Înțeleptul grec Protagoras, prin anii 500 și nu mai știu cât, înainte de Hristos, spunea că „Omul e măsura tuturor lucrurilor, a celor care există, precum există și a celor care nu există, precum nu există.” La mulți ani lumină, după această zicere fundamentală, pe la 1800, marele poet elegiac Friedrich Hölderlin de întreba oarecum contrariat: „Există pe pământ vreo măsură?” „Omul”, i-a răspuns subconștientul, influențat, cu siguranță, de ceea ce spusese, cândva, în antichitatea gândirii, Protagoras.
Recent, dragi cititori, am avut un dialog pe această temă cu Marian Daniel Costea, candidatul la Primăria Slatina, sprijinit fiind de Partidul RESTART România. Am constatat că, prin pregătirea sa intelectuală, administrativă, dar și prin exercițiul său de a înfrunta vâltorile inerente ale vieții, Marian Daniel Costea este un învingător. Unul care ar putea fi supus, fără nicio reținere din partea sa, la Detectorul de minciuni. Și spun asta, pentru că tot ce a realizat Marian în viață, din punct de vedere material și spiritual, a fost posibil doar prin adevăr, muncă, multă muncă, instrucție intelectuală și înțelepciune.
„Mereu trăim cu speranța, adică în contul viitorului, în contul omului care va veni să ne conducă destinele, în loc să ne alegem conducătorul care ne trebuie, la momentul potrivit. Am rămas un popor mesianic, așteptând să ne salveze cineva, un zeu „dintr-o mașinărie” a cerului, când am putea să ne salvăm singuri, prin sufragiu universal, care ni s-a acordat după Revoluție. Să ne amintim, de câte ori ne aflăm în fața urnei electorale că trăim pe lumea asta doar o singură dată.
Lăsând la o parte trista perioadă comunistă, suntem, astăzi, nevoiți să constatăm că partidele postdecembriste, de dreapta sau de stânga, au retras de pe piață inteligența românească, generozitatea, sacrificiul de sine, umanismul și umanitatea, caritatea, menirea Omului de a-i dărui aproapelui ceea ce-i prisosește, dar, mai ales, ceea ce lui însuși nu-i ajunge… Parafrazându-l pe Protagoras, aș putea spune că Omul este măsura tuturor lucrurilor, a celor bune și a celor nebune, pe care el le face… Toate însușirile pozitive ale Omului se găsesc doar în programele electorale mincinoase ale candidaților politici. De altfel, tot Protagoras a scris „Despre faptele greșite ale oamenilor”, iar astăzi noi avem în față oglinda tragediei acestei țări, din care face parte și Slatina lui Eugen Ionesco și a lui Ion Minulescu, ca să amintesc aici doar doi corifei ai literaturii românești și universale.
Observ, cu tristețe, că pentru cei care ne conduc astăzi destinele, Slatina nu mai are nici trecut, dar nici viitor. Ei, șefii noștri supremi, nu au ținut cont niciodată de ceea ce suntem noi, decât în campaniile electorale. Ei au ținut cont tot timpul doar de ceea ce au, din punct de vedere material, și nu de ceea ce sunt, ca servitori ai comunității. Ei au întors spatele viitorului copiilor noștri, fiindcă trăiesc doar în prezent, acumulând averi pentru viitorul lor sterp. Ateismul lor genuin a făcut ca Școala să nu mai fie Școală, iar istoria să fie falsificată în interesul găștilor clientelare politice. Slatina, ca și întreaga Românie suferă, pe lângă virusul acesta mortal, creat tot de mintea bolnavă a Omului, de alte două maladii: de suflet și de inimă!” Nu mai vorbim de reaua credință a celor care o conduc!!!”, mi-a spus Marian Costea, la finalul dialogului nostru.
Dumitru Sârghie