Sistemul căilor de comunicație reprezintă un adevărat ,,sistem vascular” al economiei unui stat. Căile de comunicație feroviară, care au avut un rol deosebit de-a lungul timpului, tind să-și diminueze importanța în raport cu celelalte căi de comunicație (rutiere, aeriene, navale). Transporturile feroviare, utilizate atât pentru transportul de persoane, cât și de mărfuri, au o capacitate mare de transport a materiilor prime și nu sunt poluante, afectând mediul doar prin infrastructură.
România a avut parte de finanțări generoase din fonduri europene pentru transporturi, dar nu s-a preocupat cum ar fi trebuit de atragerea acestor fonduri. Deși obiectivele politicii pentru transporturi vizează, printre altele, modernizarea sistemelor de transport, garantarea respectării drepturilor pasagerilor și un transport fiabil și accesibil, garantarea respectării celor mai înalte standarde de siguranță etc. în România mai este mult până a atinge aceste deziderate.
Nu mai călătorisem de mult timp cu trenul și, săptămâna trecută, am avut surpriza ca, fiind pe peronul gării, la sosirea trenului R-E 9036, care circula pe ruta Craiova-Pitești-București, să nu știu în ce vagon să urc, cele două vagoane din componența garniturii feroviare fiind pictate în totalitate, chiar și ferestrele. „Dar stați, asta nu e totul!”, cum suna o cunoscută reclamă TV… Reușind să descopăr vagonul în care aveam bilet, cu ajutorul unui controlor de bilete, am urcat, m-am așezat pe locul cumpărat și, apoi, am privit în jurul meu tot timpul călătoriei, neavând unde să privesc, fereastra fiind opacă, din cauza pictării exterioare. Atunci, am remarcat că în respectivul vagon toate geamurile erau fisurate, la unele fiind vizibile și plesniturile de la pietrele cu care a fost „bombardat” vagonul…
Cine să fie acuzat de aceste sinistre aspecte de călătorie spre capitala unei țări membre a UE? Să fie lipsa de educație a celor care au spart geamurile? Lipsa de discernământ a celor care se vor „în pas cu moda” mâzgălind cu vopsele vagoanele? Lipsa de resurse financiare de a înlocui geamurile fisurate? Și lista întrebărilor poate continua, dar vom ajunge la concluzia că toate laolaltă sunt de vină pentru această situație și pentru fiecare dintre ele trebuie acționat cât mai repede cu putință, pentru ca aceste aspecte să nu aibă consecințe imprevizibile.
Prof. dr. Ștefania Marineanu