușurința cu care se procură armele de foc incită la violență, iar cei mai mulți susțin că ar fi de vină lipsa unei educații corespunzătoare.

  Escaladarea oricăror forme de violență, este o problemă gravă la nivel mondial și combaterea  lor se realizează cu dificultate în perioada actuală, restricțiile impuse de pandemie afectând în primul rând economic o mare parte a populației, situație care a influențat  psihicul labil al unor indivizi.

  Dar, să sperăm că inteligența umană va găsi la timp soluții pentru diminuarea acestui flagel mondial.

  Prof. Dr. Ștefania Marineanu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/cel-mai-periculos-flagel/

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *