AcasăOpiniiCoșmarul meu – NEHAMMER

Coșmarul meu – NEHAMMER

Doamne, ce coșmar! Se făcea că Nehammer, cancelarul austriac, venise la mine în casă să mă anunțe că nu am voie să părăsesc locuința. Așa hotărâse el „de dimineață!” Eu mă revolt, protestez, îl implor, culmea, chiar în limba germană, eu care, la școală, nu am învățat decât rusă și ceva franceză: „Domnule, dar la voi nu este ca la celelalte state? Nu trebuie să aveți aprobarea Parlamentului, a Președintelui?”

Degeaba… el o ține pe-a lui, „nicht, nicht și iar nicht…” Îmi dau seama cât adevăr este în reclama aia „N-ai cu cine bă, n-ai cu cine…” Mă trezesc transpirată toată. Iau o linguriță de miere, un pahar cu apă și mă liniștesc. Deschid televizorul. Evit canalele de știri și intru direct pe unul de sport. În clipa următoare, aud țipătul comentatorului : „Ne…”  Îngheț cu telecomanda în mână: „Și aici e Nehammer?” Ăsta sigur ne va interzice participarea la următorul Campionat European. Când mă dezmeticesc, aud sfârșitul comentariului: „Neymar, ce fază… Neymar…” Răsuflu bucuroasă și nu prea…Iar a câștigat Croația. Îmi dau seama că am o problemă și că nu pot să scap de acest coșmar, decât izolându-mă. Măcar pentru câteva zile, hotărăsc să plec la munte. Mai ales, că vine și weekend-ul. Când pun mâna pe cheile mașinii, îmi amintesc că trebuie să alimentez. Nu ar fi o problemă, dar, în drumul meu, nu există decât OMV. Îmi spun cu voce tare: „Nu se poate, gata cu firmele austriece..”. Dar cum să fac? Aș putea să pun benzină de la ROMETROL. Din păcate, este în partea cealaltă a orașului și cred că nu-mi ajunge benzina până acolo. Plus că trebuie să mai trec și prin piață. Aoleu…îmi trebuie bani lichizi… Doar nu o să plătesc o varză și două legături de pătrunjel cu cardul”.

Verific dacă este cardul la locul lui, în portofel. Este! Mâna începe să-mi tremure…Cardul meu este la BCR. Ce mă fac? Încep să mă frământ. Nu pot fi atât de lipsită de patriotism… Găsesc o soluție de compromis. Scot toți banii și, până la pensia următoare, mă mut la altă Bancă, una sută la sută românească. Sper că există. Sau, cel puțin, fără capital austriac.

În sfârșit, cu conștiința împăcată și cu rezervorul plin, pornesc la drum. Rulez ușor pe șosea, atentă la gropile din asfalt și ferindu-mi ochii de reclamele de pe marginea șoselei, ca să nu cumva să dau iar peste vreo firmă austriacă. Reușesc să mă destind total, admirând lebedele de pe Olt. Ce frumusețe! Vai de mine, lebede… Sigur ne va acuza Nehammer că le-am furat de la ei. Bineînțeles, vom protesta, vom veni cu argumente, cum ar fi încălzirea climei. Chiar îi vom desena traseul prin care lebedele au intrat în țara noastră, dar mă tem că o va ține pe-a lui…

 Doamne cu ce am greșit, de nu reușesc să scap de coșmarul ăsta? În sfârșit… Îmi văd de drum. De obicei, șofatul mă relaxează. Dau drumul la radio. Aud „Dansul miresei” și zâmbesc unui gând ascuns: „Ce frumos să păstrezi și să popularizezi tradiții și obiceiuri autohtone!”. Dar câtă dezamăgire… Nu este vorba de o nuntă românească, ci de cea a fostului ministru de externe austriac. Cică la nunta ei a dansat cu Putin, chiar imediat după anexarea Crimeei. „Așa ceva nu se mai poate!” Ar fi bine să ascult muzică… Îmi este teamă să mai dau drumul la radio… Cine știe peste ce mai dau…

Așa că, admirând frumoasa vale a Lotrului și fredonând „Treceți batalioane române Carpații”, aproape că am ajuns la destinație… Mai am câțiva metri, când un zgomot asurzitor mă face să privesc prin parbriz. Este o mașină imensă plină cu bușteni. Până să mă depășească, apuc să văd rânjetul disprețuitor al celui de la volan și inscripția de pe cabină scrisă cu litere mari: NEHAMMER! Mă precipit, strâng tare de volan, virez, frânez și gata… sunt în bătătură. E drept, nu am intrat pe poartă, așa că paguba e dublă: mașina, gardul! Dar ce mai contează, e paguba mea. Mai mult, tricolorul agățat la colțul casei și rămas de la 1 Decembrie mă îmbie să duc mâna la piept și să cânt atât de tare, încât măcar vecinii să audă: „Deșteptă-te române…”.

Prof. Elena Sîrghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments