AcasăFlorian Teodorescu, manager al Centrului Cultural Municipal Caracal: Cultura este un factor...
Array

Florian Teodorescu, manager al Centrului Cultural Municipal Caracal: Cultura este un factor important în formarea personalității copiilor și tinerilor noștri!

Centrul Cultural Caracal are în subordine Muzeului Romanațiului, Biblioteca Municipală „Virgil Carianopol” Caracal și Casa de Cultură, care s-a transformat în departamentul de organizare spectacole și evenimente cultural-artistice și instruire.

D-le Teodorescu, recent, ați înființat o Secție de Arte Plastice… Despre ce este vorba?

Faptul că avem o colecție destul de bogată la Muzeul Romanațiului de artă plastică, peste 500 de tablouri, sculptură și tot ce avem în cadrul acestei secții de muzeu, care a funcționat, la un moment dat, în clădirea Taxelor și Impozitelor locale și în casa de lângă Poliția Caracal, care acum este Grădinița Nr. 1, am considerat că este oportun să punem în valoare toate aceste piese. La propunerea noastră și cu susținerea Consiliului Local, s-a aprobat și repartizat clădirea din strada Iancu Jianu 16, unde a fost sediul PSD. Este una dintre casele de patrimoniu din Caracal. În urma reparațiilor și reabilitărilor, pentru că, de ani de zile, nu mai funcționa în clădire nimic, doar un punct de consultanță a Casei de Comerț, unde, nu știu la ce interval de timp, vine un domn de la Slatina, să dea consultații.

florian teodorescu caracal cultura zDupă reparații, va fi secția de Arte Plastice și Depozitul Muzeului Romanațiului. O parte din tot ce muzeul a strâns ca obiecte, care nu sunt puse în expozițiile din muzeu, va fi depozitată. Sperăm ca, în timp, să avem și un restaurator și toată colecția de tablouri să fie restaurată, în așa fel încât, periodic, să fie expoziții cu caracter temporar, pe diferite teme, în funcție de tablourile și statuile care sunt. Plus că, de anul trecut, s-a creat o tabără de creație națională, de pictură și sculptură. În urma acestor tabere, participanții vor dona lucrările Muzeului Romanațiului, Secției de Arte Plastice.

Ce semnături sunt acolo?

Colecția este impresionantă… Este vorba de Bunescu, Pătrașcu, Teodorescu-Romanați… Avem și piese de grafică. Sunt foarte multe picturi ale pictorilor contemporani, locali și naționali. Exista, la un moment dat, un timp, când lucrările erau donate către muzee și, de aceea, colecția este destul de bogată.

Cum de o asemenea bogăție a stat „ascunsă” până acum?

Nu a existat un spațiu adecvat pentru amenajare. S-a tot încercat. Așa cum v-am mai spus, a funcționat, până acum câțiva ani, în clădirea ITL. Acolo există și Centrul Casei de Cultură, birourile și sălile de repetiție. Serviciul de Taxe și Impozite a necesitat mai mult spațiu și spațiul în care funcționa această secție de arte plastice a fost preluat de acest serviciu. Știam de existența lor. Acolo funcționam și noi, Casa de Cultură, de un deceniu încoace.

Spuneți-ne agenda culturală a Centrului Cultural.

Consider că avem o agendă destul de bogată. Sunt 70 de activități, dar, cu siguranță, vor apărea și altele pe care departamentele Centrului le vor desfășura. Chiar acum o să urmeze o ședință cu colegii de la Departamentul de organizare spectacole. Este vorba de marile festivaluri pe care Centrul Cultural Municipal le organizează în fiecare an. Este vorba de 8 festivaluri naționale și internaționale, ceea ce nu este la îndemâna oricui și nu este ușor să organizezi opt astfel de manifestări. Este vorba de Salonul de Ilustrație Protogenes, devenit național de anul acesta, salon care are, în fiecare an o temă, copiii și tinerii realizează lucrări de artă plastică, pe care le trimit, în urma unei jurizări, cei mai buni vor fi premiați. Salonul va avea loc în luna aprilie.

protogenes caracalMai avem Festivalul „De dor de primăvară”, care va fi tot în luna aprilie, ediția a XIII; Festivalul de Teatru pentru tineret „Festin”, care a devenit național și unul dintre festivalurile cunoscute la nivelul tinerilor, se adresează elevilor de liceu; Festivalul Național de Teatru, în parteneriat cu Mișcarea de Rezistență, ce se va desfășura în luna mai; Festivalul Național „Călușul Românesc”, ediția 48, pentru care avem deja confirmări din Polonia, Bulgaria, Turcia, așteptăm Marea Britanie și alte țări; Festivalul de Muzică Ușoară „Radu Șerban”, în luna septembrie; Festivalul de Poezie „Virgil Carianopol”, în luna mai; Festivalul de Comedie al teatrelor profesioniste, cum se numea înainte, acum Festivalul de Comedie, care va fi în cadrul Zilelor Municipiului Caracal, în luna noiembrie.

Pe lângă aceste 8 mari festivaluri, sunt celelalte activități: deschiderea stagiunii ansamblului; premiere de teatru; spectacole de 1 Iunie; de Ziua Persoanelor Vârstnice, de sărbătorile de iarnă, de Crăciun și de Revelion.

O agendă care atestă faptul că municipiul Caracal a fost și rămâne un centru cultural foarte important pentru județ. Care sunt legăturile d-voastră cu cultura noastră județeană?

Am colaborat cu Centrul de Creație, anii trecuți, la câteva ediții la Festivalul „De dor de primăvară” și la Festivalul Călușului, la care au contribuit financiar, dar cu o parte destul de infimă. Sperăm ca, anul acesta, în urma discuțiilor cu domnii primar și viceprimar, să depunem niște proiecte direct către Consiliul Județean. Consiliul Județean, așa cum ne ajută la Festivalul de Teatru, să ne ajute și la alte manifestări. De exemplu, la Festivalul Călușului, care este o manifestare de interes internațional și de nivel intra-național, unde mai există necesitate de fonduri. Sperăm să fim ajutați și la alte manifestări, la care pot veni în sprijinul nostru și a susține financiar aceste manifestări.

Până la urmă, sunt festivaluri naționale și internaționale ale județului Olt. Dacă vă uitați în lucrarea editată de Prefectura Olt și Consiliului Județean, Oltul Cultural, toate aceste manifestări apar acolo și județul Olt se laudă cu aceste manifestări. Și atunci este normal ca, în anumite situații să ne sprijine.

Care este mesajul d-voastră către factorii administrativi județeni pentru cultură? Mai are importanță cultura în momentele în care trăim?

Absolut! Alături de educație și de sănătate, cultura este un factor foarte important în formarea personalității copiilor și tinerilor noștri! De fapt, pe lângă manifestările pe care le producem, încercăm să educăm tinerii, să-i introducem în spiritul cultural și, în acest fel, să fie oameni care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a Caracalului, a județului și a țării, bineînțeles.

Dumitru Sârghie 


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments