AcasăEditorialDespre legitimitatea și îndatoririle unui parlamentar... Azi: Senator Siminica Mirea!

Despre legitimitatea și îndatoririle unui parlamentar… Azi: Senator Siminica Mirea!

O sinecură pe care un lider politic i-o acordă amantei, fratelui, nepoatei, nepotului, fostei colege de școală primară, de liceu sau de facultate, fostului camarad de serviciu militar etc. este, prin definiție, ilegitimă și ilegală, pentru că nu are la bază fundamentul real al capacității morale și profesionale al sinecuristului / sinecuristei. În schimb, demnitatea de parlamentar, indiferent de culoarea politică a celui care-o poartă ca pe-o floare la butonieră este una eminamente legitimă, câștigată prin sufragiu universal, fiind rodul democrației originare (și nu originale, iliesciste) ce ține, deci, de înțelepciunea poporului.

De la această legitimitate încolo, trebuie să începem, atunci când facem caracterizarea unui parlamentar care, fără doar și poate, are o fișă a postului destul de complexă, ce se traduce astfel: înainte de a fi subordonatul unui partid sau al unor grupuri de interese politice, senatorul Y sau deputatul X este eminamente supusul celor care au pus ștampila  pe numele lui, în buletinul de vot, dar și supusul poporului, in integrum.

Asta ca să înțeleagă toți moftangiii, toate pipițele și toți neaveniții care au primit ranguri înalte și funcții administrative de la partid, fără să demonstreze cuiva că se pricep la ceva, în domeniul respectivei sinecuri. Deci, spre deosebire de sinecurist, parlamentarul pleacă la drum cu această legitimitate pe care i-o acordă masele largi populare. Asta-i diferența fundamentală, pe înțelesul tuturor: Parlamentarul e ales de popor, pentru calitățile sale morale și profesionale dovedite de-a lungul timpului, iar sinecuristul e ales de un singur om sau de un grup de interese, de cele mai multe ori obscur, suburban și necurat. Desigur, sunt și accidente electorale, când poporul se înșală asupra alesului său. Poporul are, însă, posibilitatea îndreptării greșelii, la următoarea rundă de alegeri. În asta constă supremația democrației în raport cu dictatura…

Din această categorie a demnitarilor legitimi de la Olt face parte și doamna senator Siminica Mirea, care aparține Grupului Parlamentar PSD, din Senatul României. Grație activității sale fructuoase, în data de 22 decembrie 2020, a fost numită chestor în Biroul Parlamentar. De asemenea, este membru în Comisia de Apărare, Ordine publică și Siguranță Națională și în Comisia Economică, Industrii și Servicii. Din luna mai a acestui an, a fost numită secretar în Grupul parlamentar de prietenie cu Tunisia și membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și în Grupul parlamentar de prietenie cu Slovenia.

Până la această dată, Siminica Mirea are 19 inițiative legislative; 29 declarații politice; cinci interpelări; trei interpelări adresate Primului Ministru; 23 luări de cuvânt în plen; trei moțiuni și a adresat 81 de întrebări.

Recent, doamna senator Siminica Mirea a depus o interpelare adresată ministrul afacerilor Interne, referitoare la posibilitatea / situația realocării cadrelor mai în funcție de interesul locativ al angajatului. Spune domnia sa: „Repartizarea, după terminarea școlii, în județele de domiciliu, cu excepția cazurilor speciale, este posibilă. Pentru plata de chirii, ministerul cheltuie aproximativ 26 de milioane de euro. Anual. Ce s-ar putea face cu acești bani, pentru întreținerea capacităților de lucru din teritoriu, ține de interesul și imaginația și buna noastră credință (…). Mizez pe buna intenție a ministrului Bode, pe implicarea reală a sindicatelor din structuri, pentru că  putem «putem mișca munții din loc» Așteptăm răspunsul domnului ministru…”

E mult, e puțin, e de ajuns? Își respectă doamna senator fișa postului? Se poate spune că domnia sa se situează deasupra unui  sinecurist / sinecuriste, care își semnează lunar statul de plată, prin ungherele dosite ale nu știu cărui minister, fără să facă absolut nimic util poporului?

Rămâne la latitudinea dumneavoastră să decideți, oameni buni!

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -