AcasăLa ordinea săptămâniiIonuț Dima Va fi primarul comunei Coteana

Ionuț Dima Va fi primarul comunei Coteana

După cum se știe, unul dintre cei mai performanți primari rurali ai județului Olt, a fost regretatul Victor Dima de la Coteana. A plecat, de curând, printre stele, lăsând un urma sa un munte de tristețe, care se citește, mai ales, pe chipul locuitorilor comunei Coteana… Locuitori care l-au votat în permanență, ca prim-gospodar al acestei localități, din anul 1992 și până la ultimele alegeri din vara anului 2012. Și poate că l-ar fi mai fi ales pentru încă alte nenumărate mandate, dacă Dumnezeu nu s-ar fi grăbit ca să-l cheme la El.

dima ionutNădejdea, Credința și Dragostea oamenilor sunt însă asigurate de ideea că, pe lângă tristețe, primarul lor, Victor Dima, le-a lăsat o localitate modernizată la standarde europene, o localitate a cărei carte de vizită poate constitui un model pentru majoritatea primarilor rurali din județul nostru. Canalizare și apă, școli și grădinițe moderne, drumuri asfaltate, poduri și podețe, un parc ultramodern, pe o suprafață de cinci hectare, alte două drumuri spre Ipotești și Izvoarele, drumuri ocolitoare, împăduriri, o biserică nou construită și alta renovată din temelii etc., precum și o echipă performantă în administrația primăriei, care a funcționat ca un ceasornic, până când, după moartea lui Victor Dima, primăria a încăput pe mâinile și mintea unui primar interimar. Pe care nu l-a votat nimeni niciodată, în mod direct. Un primar care este total depășit de postura pe care a fost oarecum nevoit să o accepte. Dar despre Vasile Costea, primarul provizoriu al comunei Coteana, vom vorbi într-un număr viitor al publicației noastre, având în vedere semnalele pe care cetățenii comunei Coteana ni le-au transmis recent.

Manifestele care au fost împrăștiate prin comună și care conțin atacuri la adresa familiei Dima, dar și la adresa fostului primar, ucis de o boală nemiloasă, ne arată neputința actualei administrații, precum și ura pe care unii aghiotanți ai „interimarului” o au față de profesionalismul și onestitatea pe care le-a arătat, în timpul vieții,  Victor Dima.

coteana parcAșa cum ne povestea fiul său Ionuț Dima, un tânăr destoinic și onest, în cei 25 de ani, atâta cât Victor Dima a păstorit comuna Coteana, el a luat masa împreună cu tatăl său doar de cinci ori: „Comuna Coteana a fost pentru tatăl meu însăși viața sa. Pasiunea sa. Un sfert de secol a muncit, cu o râvnă aproape nefirească, pentru comunitate. Când rezolva problemele cetățeanului, era un om fericit. Cetățeanul era totul pentru el! În cei 25 de ani, eu am reușit să iau masa cu tatăl meu doar de cinci ori. Deși ar fi avut posibilitatea să facă o carieră profesională, alta decât cea de primar, tata a preferat să rămână ACASĂ, ca fiu al satului, în serviciul oamenilor. Absolvise două  facultăți, Inginerie Mecanică și Drept, și chiar prinsese o bursă la Strasbourg, la care a renunțat în favoarea locurilor sale natale, care l-au țintuit aici până la moarte. Dovadă stau faptele și lucrurile pe care tata le-a înfăptuit în cele cinci mandate de primar!”, ne-a spus, cu o mare tristețe în glas, Ion Dima, fiul fostului primar.

coteana bisericaDar poate vă întrebați cine este, de fapt, Ionuț Dima, și ce dorește el să facă la vârsta de 25 de ani. Ionuț Dima este absolvent al Academiei de Științe Economice, secția Economie și Comunicare în Afaceri, iar la anul, când vor fi alegerile   locale, el va împlini 26 de ani, exact vârsta la care tatăl său își începea carierea de primar, fiind ales pe listele PNL.

Se înțelege că tânărul Ionuț Dima, cel care a stat la căpătâiul tatălui său în toată perioada lungii suferințe  a acestuia, dorește să candideze la primăria pe care Victor Dima a condus-o cu atâta demnitate. Începând de la vârsta de 26 de ani și exact din partea PNL Olt, partid al cărei copreședinte este și Siminica Mirea, cea care l-a prețuit foarte mult pe Victor Dima, i-a prețuit dăruirea, familia și profesionalismul de care acesta a dat dovadă.

În atenția adversarilor acestui tânăr, adversari care au învățat carte doar până la genunchiul broaștei, trebuie să spunem că Ionuț Dima a absolvit cu brio Colegiul Național „Ion Minulescu” și – după cum am semnalat mai sus – a terminat o facultate de prestigiu. Rămas fără sprijinul tatălui său, el a susținut un concurs pentru postul de administrator la primăria la care tatăl său a lucrat atâta amar de vreme, concurs pe care l-a și câștigat. Cineva, însă, îi bagă bețe în roate și vrea să-l vadă, fără niciun rost, pe drumuri.

coteana drum 1Cu siguranță, ghiciți cine e acesta, iar dacă nu ghiciți vă spunem noi: e acela care a comandat manifestele acelea agramate și calomnioase, la adresa familiei Dima și la adresa lui Ionuț. O rușine, care nu s-a întâmplat niciodată în comuna Coteana.

Dar, câinii latră și ursul merge mai departe. Ionuț Dima, după ce se angajeze în București și avea tot viitorul înainte, a venit acasă, ca să fie lângă tatăl său, Victor Dima! Cel care, pe patul de moarte, i-a spus: „Ionuț, să dea Domnul să mai trăiesc și eu câțiva ani… Dar să știi că nu voi mai candida! Împreună cu cetățenii comunei, te voi sprijini pe tine să preiei Primăria Coteana și să continui proiectele mele și visele oamenilor de aici. Eu mă voi odihni nițel și vă voi plimba cu nepoții prin parc!”

Cu mari boabe de rouă la marginea ochilor, Ionuț Dima ne-a povestit această cutremurătoare scenă, el pregătindu-se sufletește și intelectualicește să îndeplinească visul testamentar al tatălui său, cel care îl privește cu dragoste dintr-o stea, amintindu-i parcă o parafrază la un proverb cunoscut: „A fi mare nu-i mirare, / A fi om, e lucru mare!”

Doamne-ajută!

Dragoș SÎRGHIE

coateana gradinita 1

coteana gradinita 2coateana drum 2

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments