Înainte de a fi înregimentat într-un partid sau altul, un candidat la o primărie rurală, orășenească sau municipală trebuie să facă dovada educației sale, a culturii sale civice, a parcursului carierei sale profesionale și a dragostei față de locurile în care el a văzut lumina lumii.
Ion Șofaru, primarul în exercițiu al comunei Văleni și candidatul PSD pentru un nou mandat, îndeplinește, cu prisosință, toate aceste condiții morale și profesionale, domnia-sa fiind, înainte de a prelua fotoliul de primar, unul dintre cei mai vrednici investitori în agricultură din comuna Văleni și din împrejurimi.
În cei aproape patru ani de când a preluat conducerea comunei Văleni, Ion Șofaru, prin spirit de sacrificiu și eforturi dovedite, a redat demnitatea acestei străvechi așezări rurale, care găzduiește anual un Festival Național de Teatru, intitulat sugestiv „Niște țărani”, aflat sub patronajul cunoscutului om de cultură Dinu Săraru.
Profesionalismul pe care l-a dovedit în administrarea societății sale agricole, cu mult înainte de a fi primar, a fost de bun augur pentru Ion Șofaru, dar și pentru locuitorii comunei Văleni. Acum, la sfârșit de mandat, Ion Șofaru se prezintă în fața alegătorilor săi cu o seamă de realizări care-i fac, desigur, cinste.
Grija față de cheltuirea banului public, respectul față de concetățenii săi, modernizarea, în ritm susținut, a comunei Văleni, intrarea acesteia, sub aspect administrativ, în rândul lumii și al comunelor civilizate din Olt – toate acestea duc la concluzia că, după 5 iunie a.c., Ion Șofaru, alături de echipa sa, va putea să demareze noi proiecte și să le finalizeze pe cele deja începute.
Succes!
LINIA ÎNTÂI
CANDIDATUL PSD – ION ȘOFARU – SE PREZINTĂ!
Ion Șofaru, candidatul PSD la funcția de primar al comunei Văleni
– Vârsta: 56 ani, născut în comuna Văleni, aprilie 1960.
– Căsătorit, tată a doi copii: o fată medic – Spitalul nr. 1 Craiova – și un băiat – absolvent al Universității București,
masterand în Istorie și Științe Politice, actualmente director SC Sofi SRL. Soția – administrator SC Sofi SRL.
– absolvent al Institutului Politehnic București, Facultatea Mecanică Agricolă, promoția 1985.
De la absolvire până în prezent, a ocupat următoarele funcții:
– 1985-1986 – inginer stagiar SMA Stoicănești;
– 1986-1990 – inginer șef SMA Stoicănești;
– 1990-1994 – director SMA Văleni;
– 1994-2005 – director SC Sofi SRL Văleni;
– 2005-2012 – director Societatea Agricolă Unirea Văleni;
– 2012-2016 – Primarul comunei Văleni.
PROFESIONALISM ȘI RESPONSABILITATE
În plan familial și profesional, se bucură de realizări deosebite. Prin firma familiei, asigură 24 locuri de muncă pentru cetățenii comunei. Din 2012, de când este primar al comunei Văleni, a continuat pe aceeași linie, făcând ca acum, la final de mandat, să se bucure alături de d-voastră de realizări deosebite
și anume:
– atragerea de investitori în vederea creării de locuri de muncă, cât și pentru dezvoltarea economică a localității, a adus în comună SC Diamant SRL Slatina, care a construit o fermă agricolă cu găini ouătoare producție ECO, unde lucrează peste 20 de salariați din comuna Văleni, fermă care contribuie la bugetul local cu aproximativ 800 mil. lei vechi anual, ceea ce reprezintă 12% din bugetul de taxe și impozite al localității.
– a adus SC Neaga Impex SRL, care a investit în domeniul confecțiilor și care a
angajat peste 50 persoane din localitate, deci alte locuri de muncă și alte venituri la bugetul local.
Tot pe linia creării de locuri de muncă, încă din 2012, a deschis activitatea societății Văleni PrimServ SRL care, deși era înființată de ani buni, nu funcționa, aici au fost încadrate cu contracte de muncă 8 persoane, persoane ce lucrează și acum în cadrul societății respective.
Încă de la venirea pe postul de primar, o atenție deosebită a acordat-o copiilor din comună, pentru care s-au investit bani mulți din bugetul local, și anume: pentru cei de la grădiniță, s-au construit două grădinițe noi, una a fost inaugurată zilele trecute, cea de-a doua va fi inaugurată zilele următoare. Credem că locuitorii comunei nu au uitat de când s-au început lucrările la prima, din 2007, și a fost abandonate de fostul primar, Brăgaru, fără niciun motiv (Bani au fost, voință nu a fost).
– S-a reabilitat școala nr. 2;
– s-a făcut o nouă magazie de lemne în locul celei de pământ din anii 1960;
– s-au făcut, alei betonate, prin curtea Liceului;
– s-a împrejmuit baza sportivă a Liceului;
– s-a achiziționat un microbuz nou, astfel încât copiii să fie aduși mai operativ la școală, să nu mai aștepte câte o oră de la prima cursă, până la ultima cursă.
– tot pentru copii, pentru a-i stimula, din 2012, s-a instituit sistemul de premiere al acestora, care s-au evidențiat în procesul de învățământ, astfel încât, pe fiecare an, de Ziua Copilului (1 Iunie), se acordă premii în bani celor ce au obținut diplome la diverse concursuri școlare:
– de sărbători, în ultimii patru ani, atât Moș Nicolae, cât și Moș Crăciun, au venit regulat cu cadouri frumoase. Cred că nu s-a uitat faptul că, înainte de 2012, au fost și momente când moșul uitase să mai vină la Văleni.
ACTIVITATE CULTURAL-SPORTIVĂ
Activitatea cultural-sportivă, la nivel de localitate, este cu mult mai bună ca înainte de 2012, și anume: echipa de fotbal, an de an, în primele echipe din județ. Pentru aceasta s-a investit la împrejmuirea bazei sportive, făcându-se gard nou. S-a cumpărat clădirea, acolo unde sunt vestiarele pentru sportivi. Cred că se știe că aceasta nu era a comunei, deși și înainte acolo se investiseră bani mulți.
Dintre copiii de la școală, au fost descoperite talente în domeniul muzicii populare, care, de câte ori a fost nevoie, au reprezentat comuna, fie la concursuri județene, naționale sau locale, fie la diverse activități culturale ale localității (înainte, nici vorbă de așa ceva).
Am sprijinit financiar și am susținut marele Festival de teatru școlar „Niște țărani”, festival național al Liceului Văleni, unde, an de an, la noi, la Văleni, vin copii din toată țara pentru a participa la acest eveniment. (Cred că nu s-a uitat momentul acela când, spre surprinderea unora, festivalul s-a ținut la Seaca?) Și ca să nu se întâmple așa ceva, în ultimii doi ani, cu funduri europene și cu bani din bugetul local, am renovat de la temelie Căminul Cultural, asigurând condiții din cele mai bune pentru astfel de evenimente (scaune, căldură…)
Și tot pe linie culturală, am fost cel care, în 2012, am reînființat „Bâlciul de Sfinții Constantin și Elena”, bâlci care, prin „grija” celui ce ne-a condus 12 ani dispăruse. Am pus mult mai bine în valoare Târgul de Lubenițe din 6 august, prin aducerea de artiști foarte buni, făcând ca aceasta să devină cel mai important eveniment din zonă, la acea dată.
Și este bine să se știe că multe din aceste activități culturale și sportive nu au consumat mai mulți bani din bugetul local decât înainte ba, din contră, cu mult mai puțin.
La capitolul grija față de sănătatea cetățenilor, am alocat sume importante în renovarea „dispensarului comunal”, unde s-a refăcut acoperișul, s-au schimbat ferestrele, s-a refăcut scafa și s-a vopsit, pe exterior, pentru cetățenii din satele Mandra și Tirișneag s-a amenajat prin grija medicului punct de lucru la Mandra, unde 2 zile pe săptămână, cetățenii primesc asistență medicală acolo.
Tot la acest capitol, s-a reușit aducerea unui medic stomatolog cu cabinet propriu, o dată pe săptămână, în ziua de miercuri.
La capitolul Biserici și cimitire, unde am considerat că ne regăsim fiecare prin cineva drag pe care l-am avut și nu-l mai avem, am reușit ca, la fiecare din cele trei biserici și cele patru cimitire, să asigurăm împrejmuirea lor cu garduri din prefabricate de beton. Ex.: Cimitirul Văleni 1, Văleni 2, Popești, cât și realizarea unor alei pietonale sau parcări la Cimitirul Văleni 1, Biserica Tirișneag, Biserica Popești.
– s-au făcut investiții serioase în asigurarea unui iluminat stradal ce nu am avut niciodată.
– s-au făcut reparații capitale la sediul Primăriei atât în interior, cât și în exterior.
O atenție deosebită am acordat sistemului de alimentare cu apă, unde s-a reușit, foarte repede, după o lună de la preluarea mandatului, să punem în funcțiune puțul Pieptești, despre care știți de cât timp nu se mai făcuse nimic acolo, pe motiv că nu mai sunt bani. Am forat un puț nou în zona târgului de vite, pentru a face acolo o nouă stație de pompare pentru a nu mai depinde de „Baza de Recepție”, s-a făcut apometrizare, s-a făcut înlocuire de conducte, s-a făcut extindere de rețea acolo unde era nevoie; am eliminat pierderile și acum avem apă 24 ore din 24. Cu un preț foarte mic, de 2 lei /m3, același pe care l-ați găsit când am preluat funcția de primar.
Nu în ultimul rând, aș vrea să spun că s-a lucrat foarte mult și la capitolul drumuri comunale, pe care s-au adus sute de tone de piatră sortată, nu mai vorbim de piatră de Vede, cred că sunt mii de tone și toate aceste eforturi pentru ca să se poată circula cât de cât.
Recunoaștem că mai sunt probleme, dar și acestea sunt în atenția noastră și vor fi rezolvate.
Tot la acest capitol, pot spune că s-au curățat și refăcut kilometri de șanțuri, s-au refăcut podețe cu tuburi mai mari, unde a fost nevoie. Acțiunea va continua.
Lucrăm la un proiect pe fonduri europene, pentru a demara și noi acțiunea de asfaltare a DC și ulițelor comunei. Într-o lună, va fi depus și sperăm ca, în vară, să începem acțiunea de asfaltare a drumului Mandra-Tirișneag și principalele străzi ale comunei.
Recunosc că, în comună, sunt multe lucruri de făcut. Le știu, mi le doresc și eu. Exemplu: canalizare, gaze… câte și mai câte, dar știți și d-voastră că totul se face prin muncă și cu bani, nu doar cu gura.
Am vrut să vă prezint doar câteva din realizările noastre din ultimii patru ani. S-au făcut mult mai multe, dar acestea am considerat că trebuiau spuse pentru că, luate prin comparație cu ce era înainte de 2012, este diferență mare, ca de la cer la pământ și toate acestea s-au întâmplat datorită d-voastră, care m-ați ales în 2012.
MULȚUMIRI TUTUOR CELOR CARE M-AU SPRIJINIT
Cu această ocazie, vreau să vă mulțumesc și, de asemenea, vreau să mulțumesc tuturor celor ce m-au sprijinit la realizarea celor de mai sus: salariați ai Primăriei Văleni, care au contribuit la bunul mers al activității și, nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc consilierilor din cadrul Consiliului Local Văleni, indiferent de culoarea politică, pentru faptul că au fost alături de mine.
Împreună, am căutat soluții, am stabilit prioritățile, împreună am reușit și tot împreună cu mici schimbări, cred că vom reuși și pe viitor.
Să privim încrezători în viitor, să alegem pe cel ce merită să vă conducă în următorii patru ani, dar care să nu uite că pe umerii lui apasă o mare responsabilitate: „grija față de cetățenii acestei comune”.
Cu dragoste pentru comună și interes major pentru voi,
candidatul PSD la postul de primar al comunei Văleni,
Actualul primar, ing. Șofaru Ion
Program Pentru următorii Patru ani
1. Asfaltare Drum Comunal Mandra-Tirișneag (proiect în lucru);
2. Asfaltarea principalelor ulițe ale comunei (proiect în lucru);
3. Consolidarea malului drept al râului Vedea, în zona Măgureanu (proiect în lucru);
4. O nouă sursă de apă, zona Tumba (lucrare începută, puțul s-a forat);
5. Colectarea selectivă a gunoaielor (acțiune începută, platformele făcute, pubele aduse);
6. Canalizare pe principalele străzi ale localității;
7. Reparații capitale la Școala Mandra și transformarea acesteia în „Adăpost pe perioada sezonului rece”, pentru persoanele nevoiașe (dormitoare, bucătărie, spălat);
8. Teren cu gazon sintetic în curtea școlii;
9. O nouă sală de sport sau lucrări de reparații acoperiș la cea existentă;
10. Încălzire centrală la școala nr. 2 – Centru;
11. Reamenajarea pieței și târgului comunal;
12. În măsura posibilităților financiare, lucrări de amenajare a parcului comunal;
13. Dezvoltarea economică a comunei, prin încurajarea inițiativei private în domeniul agricol (sere, solarii, plantații pomicole etc.), cât și prin atragerea, și pe viitor, a investitorilor în domeniul serviciilor;
14. Susținerea, și pe viitor, a activității cultural-sportive;
15. Îmbunătățirea calității apei curente (stații de filtrare);
16. Îmbunătățirea stării drumurilor comunale și agricole, prin pietruire șanțuri și podețe;
17. Construirea cu fonduri de la CNI a unui pod nou, în zona Belu Ion, pentru a preîntâmpina inundarea caselor (adresă înaintată către CNI, urmează întocmirea documentației);
18. Susținerea și sprijinirea (cu ajutorul Consiliului Local) tuturor cetățenilor comunei care, în anumite momente, consideră că au nevoie de ajutorul comunității locale.
Felicitari pentru realizari! Personal, sunt impresionata de ce vad in fotografii! Comuna arata foarte bine si chiar poate face cu succes concurenta catorva orase din judet care inca au profil de comuna. Sunt sigura ca daca o tineti in acest ritm peste 4 ani va fi un model de referinta pentru multe localitati.
Perspective si viziuni foarte bune in Platforma-Program- dovada realizarii responsabilitatii care atarna pe umerii unui edil, precum si a dorintei de a ajuta la dezvoltarea comunitatii in fruntea careia se afla. Acestea sunt apanajele pe care orice primar in functie sau candidat pentru acest post ar trebui sa si le asume.
Sunt sigura ca cetatenii comunei Valeni stiu ca faptele conteaza.
Felicitari pentru verticalitatea si obiectivitatea discursului, in care ati prezentat atat proiectele finalizate, cat si pe cele in curs de finalizare. Sper sa va pastrati fotoliul pentru a va atinge toate obictivele propuse!
Indiferent de rezultate, important este ca sunteti unul din putinii oameni care au lasat un dram de “lumina” in comuna pe care o reprezinta. Atitudinea unui primar se reflecta in imaginea comunei sale!
Va urez mult succes si multa putere de munca!