AcasăOpiniiDe ce se țin Secuii din ținutul secuiesc, când se țin?!

De ce se țin Secuii din ținutul secuiesc, când se țin?!

Se țin de glume proaste, evident. Am avut cu toții o săptămână grea, odată cu stâlcirea limbii române de către pastorul Tokes care cică vrea autonomie. În replică,  iar am auzit din gura cu spume a lui Vadim „Ștefan”, „Mihai” și probabil ar fi urmat și alte nume, dar era mai greu să găsim un Popescu cel Mare, sau Ionescu cel Sfânt. În fine, așa cum românii au înțeles și au acceptat cel mai bun produs secuiesc, adică Colacul Secuiesc, tot așa trebuie să înțeleagă și să accepte și secuii că nu vor vinde niciodată cel mai bun produs industrial de export al lor, dacă nu vor învăța să îl vândă majoritarilor, adică românilor.

ciprian sturzu 565
Ciprian Sturzu

Pentru că ar fi greu ca economia secuiască să supraviețuiască pe bază de troc, adică secuii să-și vândă între ei colacii secuiești, pe principiul economic: „Eu îți vând ție un colac secuiesc, iar tu, la rândul tău, îmi vinzi mie un colac secuiesc”, că, în două săptămâni, Țara Secuilor ar fi acoperită de un munte de colaci secuiești. Secuii trebuie să înțeleagă că, pentru a cumpăra grâu românesc, în scopul de a realiza colacul secuiesc, ei trebuie să știe să vorbească românește.

Că eu unul m-am cam săturat, când aud de tentativele de independență, autonomie și alte baliverne de genul ăsta. Să vorbești în secolul al XXI-lea, în Era Globalizării, de aiureli d-astea șovine și naționaliste nu înseamnă decât că ai o frustrare patologică în tine. Ca atunci când ai scula mică și-ți iei o mașină mare, crezând că o să compensezi cumva. Vrei independență ca să ce? E ca și cum te-ai afla într-un bordel plin de femei frumoase și tu zici că ești autonom și independent și ceri un șervețel, întrebând unde e toaleta. Vrei în Ungaria? Du-te, coane, că poți. Știi cine ești tu? Ești cetățean european. Și ai drepturi. Vrei Transilvania? Vino, nemtudomnule. Și catalanii vor independență, dar cer bani de la guvernul madrilen ca să iasă din rahat. Să mor io cu steagul secuiesc înfipt în jugulară, dacă nu le-aș acorda tuturor autonomia, independența și ce mai vor. Dar să nu vină să ceară lăptic de la noi. Vrei să ieși din Secuime? Taxă de drum, fratele meu hun, și vamă, că nu mai ești în UE. Ia să vedem, e bine? Embargou. Sau plecați înapoi în Ungaria, ia să vedem, vă primește tătuca Orban? Că așa ați ajuns aici. Coloniști, trimiși de Imperiu. Eu n-am nimic împotrivă. Să ne avem ca frații. Vitregi.

Ciprian Traian STURZU


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments