AcasăOpiniiEFECTE ACUTE ALE ÎNCĂLZIRII GLOBALE

EFECTE ACUTE ALE ÎNCĂLZIRII GLOBALE

Evoluția climatică este cert influențată de activitatea antropică. Poluarea și concentrația de dioxid de carbon pot duce la o încălzire accelerată a climei, datorită măririi efectului de seră, rezultând o creștere a temperaturii medii a planetei cu 0.5 – 2°C, până în anul 2050, o modificare a distribuirii precipitațiilor, o creștere a furtunilor tropicale. Creșterea temperaturii duce la mărirea cantității de vapori de apă care poate fi conținută în atmosferă datorită încălzirii oceanelor. Pentru a se realiza echilibrul circuitului apei în natură trebuie să crească și nivelul precipitațiilor. Creșterea precipitațiilor duce la intensificarea eroziunii în unele zone, iar lipsa lor duce la deșertificare în alte regiuni.      

Unul din efectele grave ale încălzirii globale este creșterea nivelului mării. Conform rapoartelor științifice, în secolul al XX-lea nivelul oceanelor a crescut cu 0,1 – 0,2 m, însă efectul de creștere va fi de durată. Nu se pot face previziuni exacte, deoarece rezultatele depind de mai mulți factori. Ridicarea nivelului mării duce la acutizarea problemelor inundațiilor, în special a zonelor foarte joase, cum sunt cele din Olanda, Veneția, Bangladesh etc.

Raportul U.E. privind consecințele încălzirii globale asupra mediului de securitate atrage atenția asupra faptului că topirea ghețurilor arctice ar putea face exploatabile resurse naturale ca pescuitul, sau zăcămintele de gaze naturale și petrol care sunt momentan blocate sub platforma continentală înghețată. Acest lucru ar putea genera divergențe între Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia și Danemarca

Încălzirea globală determină ridicarea temperaturii solului, ceea ce duce la uscarea lui, favorizând incendiile de pădure. În afară de perturbarea ciclului carbonului, incendiile pot duce la eroziunea solului, analog cu efectele despăduririlor. Deși prin ardere se creează un efect sinergic, totuși, prin încălzire regiuni mai nordice devin propice pentru dezvoltarea pădurilor, astfel că efectul incendiilor de pădure asupra fenomenului de încălzire globală este incert.

Deși în unele locuri, de exemplu în Siberia, încălzirea este favorabilă, în altele, de exemplu în Africa, ea are efecte dramatice, deoarece contribuie la extinderea deșertului Sahara peste Sahel.

Deloc pe ultimul plan este și efectul direct asupra sănătății populației deoarece, creșterea temperaturilor mărește riscul afecțiunilor cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) apreciază că procesul de încălzire globală este vinovat de moartea anuală a 150 000 de persoane și îmbolnăvirea altor 5 milioane din cauza valurilor de căldură dar și a diferitelor calamități naturale declanșate de acest proces.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments