AcasăEditorialIon Prioteasa – o șansă pentru Oltenia noastră de toate zilele

Ion Prioteasa – o șansă pentru Oltenia noastră de toate zilele

L-am cunoscut pe Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, în perioada când Linia Întâi depășise granițele județului Olt, reușind, cale de aproape un an, să radiografieze tot sistemul de sănătate din întreaga Oltenie. Deși, la un moment dat, am fost privit cu reținere și suspiciune de către cercurile politice și jurnalistice din Craiova (și asta din cauza abundenței de informații pe care le dețineam, în exclusivitate, privind corupția din Sănătate, condusă și atunci, ca și astăzi, de Eugen Nicolăescu), Ion Prioteasa m-a primit cu prietenie și m-a încurajat în demersul meu jurnalistic.

Ulterior, cu Ion Prioteasa, m-am întâlnit absolut întâmplător, la anumite manifestări politice, culturale și economice, la tăieri de panglici, cum se spune, și chiar în Parlamentul României, cu interese diferite. De fiecare dată, la domnia-sa, m-a fascinat cultul prieteniei de care dispune. Educația. Amabilitatea. Gradul de civilizație pe care-l are în relațiile cu oamenii. Discursul politic limpede, la obiect, impecabil… Pragmatic, dar și cu încărcătură sentimentală, în același timp. „Cu adânci sentimente patriotice de oltean”, cum ar zice însuși domnia-sa.

Într-o lume politică tot mai interzisă celor morali și demni, Ion Prioteasa este și moral și demn, dar – mai ales – este un social-democrat veritabil. Un politician șlefuit până la finisare, diplomat, dar și un învingător călit în bătălii politice de răsunet, așa cum numai Radu Berceanu le-a simțit pe pielea lui de pedelist învederat. Toți primarii din Olt îl cunosc și-l prețuiesc pe Ion Prioteasa, recunoscându-i, la unison, meritele politice și administrative.

Ca să cunoști un partid, spunea cineva, trebuie să-i inventariezi, mai întâi, valorile, pentru a vedea pe ce și pe cine mizează baza (infrastructura) acelui partid. Vârfurile, elitele cum s-ar spune, sunt întotdeauna mai puține și se pot număra pe degete. Sunt, însă, necesare ca oxigenul… PSD Dolj și, de ce nu?, Regiunea Olteniei noastre profunde, are în  patrimoniu astfel de elite, în rândurile cărora Ion Prioteasa se distinge net.

 „A venit momentul ca Bucureștiul să-și îndrepte atenția și către noi!”, a spus Ion Prioteasa, de la tribuna Conferinței Județene a PSD Olt. Numai un om rău intenționat nu pricepe semnificațiile profunde care se desprind din această invocație a președintelui PSD Dolj către „sfinții salvatori” de la București. Numai cine nu vrea nu înțelege că, în noul context al regionalizării României, adevărații politicieni ai Olteniei trebuie să rostească marile cuvinte ale mândriei de a fi olteni, de a-și afirma idealurile, identitatea și valorile morale și culturale, de a impune liderilor centrali ideea că, fără Oltenia, ei înșiși n-ar fi fost decât niște iluștri anonimi… 

Așa și-a construit Ion Prioteasa autoritatea morală și profesională: prin dialog și echilibru, printr-o permanentă comunicare de sus în jos, dar – uneori – și prin luări de poziții radicale, pe care și le-a asumat și care au servit interesului general. N-a abuzat niciodată de puterea pe care i-au conferit-o partidul și funcția sa administrativă și a rămas credincios valorilor social-democrate, indiferent de conjuncturile politice prin care a trecut PSD, odată cu pierderea președinției de către Mircea Geoană. 

Politician de rasă, pesedist până-n celula-mamă, de meserie oltean și român adevărat, Ion Prioteasa este omul spre care se îndreaptă – în acest moment – toate speranțele celor cinci județe oltenești, de la nord de Dunăre: Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

Dumitru Sârghie

26 COMENTARII

 1. In loc de concluzie(de la un cinic): atunci cand pariezi pe o gloaba risti sa fi luat drept un naiv sau escroc.Ati intrerupt dialogul refuzand sa raspundeti la niste intrebari punctuale,isi aveau talcul lor.Eu unul nu mai am nimic de zis,atat doar ca o indoiala asupra ceeace scriem sau sustinem trebuie avuta in vedere totdeauna .Imi pare rau, ca atat de repede ati fost contrazis de realitate!

  • Trista si falsa realitate.Nulitatile detroneaza si se instaureaza plenar Este epoca ticalosilor…

 2. Dle Pamfil,dvs v-ati inselat vreodata in privinta cuiva? E posibil,nu-i asa?Imi recitesc editorialele si asa cum li se intampla tuturor ziaristilor,dar si altor oameni,multe dintre ele nu mai corespund realitatilor…De altfel,politicienii ne pot insela ,uneori ,foarte usor ,prin pozitiile lor controversate.Daca nu vi s-a intampat niciodata sa nu va inselati asupra unui politician,inseamna ca sunteti un geniu.Eu nu sunt:gresesc,deseori…

  • M-ar interesa daca ati scris si inainte de ’89.Atunci nimeni nu se putea insela,eram ca sa zic asa sub pavaza cerberilor.Aveam numai certitudini si spuneam numai adevarul.Dupa revolutie am recunoscut ca eram obligati sa spunem numai “adevarul” si nimic altceva.Acum e mult mai bine ,nimeni nu ne sileste sa mai spunem”adevarul”,fiecare spune adevarul lui.Malitios si nici geniu nu sunt,atat doar ca ceea ce fac,fac in sila.Kant spunea ca cel mai moral lucru e cel facut in sila.Traduc aici spunand ca sila defineste un lucru facut inafara oricarui interes material sau de alta natura.Nu stiu daca se referea si la presa ,oricum norma morala trebuie luata in seama.

   • N-am scris inainte de ’89, decat niste poezii in anumite reviste literare din Bârlad

 3. Chiar il cunosc si il pretuiesc pe nelu Prioteasa…Este unul dintre putinii pesedisti din Oltenia care ,in afara de a fi politician,e si om….Daca imi va insela aceasta viziune despre el,cu siguranta,voi scrie acest lucru,dle Pamfil.Poate sunt laturi ale personalitatii sale pe care nu le cunosc….Cine stie….

  • Il cunoasteti la fel de bine ca si pe senatorul Toma?Daca-mi permiteti ,una este viziunea si alta este certitudinea,nota in care de altfel este scris editorialul.Inca o intrebare ,dvs. va mai revedeti editorialele scrise de-a lungul vremii?

 4. Domnul Sarghie editorialul este scris in baza unui contract comercial,ca un simplu prestator de servicii sau este scris din convingere si din inima?

 5. N-o fi bun Prioteasa ,dar ZlatinA E BUN …dUPA pASTE VA FI ARESTAT .Va rade Valcov de el si cu curu…Pana ii vine si lipoveanului randul

 6. comunistii vorbesc de comunism,de teroarea comunismului …Atat de nerusinat este acest …al Floarei,adica al pizdei tigancii

  • Ceausescu in timp de 13 ani(1965-1978)a pus industria slatineana in functiune si era bine.Prioteasa este de 13 ani presedintele consiliului judetean Dolj si ce a facut cu industria Craioveana mai Robinson Prostoe.

 7. Si Valcov ce facea/Fura alocatiile la copii,promitandu-le telefoane.Iar Zl;atina era tractorist.Duceti-va dracului de prostovani

  • Robinson Prostoe nu te supara, ce studii ai,la ce varsta ai vazut asfaltul,cand ai calatorit prima data cu trenul,ce parere ai ,exista vreo legatura intre civilizatie si cultura?

 8. Un mare echilibru este acest Prioteasa ! Acest echilibru la capatat de cand era bagajist , adica cara bagaje , la hotel jiul din Craiova.

 9. sa vina prioteasa guvernator si poate s-ar alege ceva si de judetu nostru… nu numai cu banii intrati in buzunarele lu ztanescu si dariuz

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments