AcasăOpiniiDESPRE CONFLICTUL GENERAȚIILOR ȘI FACTORII PROGRESULUI!

DESPRE CONFLICTUL GENERAȚIILOR ȘI FACTORII PROGRESULUI!

Am intrat în posesia a două obiecte de excepție: Manualul de LOGICĂ al lui Nae Ionescu – 1941 și o broșură editată de Academia Română, Discursuri de recepțiune – COFLICTUL ÎNTRE GENERAȚII ȘI FACTORII PROGRESULUI, discurs rostit la 25 mai 1941, în ȘEDINȚA PUBLICĂ SOLEMNĂ, de P.P. NEGULESCU, cu răspunsul d-lui DIMITRIE GUSTI.

Doamne, ce valori a mai avut țara asta și ce nulități sunt astăzi în capul EDUCAȚIEI!

ȘI, CA SĂ NU FIE DEZORDINE, CA SĂ NU FIE HAOS, HAIDEȚI SĂ VĂ DAU DOAR DOUĂ CITATE, PRIVIND ELOCINȚA ȘI PATRIOTISMUL CELOR DOI MARI ROMÂNI: P.P. NEGULESCU și DIMITRIE GUSTI.

P.P. NEGULESCU: „ Se înțelege de la sine că nu mă gândesc, nicidecum, să pun în discuție însemnătatea, – să-mi dați voie să adaug : suprema însemnătate, – a sentimentului național. Îl consider, dimpotrivă, cu o convingere, pe care vă rog s’ o credeți adâncă și nestrămutată, ca fiind, prin înălțimea lui morală, cel mai nobil dintre sentimentele ce pot însufleți pe oameni. Convingerea aceasta, însă, pe care o avem desigur cu toții, nu trebuie să ne împiedice de a ne pune o întrebare, de o importanță care, din punct de vedere practic, este în adevăr capitală. Este, anume, întrebarea dacă sentimentul național poate fi de ajuns, numai el singur, ca să dea, celor ce voiesc să guverneze o țară, succesul pe care își închipuiesc că ar putea – și pe care este evident că, în interesul obștesc, sunt datori să-l aibă.”

conflictul generatiilor2DIMITRIE GUSTI: DOMNULE COLEG,

„Cu ochii fixați asupra realităților vii și curgătoare, ați încercat să scrieți o adevărată istorie a epocei și să cotribuiți astfel la o Știință a Timpului, prin publicațiile GENEZA FORMELOR CULTURII și DESTINUL OMENIRII, lucrări scrise cu măiestrie, cu o bogată informație și cu o critică pătrunzătoare.
S’ar putea ca cetitorul mai exigent să resimtă, totuși, o ușoară desamăgire, negăsind totdeauna soluțiile corespunzătoare, așa cum este acest cetitor exigent, totdeauna dornic de soluții.

Trăim zile triste, de spaimă și de neliniște chinuitoare, străbatem o epocă de dezordine și desagregare, dar și de preparație, pentru o epocă de mari construcții.
Lucrările D-voastre oferă premize pentru astfel de concluzii, pe care le așteptăm, căci, ca să fim drepți, poate nici nu le putem încă pretinde, de vreme ce DESTINUL OMENIRII este o publicație abia la începutul ei .”

Dumitru Sârghie

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments