În al XXI-lea an de activitate în slujba comunității, ONG Club Soroptimist Internațional Slatina a ales să desfășoare proiectul: „ Două mâini SI o inimă pentru o șansă”. Realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Slatina, Spitalul de Urgență Slatina, Centrul de Transfuzii Sangvine, Inspectoratul Școlar al Județului Olt, Primăria Municipiului Slatina și Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, proiectul beneficiază de finanțarea clubului Soroptimist Internațional Arendal-Grimstad din Norvegia și se încadrează în parteneriatul pentru educație civică prin cele două componente: Campania de donare de sânge și Acordarea primului ajutor.
„Îmbătrânirea populației ar putea fi una dintre cauzele pentru care cele mai recente statistici arată că nici măcar 2% din populația României nu donează anual sânge, adică de aproape patru ori mai puțin decât media europeană”, ne-a declarat dna dr. Ramona Lesnic, medic director la Centrul de Transfuzii Sanguine Olt.
Pe aceste coordonate sensibilizarea tinerei generații în vederea salvării de vieți omenești prin donarea de sânge și conștientizarea importanței cunoașterii și aplicării tehnicilor de primul ajutor sunt principalele obiective ale proiectului Proiectul a debutat la 14 iulie de „Ziua mondială a donatorului de sânge” – decretată ca atare de Organizația Mondială a Sănătății încă din 2005 – și a continuat marți, 1 noiembrie 2016, la Biblioteca Județeană, unde a avut loc prima întâlnire cu directorii educativi din gimnazii și licee, cu profesorii diriginți ai claselor a XII a și a XI a și cu un public numeros alcătuit din viitori posibili donatori.
Tuturor le-au fost prezentate condițiile și avantajele donării de sânge: „Cu o singură donare se ajută doi sau trei pacienți. Centrul de Transfuzii din Slatina are capacitatea de a recolta sânge chiar și de la 50 de donatori într-o singură zi Printre avantajele celor care donează în mod regulat sunt riscul mai scăzut de a suferi de cancer și de a face infarct miocardic.”
Extrem de educative au fost și demonstrațiile pe manechin în acordarea primului ajutor executate de viitoarele asistentele de la Școala Postliceală Cristiana. Activitatea s-a încheiat cu un moment inspirat prezentat de elevii de la Palatul Copiilor „Adrian Băran”, clasele „Creație vestimentară” și „Gimnastică artistică”, îndrumate de doamnele profesor Valeria Șoaică și Viorica Sandu.
Președinta clubului soroptimist Slatina, profesor Grațiela Popa, ne asigură că această acțiune va fi urmată de o campanie susținută în unitățile de învățământ din județ prin conferințe și demonstrații atât în rândul elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani, cât și în rândul angajaților din marile întreprinderi de pe platforma industrială a Slatinei în vederea organizării acțiunilor de donare de sânge. „Fiecare donator care se prezintă la Centrul de transfuzii beneficiază, pe lângă un set gratuit de analize, de o zi liberă de la serviciu în ziua donării și de șapte tichete de masă (aproximativ 70 de lei)”. Cine poate fi donator? Orice persoană perfect sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani care, după ce a fost instruită în mod adecvat, își dă consimțământul prin semnătură.
În România, numărul accidentelor rutiere este superior mediei europene. Cu toate acestea, numărul donatorilor de sânge este mult mai mic decât media europeană. În aceste condiții donarea de sânge ar putea fi o șansă în plus la viață, iar pentru noi, ca popor, o șansă la civilizație.
Cristina Botez