AcasăDezvăluiriIoan Afumelea, fiul fostului deținut politic de la Periparava, Radu Afumelea, este...

Ioan Afumelea, fiul fostului deținut politic de la Periparava, Radu Afumelea, este împiedicat și astăzi să dezvăluie adevărul

„Cei care au atentat la libertatea semenilor lor: denunțătorii, delatorii, turnătorii, informatorii nu pot fi oameni! Ei nu pot fi asemenea celor pe care i-au vândut Securității, în schimbul arginților care l-au stigmatizat pe Iuda!”

Părintele Iustin Pârvu

O disciplină numită „Istoria locală”

Așa cum ne spunea recent o fostă colegă de presă, care – astăzi – se află în board-ul Primăriei Slatina (e vorba de viceprimarul Mihaela Stana), n-ar fi rău ca „mai marii diriguitori ai învățământului românesc să impună, în școală, o disciplină numită «Istoria locală»”.

afumelea
Ioan Afumelea

Fiindcă, spunem noi, fiecare județ are istoria lui specifică, are eroii și bestiile lui, are – într-un cuvânt – un destin propriu. În această privință, județul Olt, așa cum spunea recent pe un post de televiziune, și Octav Bjoza, președintele AFDPR, are multe de spus, mai ales în ceea ce a însemnat tributul de sânge dat de oamenii din comuna Izvoarele, în lupta lor împotriva colectivizării, pe care comuniștii au făcut-o cu pistolul la tâmpla celor mai frumoși copii ai firii – ȚĂRANII!

14 ianuarie 1961 – o zi de referință pentru istoria luptei anticomuniste din România

Ziua de 14 ianuarie 1961 ar trebui înscrisă cu litere de foc în istoria României. Majoritatea țăranilor din comuna Izvoarele, județul Olt, s-a ridicat împotriva aparatului de represiune bolșevic, care i-a somat pe oameni să se înscrie la colectiv. În urma refuzului categoric al țăranilor de a se lăsa jefuiți de către comuniști, comuna a fost încercuită de soldați înarmați, iar activiștii comuniști, împreună cu securiștii lui Ceaușescu, au arestat un număr de locuitori, dintre care au fost selectați 48 de „dușmani ai poporului”, care au fost trimiși la Penitenciarul Pitești, unde au fost chinuiți, mutilați, înfometați, batjocoriți și bătuți la greu.

radu afumelea
Radu Afumelea

O parte dintre aceștia au fost apoi transferați în lagărele de muncă de la Periprava. Dintre cei 48 de condamnați fără vină mai trăiesc astăzi, mutilați sufletește, doar patru: Dinu Alexandru, Dinu Vergică, Neamțu Maria și Vlăducu Ion.

Biletul de eliberare al lui Radu Afumelea – semnat de călăul Ion Ficioru

Ioan Afumelea, fiul fostului deținut politic Radu Afumelea, împreună cu un grup format din alți urmași ai foștilor deținuți politici de la Izvoarele, plânge și astăzi și se luptă cu autoritățile cripto-comuniste, care îl împiedică să dezvăluie adevărul despre tragicele întâmplări care au urmat revoltei de la Izvoarele, din ianuarie 1961, împotriva colectivizării. Și asta, în ciuda faptului că el deține legal foarte multe documente, în acest sens, cu privire la turnătorii și informatorii care au făcut atâta rău oamenilor din comuna Izvoarele.

bilet iesire detentie afumeleaMenționăm că Biletul de Eliberare nr. 3946, din 20 aprilie 1962, al tatălui său Radu Afumelea, din Penitenciarul 0830 de la Periprava, este semnat de celebrul călău Ion Ficioru.

Într-un număr viitor, vom dezvălui cu date certe numele celui mai odios informator din comuna Izvoarele, care a fost îngropat cu onoruri de autoritățile post-decembriste în Curtea Bisericii-Monument a comunei Izvoarele, alături de ctitorul acelui locaș, boierul Marinescu.

Dumitru Sârghie


RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. L-am cunoscut intamplator pe Ioan Afumelea anul trecut. Venise la ISJ cu un dosar pentru a primi cateva ore pentru ca chiar daca este cadru didactic pensionar a luat toate gradele cu nota 10. Imi spunea ca-l va ajuta primarul Madalin pentru ca a fost in campanie pentru el o luna zi de zi. Zilele trecute am aflat ca nu l-a ajutat nimeni cu nimic…… Au fost ajutati cei care au votat impotriva USL. Asta e. Ramane insa un om deosebit chiar daca nu a primit nimic de la actualul primar!!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments