Print this Post


  Fiola cu acid: OMUL DIN SPATELE SCRISULUI

  Într-o lume dominată de pandemie, scrisul poate fi un refugiu, o salvare, un eveniment, sau ceva nesemnificativ, în funcție de starea de spirit sau de emoția colectivă. Judecați de opinia publică după diverse criterii, mai mult sau mai puțin subiective, cei care scriu sunt numiți ”scriitori”, ”scribi”, ”scrijelitori”, ”truditori”, ”impostori” și lista poate continua, fiindcă limba română este bogată în sensuri proprii, dar mai ales figurate.

  Fiecare cuvânt este disecat din dorința de a sugera ”ce a vrut să spună poetul”, dacă se dorește minimalizarea rolului scriitorului în societatea relativ morală, când sosește „directiva” marginalizării.

  A scrie astăzi este un act de curaj, dar și de impostură, uneori. Doar perspectiva diferă. Pledoaria pentru carte, bagatelizată în ultima perioadă, poate fi semnalul unei renașteri a spiritului, în condițiile în care emoțiile ni le-am ascuns sub masca virusului ipocriziei politicianiste. Dincolo de orice maladie, a te îmbolnăvi de scris pare o utopie a regenerării spiritului, iar șansa de vindecare trebuie să fie sub 1 %.

  3 martie este Ziua Mondială a Scriitorilor și își revendică esența în Anglia anului 1921, când Clubul International PEN a fost înființat la Londra, având drept obiectiv promovarea prieteniei și sprijinul intelectual printre scriitori la nivel internațional.

  În România, Clubul PEN, înființat în anul 1923 l-a avut printre inițiatori pe Liviu Rebreanu, ceea ce denotă preocuparea pentru cultură din perioada interbelică, conștientizându-se rolul acesteia în cristalizarea ideologiei naționale, la 5 ani după miracolul de la 1 decembrie.

  Scriind, să nu uităm că rezistența peste veacuri a poporului român a fost spiritul, raportat la familie și creștinism, și organizat sub diverse forme de apărare sau de revoltă față de înstrăinare sau dezbinare.

  În spatele scrisului, se află un om și cerneala fiecărui cuvânt izvorăște din inima lui însetată de absolut. La mulți ani, Scris! La mulți ani, dragi scriitori!

  Prof. Victor Iacobescu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/fiola-cu-acid-omul-din-spatele-scrisului/