AcasăOpiniiDEPENDENȚA DE DROGURI, O PLAGĂ SOCIALĂ TRATABILĂ

DEPENDENȚA DE DROGURI, O PLAGĂ SOCIALĂ TRATABILĂ

Există întotdeauna mai mulți factori care duc la consumul de droguri, dintre care: curiozitatea, presiunile din partea prietenilor, presiunile celor interesați în comercializare. În general, dacă în etapa de maturizare nu s-a format sau s-a format prea slab autonomia, cei educați cu severitate prin mijloace autoritare, apoi, sunt cei neglijați, labili, sensibili la presiuni morale sau stress, cei fricoși și, în general, cei ce au dificultăți de adaptare, cei docili, ascultători, inadaptabili, receptivi la metode false de rezolvare a problemelor și de reducere a tensiunilor. Mai sunt aspecte familiale: divorț, răsfăț, neglijarea copiilor, nemulțumiri la serviciu, șomaj, probleme în cuplu… Mai expuși pericolului sunt cei dependenți. Din fericire, s-a constatat că nu există cauze ereditare.

Prof. dr. Ștefania Marineanu
Prof. dr. Ștefania Marineanu

Alte cauze: tentația „fructului oprit”, revolta față de părinți sau de societate, plictiseala și golul interior, nostalgia după satisfacții senzuale, aspecte mistice, dorința de a-și schimba propria conștiință de sine (prin halucinogene se ajunge repede la o conștiință de sine modificată sau la senzația de fericire iluzorie).

Aceste aspecte ale căror pericole se ignoră, reprezintă, din păcate, intrarea în  „cariera“ de drogat. Din nefericire, se reușește destul de rar să se facă o informare corespunzătoare, astfel că jocul cu drogurile este privit la început cu superficialitate.

Senzațiile date de droguri sunt variate: halucinațiile, tulburări  ale simțurilor de percepție, tulburări și dereglări în percepția timpului și spațiului, o deformare a realității care pe cel în cauză îl poate duce să-și pună viața în pericol, de exemplu, își imaginează că zboară și se aruncă în gol. Tot ce este negativ devine neimportant, restul lumii devine neinteresant, drogatul se concentrează numai asupra propriei persoane, problemele profesionale se neglijează, scade puterea de concentrare și apare pasivitatea, contactele cu prietenii se întrerup, apar stări depresive și ajung chiar la gânduri de suicid.

Cum putem ajuta mai ales pe tineri să evite drogurile?

Este necesar ca orice educator, orice părinte, să știe care sunt semnele după care se poate recunoaște persoana care a început să se drogheze. Apoi, este necesară o informare corectă asupra comportamentului tânărului. Dacă a început să nu mai învețe, dacă își neglijează relațiile de familie și de prietenie, se neglijează, apar alți prieteni, scade performanța școlară sau sportivă, dacă are nevoie de mai mulți bani…sunt semne clare ale apropierii de droguri.

Trebuie discutată situația fără reproșuri. Este bine să se apeleze la specialist, la consilieri pe probleme de dependență. Aceștia cunosc „piața” și pericolele ei, dar și faptul că ea se poate deplasa foarte repede în alte locuri, mai ales către școli. Dacă există deja o dependență, este important contactul cu familia și cu prietenii dependenți.

Posibilitatea vindecării e mai mare dacă există șanse de integrare socială, în afara „scenei drogurilor”. În acest caz, este de foarte mare ajutor o discuție sinceră, fără prejudecăți. În alte țări, există stațiuni care s-au specializat pe profilaxie. Tratamentele se fac în clinici de psihiatrie sau în clinici speciale de droguri sau în grupuri de terapie. După aceea urmează unul sau doi ani de supraveghere și convorbiri în grup de autoajutorare, conduse de un specialist. Esențială este învingerea situațiilor conflictuale, pentru ca recăderile să fie cât mai reduse. Fără ajutorul și conlucrarea celor apropiați, aceste demersuri nu au șanse de reușită.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -