AcasăPrimim de la cititoriÎn atenția conducerii USL și a organismelor de mediu din județul Olt

În atenția conducerii USL și a organismelor de mediu din județul Olt

Este un fapt îmbucurător pentru tot ce mișcă, râul, ramul, că organismele de mediu din județul Olt își manifestă, din ce în ce mai profesionist, grija față de mediul înconjurător, față de curățarea și refacerea terenurilor ce aparțin domeniului public, față de ceea ce civilizația europeană numește generic ECOLOGIE. Și asta, mai ales când – în fruntea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Olt, se află un profesionist în domeniu, precum este comisarul Florin Homorean și, cu atât mai mult, cu cât în fruntea Prefecturii Olt avem un fin observator al problemelor de mediu, d-l Cătălin Rotea, el însuși fost comisar al respectivei Gărzi de Mediu.

halda priseacaToate bune și frumoase până atunci, însă măsurile de coerciție împotriva celor care încalcă legislația de mediu în vigoare ar trebui să fie absolut egale pentru toți și, mai ales, absolut în raport cu situația reală din teren și de posibilitățile financiare și practice pe care le au cei care trebuie să răspundă de buna gestionare a protecției mediului. Așa cum ar trebui să se întâmple și în comuna Priseaca, privind situația fostei halde de deșeuri, care a fost exploatată fără milă, de la Revoluție încoace, de diferitele clientele politice, care s-au succedat la butonul destinelor noastre.

De 23 de ani încoace, respectiva haldă a constituit raiul infractorilor de tot soiul, avându-se în vedere deșeurile industriale de zeci și sute de milioane de lei vechi și apoi noi, deșeuri îngropate în perioada comunistă. Nimeni n-a luat nicio măsură pentru dezastrul ecologic de acolo, nici organele locale, dar nici responsabilii de mediu, care aveau – probabil – alte interese decât cele de redare a acelui teren ce aparține de domeniul public al comunei Priseaca.

În data de 19 iunie a.c., comisarul șef Cătălin Rotea și comisarul Florin Homorean au pus piciorul în prag și l-au somat pe actualul primar Gheorghe Florea să intre în legalitate, dându-i, după părerea noastră, un termen prea scurt pentru o problemă care nu se rezolvase de aproape trei cincinale. Și neținând cont de posibilitățile financiare pe care le are Primăria Priseaca, care – așa cum sunt mai toate primăriile din Olt, sunt în pragul falimentului. O sărăcie cruntă străbate comunele județului nostru, iar acest lucru trist este cunoscut atât de organismele de mediu, cât și de conducerea USL, care a uitat foarte repede ce acte de vitejie au făcut primarii USL (în special cei ai PSD) de a scăpa poporul din Olt de cianura portocalie a PDL. Un astfel de primar, care a contribuit electoral la formarea unui Consiliu Județean de Doamne-ajută, care să le înțeleagă primarilor păsurile și necazurile, după dezastrul pricinuit de guvernarea PDL, este și Gheorghe Florea din Priseaca. Așa stând lucrurile, primarul Gheorghe Florea, gospodar fiind și mult mai vrednic decât înaintașii săi de la primărie, s-a apucat să refacă acel teren al respectivei halde, după posibilitățile financiare ale Primăriei, uzând și de relațiile pe care le are cu anumiți deținători de utilaje. N-a putut să termine în termenul strict indicat de organele de mediu, dar lucrarea este făcută în proporție de 80%, așa cum se vede în fotografie. A fost amendat cu 5.000 lei pentru nerespectarea obligațiilor ce-i revenea, bani greu de achitat pe un asemenea… praf financiar, care-a cuprins județul Olt.

E cazul să vă mai amintim d-lor de la Mediu că, în județul nostru funcționează o serie de topitorii care reprezintă adevărate bombe ecologice și o amenințare de o agresiune rar întâlnită asupra mediului, cum e și cea de la Priseaca, arhicunoscută ca fiind un grav factor poluator. Nu-i așa, d-le Homorean că ar trebui să vă ocupați, mai întâi, de respectiva topitorie, prelungindu-i lui Gheorghe Florea termenul pentru terminarea acelei porțiuni rămase denivelate și acordându-i un timp de grație, având în vedere că el a făcut ceea ce, de 23 de ani nu au făcut toți primarii comunei, care n-au fost sancționați financiar niciodată, deși pe vremea lor „duduia economia”?.

Cu respect, un grup de cetățeni ai comunei Priseaca, care au pus umărul la promovarea USL, pentru o viață mai bună și mai dreaptă pentru OLTUL PUTERNIC


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments