AcasăActualitateDeputatul Emil Albotă – propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998

Deputatul Emil Albotă – propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998

Emil Albotă, deputat PSD, consideră că legislația cu privire la facilitățile de vânzare și închiriere de către Agenția Națională pentru Locuințe a locuințelor destinate tinerilor a încercat, de-a lungul timpului, să acopere aspecte ce pot sta la baza metodelor de speculă, astfel încât accesul la aceste spații de locuit și posibilitatea transformării din chiriaș în proprietar să fie un proces echitabil și transparent. Astfel, s-a propus modificarea și completarea Legii nr. 152/1998, privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

„În prezent, după cumpărarea unei locuințe din cadrul programului ANL, proprietarul nu mai poate vinde locuința timp de 5 ani, interdicția vânzării fiind înscrisă în cartea funciară. Acest aspect este acoperitor pentru situația de speculă doar în cazul în care proprietarul, la finalizarea perioadei de minimum 1 an de chirie decide să vândă proprietatea, creându-și un avantaj financiar calculat la momentul închirierii locuinței respective. Dar, în condițiile în care chiriașul locuiește în locuința respectivă pe o perioadă de minimum 6 luni, cumpărarea și vânzarea ulterioară nu ar trebui condiționată, aspectele ce țin de speculă fiind improbabile.

Modificările propuse mai vizează și stabilirea prelungirii contractului de închiriere pe perioade de câte cinci ani, în condițiile în care, în prezent, de la data repartizării locuinței, contractul inițial se încheie pe o perioadă de 5 ani, urmând, apoi, prelungirea succesivă, anuală. Prelungirea contractului de închiriere pe perioade de câte cinci ani vine în ajutorul chiriașului, în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de cinci ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”, a declarat Emil Albotă.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments