D-le primar, un an nou, cu un guvern așa-zis tehnocrat. Ce perspectivă aveți ca șef de administrație a comunei Osica de Sus, în noua conjunctură politică și economică?
Pentru comuna Osica de Sus, anul 2016 are o perspectivă foarte promițătoare. Spun acest lucru, pentru că avem în derulare un proiect de 1 milion de euro, pe măsura 1.25, drumuri de exploatație. E vorba de 1,7 km de drum, de exploatație, modernizat și asfaltat. În primul rând, pentru satul Ostrov, cel mai mic sat al nostru și cel mai dificil poziționat, vom asigura accesul cetățenilor pe un drum asfaltat, la DN 64, pe de o parte. Pe cealaltă parte, vom asigura accesul cetățenilor, atât pentru cei din satul Ostrov, dar și ai celorlalți cetățeni din Osica de Sus, către exploatații și către satul Ostrov, pe un drum asfaltat, plecând din DC 82, de asemenea, drum modernizat și asfaltat pe măsura 3.22, în urmă cu cinci ani. Va mai fi încă un drum care face legătura între Drumul Județean și DN 64, care trece pe lângă Castelul de Apă, de asemenea asfaltat, prin Dealul Viilor. Un drum de exploatație, care va facilita accesul cetățenilor din comuna Osica de Sus către pădurea Bercica și, de ce nu?, către satul Cioroiu, în apropierea pădurii Bercica și a cetățenilor din Cioroiu, în comuna Osica de Sus. Acesta ar fi primul proiect. Este un proiect în derulare, s-au îndeplinit toate condițiile și cerințele, inclusiv achiziția de servicii. Astăzi, trebuie să merg la Craiova, pentru a semna actul adițional de modificare a bugetului indicativ, în urma licitațiilor, și, evident, a schimbării valorii TVA-ului.
Avem în derulare un proiect pentru un local nou de grădiniță, care se va construi în fața Căminului Cultural din Osica de Sus. Este o investiție a Ministerului de Finanțe, venind cu o cofinanțare din partea comunității locale, a UAT Osica de Sus, pentru servicii și utilități, însemnând racord apă, canal, energie electrică. Ca parte a comunității, înseamnă aproape 1 miliard lei vechi.
Avem depus, suntem în evaluare a unui alt proiect de 1 milion de euro, pe măsura 7.2, noile măsuri ale PNADR, de asfaltare drumuri comunale. Erau niște condiții trecute acolo care să aducă și punctaj. Am avut șansa să facem 45,4 puncte, prin autoevaluare, ceea ce înseamnă conform și eligibil. 5,8 km drumuri asfaltate și modernizate. Condiția era să avem apă și canal pe drumurile respective, să avem facilitatea ca cetățenii să ajungă la obiective sociale, gen școală, cămin cultural, after-school, acces la drum național. Așteptăm evaluarea.
Comuna Osica de Sus este cunoscută pentru activitățile culturale de înaltă ținută. Anul acesta v-ați propus ceva?
Avem foarte multe proiecte. Știți foarte bine că, anul trecut, am pus în funcțiune căminul cultural, modernizat. Acum arată deosebit de bine. Cine dorește să-l vadă, este foarte ușor de accesat, pe pagina www.primariaosicadesus.ro, unde sunt imagini și filmări din Concertul Vioara lui Enescu. Vorbesc numai din sala de spectacole, dar sunt și celelalte anexe, săli, bibliotecă – sunt modernizate. Este făcut prin GAL, pe fonduri europene, cu o cofinanțare substanțială din partea comunității locale, dar asta era limita de sumă, în jur de 130.000 euro pe GAL, diferența – contribuția locală.
Dacă discutăm de obiective culturale pentru anul acesta, vreau să vă informez că am avut vizita directorului Teatrului Cultural din Craiova, cu sprijinul lui Nicolae Coande, poet și secretar literar al teatrului. A fost foarte încântat și dumnealui și-a exprimat dorința de a semna un contract de colaborare între Teatrul Național din Craiova și comunitatea locală, pentru a aduce spectacole care să aibă acces la public. Public avem destul de mult, având în vedere cei aproape 800 de copii și tineri pe care-i avem în învățământ, dar nu numai atât. Cetățenii comunei încep să devină consumatori de artă bună.
De asemenea, avem un contract de aducere a Corului Simbol, pentru două evenimente. Nu s-a definitivat încă data, pentru că e vorba de alegerile locale. Dacă vor fi dintr-un singur tur, evenimentele se vor desfășura în zilele de 19 și 20 iulie. Corul Simbol al Patriarhiei Române, condus de părintele profesor Jan Lupu, care știți foarte bine că la origine este osicean, tatăl lui fiind din Osica de Sus. În urmă cu doi ani, am mai avut în comună Corul Simbol. A venit și a dat răspunsul la Sfânta Evanghelie, la Biserica Sfântul Gheorghe din comuna Osica de Sus. E ceva înălțător… Acum, părintele profesor Jan Lupu ar dori să aibă duminică, la ora 18.00, un concert, în Căminul Cultural, iar luni, fiind sărbătoare, să dea răspunsul la Sfânta Liturghie, la Biserică.
Mai avem și alte spectacole pe care dorim să le ținem cu elevii Liceului „Ghe. Roșca”. Deținem un ansamblul de aproape 40 de instrumentiști, cu vioară, chitară, tobe, chitară electronică și altele, pe care, obligatoriu, va trebui să îi punem în valoare, acum având unde, nu numai în sala de festivități a liceului.
De ce nu? Vor fi și alte oportunități, pe care nu le vom rata, așa cum s-a întâmplat cu “Vioara lui Enescu”, au fost alese două localități, printre care și Osica de Sus, cu un public de peste 200 de persoane, participând la un eveniment deosebit.
Am avut, de asemenea, înainte de Crăciun, cinci cinstite fețe bisericești din Corul Episcopiei Slatinei și Romanațiului care au concertat în sala Căminului Cultural. Alături de ei a fost și o consăteană, o fostă colegă de liceu, Nicolița Mirea, al cărei fiu este preot în Craiova. De asemenea, pe site-ul primăriei, puteți să urmăriți tot concertul.
Credeți că odată cu venirea președintelui Iohannis la cârma statului, România respiră mai ușor?
Cred că odată cu venirea președintelui Klaus Iohannis, toți ceilalți care-l ajutăm pe președinte, într-un fel sau altul, trebuie să învățăm că există și un alt gen de a face politică și să ni se pară, până la urmă, o normalitate. Sper în acest lucru. Nu cred în politica scandalului, în politica arătării cu degetul către celălalt.
Nu cred în calitatea unor politicieni de a observa gunoiul din ochiul adversarului fără să-și vadă bârna din ochiul lui. Sper asta, din tot sufletul. Nu știu cât voi mai face politică, deși nu mi-am dorit niciodată să fac politică, mi-am dorit să fac administrație, și cred că asta mi-a ieșit, cu administrația. Dar, implicit, a trebuit să fac și politică, din când în când, atunci când a fost cazul.
Un gând pentru acest an greu, care are și alegeri locale, parlamentare…
Orice an al alegerilor nu l-aș numi greu, dar este altfel decât ceilalți ani. Pe de o parte, se încearcă „finanțarea” a anumitor unități administrativ-teritoriale în exces, pentru a-i convinge că nu știu ce se poate face. Pe de altă parte, se uită noțiunea de program și se urmărește mai mult latura privată a persoanelor. În loc să scoată în evidență realizări sau nerealizări, să vină să spună, uite, eu vreau să fac mai mult decât vrea el să facă, se urmărește latura murdară, care, în majoritatea cazurilor, nu are niciun dram de adevăr. Mi-aș dori să se schimbe acest lucru.
Mi-aș dori din tot sufletul să se interzică și afișul electoral, pentru că, în comunitatea locală, în special în comune, oamenii știu pe cine aleg, nu trebuie să fac eu 500 de afișe, să murdăresc toți stâlpii sau alte locuri de afișaj, să știe unul sau altul cine este Ciocan de la Osica de Sus. Și nu numai la Osica este valabil, asta se întâmplă peste tot.
Sunteți la Putere sau în Opoziție?
Întotdeauna m-am descurcat mai bine în Opoziție.
Dumitru Sârghie