Dumnezeu, se pare, este generos și îngăduitor cu ideea frățească și salutară care a văzut întruparea gândului și luminii prin cuvânt, grație doamnei profesoare Dalia Cîrstea din Slatina, anume aceea de a desființa măcar spiritual granițele dintre românii din România, cei de peste Prut, cei din Serbia și cei din Ucraina. Spunem asta, pentru că, iată, în ziua de 19 august a.c., la Slatina a debutat a treia etapă a generosului proiect intitulat generic „De la Timok la Tisa și la Nistru”. Manifestarea de înaltă simțire românească a început în Sala de festivități a Colegiului Național „Ion Minulescu”, aceasta beneficiind de prezența unor români de dincolo de frontiere, precum ar fi:
Republica Moldova (Angela Ojog – profesor de limba română Liceul Gheorghe Asachi, Chișinău; Ioana Zubac – profesor Liceul Gheorghe Asachi, Chișinău; Maria Butuc – profesor de limba română Liceul Gheorghe Asachi, Chișinău; Aurelia Covalschi – profesor Chișinău; Mădălina Ojog – elevă; Evelina Ojog – elevă; Ruxandra Covalschi – elevă).
Serbia (Ziva Momirovic – președinte Asociația ,,Românii Împreună”; Vlada Savic – președinte Asociația „Renașterea Românilor din Serbia”; Camelia Vlăduceanu Savic – secretar „Uniunea Românilor din Serbia” – U.R.S.; Zivoslav Lazic – vicepreședinte U.R.S.; Natașa Mariokovic – profesor limba română; Sofia Capic – elevă; Maria Buzejic – elevă; Milena Markovic – elevă).
Ucraina (Adrian Medvedi – Șeful Secției de Cultură, Naționalități și Religie Herța, regiunea Cernăuți; Constantin Ursu – profesor de istorie, Liceul Herța; Ruslana Panțâru – profesor; Izabela Apachiței – profesor de istorie; Maria Apetroaei – bibliotecar Centrul Cultural Herța; Victoria Onofriciuc – elevă).
Au luat cuvântul, la această festivitate de deschidere, coordonată exemplar de către dna Dalia Cîrstea, liderii fraților noștri din cele trei țări, exprimându-și, cu sinceritate, și suflet românesc, sentimentele de fraternitate și apartenență la spiritualitatea noastră românească, după cum urmează:
ADRIAN MEDVEDI, șeful Secției de Cultură, Naționalități și Religie, în cadrul Administrației Raionale de Stat Herța:
ISTORIA ESTE SCRISĂ DE CĂTRE OFICIALITĂȚILE UCRAINENE
„Avem nespuse emoții, de fiecare dată când venim în România. Suntem din Herța, Regiunea Cernăuți, Nordul Bucovinei. Nu există Două Bucovine, ci una singură. În Raionul Herța, sunt 32000 de locuitori, dintre care 97% sunt români. Toate școlile sunt în limba română, doar una singură este în limba ucraineană. Cu toate acestea, istoria este scrisă de către oficialitățile ucrainene. Există mari probleme, în ceea ce privește traducerea în limba română…”
VLADA SAVIC, președintele Asociației Renașterea României din Serbia:
FOARTE PUȚINI DINTRE ROMÂNI ȘTIU CĂ EXISTĂ ROMÂNI ȘI ÎN SUDUL DUNĂRII!
„Bună ziua tuturor vorbitorilor de limbă română, bună ziua, fraților! Foarte puțini dintre români știu că există români și în Sudul Dunării. Există români, mai ales, în Valea Timokului și Valea Moraviei. Desfășurăm multe activități de promovare a intereselor românilor de la Sud de Dunăre. Ne este foarte greu. Am fost amendați, cercetați. Am să vă spun o poveste foarte scurtă, tristă și amuzantă, în același timp.
Odată a venit Poliția sârbă, cu patru mașini ca să mă percheziționeze. Au dorit să caute armament în stupii mei de albine. Atunci, albinele s-au supărat foarte tare și polițiștii au fugit, pierzându-și șepcile, iar după mine au alergat, apoi, un kilometru, ca să le dau aparatul foto, în condițiile în care, atunci, nu existau din cele digitale, scoteai filmul și se distrugea. Vă doresc o lucrare de succes, în ceea ce privește acest proiect al fraților noștri români din Basarabia, Serbia și Ucraina…”
NATAȘA MARIOKOVICI, profesor de limba română din Serbia:
ÎMI PARE BINE CĂ D-NA INSPECTOARE DALIA CÎRSTEA A PUS LA CALE ACEST PROIECT!
„Am venit împreună cu copiii care frecventează cursurile de limba română, în Serbia. Îmi pare bine că am posibilitatea să ajut copiii care vor să învețe, să scrie și să citească în limba maternă. Îmi pare bine că dna inspectoare Dalia Cîrstea a pus la cale acest proiect care o să ne aducă o experiență nouă în relația noastră frățească. Vă mulțumesc mult pentru ajutor, d-voastră tuturor celor de aici și doamnei Dalia Cîrstea.”
ANGELA OJOG – profesor de Limba Română la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Republica Moldova:
SUNTEM ACELAȘI POPOR!
„România este patria noastră a tuturor românilor, a celor ce au fost, a celor ce sunt și a celor ce vor fi. Mă veți întreba ceea ce ne frământă pe toți: Oare Basarabia este România? Nu există olteni, dobrogeni, basarabeni. Există români, care vorbesc aceeași limbă. Suntem același popor.
Azi au venit aici românii de la Timok, de la Nistru, de la Tisa, ca să-și spună păsul, ca să se simtă acasă. Și vrem să vă spunem, clar, că ne simțim ACASĂ. Nu există granițe între românii ce simt cu adevărat că sunt români la ei acasă.
Astăzi, aici, în calitate de profesor de limba și literatura română, reprezint cea mai veche instituție publică din Republica Moldova, veche de peste 150 de ani, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, un bastion al românismului, în spațiul de peste Prut. Fetițele mele au venit acum pentru prima dată în România și au avut un sentiment extraordinar, spunându-mi că de ce ar trebui să existe hotare între aceiași vorbitori de limba română… Să sperăm că visul nostru, al tuturor românilor, se va împlini și nu vom mai avea hotare.”
Manifestarea a fost îmbogățită de cântecul nemuritor al lui Ion Crețeanu, unul dintre cei mai reprezentativi cântăreți de vatră ai României profunde, de cântecele patriotice ale elevei Ruxandra Covalschi, elevă la Liceul „Gheorghe Asachi”, din Chșinău, de dansurile populare ale Grupului folcloric „Mugurașii Oltului”, condus de maestrul Alexandru Rizea de la Palatul Copiilor din Slatina, de versurile poetului slătinean Dumitru Sârghie, acompaniate de lira tracă a lui „Ion al Cobzei”, cum e supranumit Ion Crețeanu, de vocea de aur a elevei slătinence Camelia Dragomir, de ritualul Călușului nemuritor, pus în scenă de același profesor întru tradiția jocurilor noastre ancestrale, Alexandru Rizea. Prima seară s-a încheiat cu imnul acestui proiect, intitulat „Acasă-i România”.
A doua zi, pe 20 august, a urmat vizita la Uzina Pirelli, un tur al orașului Slatina, pe urmele lăsate de George Poboran, marele nostru istoric, cu popas în orașul vechi, La Atletul Albanez, cu celebra-i înghețată și nelipsita-i bragă, apoi, la Primăria Slatina, Consiliul Județean, cu popas, la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina.
Pe 21, 22 și, respectiv, 23 august, s-au făcut deplasări în tabăra Brădișor, din comuna Mălaia, județul Vâlcea, cu popas la Mănăstirea Cozia, pe urmele umbrei lui Mircea cel Bătrân. Tabăra de la Mălaia a constituit un frumos prilej de frățietate românească între grupurile din cele patru țări, prilej care s-a soldat cu daruri venite dinspre Elena și Dumitru Sârghie, către frații din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, daruri de cărți de poezie, manuale școlare, monografii, unele privitoare la Slatina și la personalitățile acestui vechi oraș numit Slatina, altele de cultură generală, dar și invers, dinspre frații noștri către noi, cei din județul Olt.
În zilele de 22 și 23 august s-au efectuat excursii și vizite la Sibiu – centru – Piata Mare, Piața Mică, Biserica Evanghelică, Turnul cu ceas, Podul Minciunilor, Muzeul Astra, vizita la Primăria Mălaia, Lacul de acumulare Vidra, Hidrocentrala de la Lotru Ciunget, toate acestea finalizate cu un foc de tabără la Centrul de Agrement Brădișor.
Au fost zile de neuitat, adânc încrustate în memoria tuturor participanților, o lecție de românism și de spiritualitate românească, lecție care se va prelungi, în luna octombrie, în Ucraina, când aceleași echipe vor merge pe urmele lui Aron Pumnul și ale lui Eminescu. Felicitări, Dalia Cârstea. Felicitări tuturor celor care au făcut posibilă o astfel de întâlnire în care granițele au dispărut, cel puțin la nivel sufletesc!
LINIA ÎNTÂI