AcasăActualitateCorul Millennium – la cel de al optulea Festival și Concurs Coral...

Corul Millennium – la cel de al optulea Festival și Concurs Coral Internațional „Johannes Brahms” de la Wernigerode (Germania)

În perioada 15-24 iulie a.c., Corul „Millennium” al Asociației Cultural-Corale cu același nume din municipiul Slatina, s-a deplasat în Germania, la Wernigerode,  pentru a participa la cel de al optulea Concurs și Festival Coral Internațional „Johannes Brahms”. La această Ediție s-au prezentat 44 de formații corale din toată lumea, la cele 14 secțiuni.

Corul „Millennium” a participat la două secțiuni: Muzica Sacră și Coruri Mixte (B1). Concertele din cadrul concursului au avut loc la Catedrala Halberstadt și, respectiv, Centrul de Congrese, ambele din frumosul oraș  german Wernigerode.

millenium net 22
Concert la Centrul de Congrese din Wernigerode

Corul „Millennium” a fost cazat în orășelul Blakenburg, aflat la 15 Km de Wernigerode.

Conform regulamentului concursului, fiecare formație corală a prezentat câte trei piese corale, al căror compozitor trebuia să se încadreze unei anumite epoci de creație. Pentru secțiunea Muzică Sacră, corul nostru a prezentat următoarele lucrări corale: „Adoramus Te Christe”, de Francisco Rosselli, „Ave Maria”, de Alexandru-Chirilă Stanciu (în primă audiție internațională) și „Ție se cuvine cântare” de Isidor Vorobkievici. Pentru Secțiunea Cor Mixt (B1) s-au interpretat piesele corale: „Voința neamului”, de Ioan Cristu Danielescu, „In Stiller Nacht”, de Johannes Brahms (în limba germană) și cunoscuta prelucrare folclorică „În poieniță, lângă plop”, de Gheorghe Danga.

Publicul spectator a aplaudat îndelung fiecare lucrare corală interpretată pe scena concursului de către Corul „Millennium”, însă juriul internațional a fost cel care a stabilit clasamentul, ținând cont de șapte criterii de apreciere: intonația, calitatea sunetului, fidelitatea partiturii, autenticitatea, performanța, ținuta scenică și impresia artistică.

„Deși s-au făcut multe repetiții pentru acest concurs, lipsa de experiență în participarea la concursuri corale internaționale, precum și greutățile financiare au făcut ca emoțiile să se intensifice și să se răsfrângă serios asupra întregului cor, încât acesta nu s-a putut prezenta la cota știută de auditoriul autohton. Ținându-se cont de aceste criterii, juriul a acordat corului „Millennium” două  Diplome de Bronz, corespunzătoare celor două secțiuni la care a participat. De precizat că la secțiunea Cor Mixt numai câteva sutimi în minus au făcut ca Diploma de Argint să ne scape printre degete!, a declarat Alexandru-Chirilă Stanciu.

Premiile au fost înmânate de Peter Habermann (Germania) – premiul pentru Coruri Sacre și Prof. Dr. Ralf Eisenbeiss (Germania) –  pentru Coruri mixte.

millenium net
Concert la Castelul din Blakenburg

În afară de cele două concerte din cadrul concursului, Corul „Millennium” a mai concertat și în Piața Castelului din Blankenburg, în fața unui numeros auditoriu care a aplaudat și apreciat corul românesc la superlativ (aici s-a cântat fără emoții!). „Zuperb” și „Fantastik” au fost câteva dintre cuvintele scandate de către unii dintre spectatorii prezenți la concert.

„Conștientizând că de fapt concursul a fost o întrecere ca la orice Olimpiadă, putem spune că Diplomele de Bronz obținute cu această ocazie reprezintă un binemeritat premiu la o olimpiadă corală și că acest rezultat  neașteptat ar trebui să ne ambiționeze să obținem și trofeele următoare”, a precizat Stanciu.

În final, trebuie să spunem că deplasarea corului s-a făcut pe buzunarul coriștilor și cu sprijinul financiar din partea CJ Olt. Felicitări coriștilor, maestrului Alexandru-Chirilă Stanciu, care a depus toate eforturile pentru organizarea acestei deplasări și, nu în ultimul rând, membrilor CJ Olt, precum și domnului Președinte al CJ Olt, ing. Paul Stănescu, fără ajutorul cărora nu se putea realiza această deplasare.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments