AcasăOpiniiIstoria, asumată de către cine?

Istoria, asumată de către cine?

Sunt multe „instanțele” în care se analizează cauza unei neplăceri istorice. De aceea există teorii ale conspirației. Incidente care au marcat lumea sunt și astăzi analizate pentru a se găsi originea acestor nenorociri care au afectat oameni ce s-au născut mai târziu.

Al Doilea Război Mondial a afectat o parte semnificativă a celor care aveau să se nască, pentru că destinul multor oameni a fost schimbat radical în urma războiului. Primul război mondial a fost o povară pentru puține națiuni, un procent mic de cetățeni fiind născuți (deși nu era normal) din cauza unor întâlniri dintre persoane pe care acest război le-a provocat. Dar al doilea război mondial a afectat aproape toate națiunile, schimbând multe destine. Deși nu a fost plăcută, experiența celui de-al doilea război mondial, efectele lăsate sunt diverse. Într-adevăr, sunt persoane care se bucură că s-au născut din cauza războiului, pentru că războiul este cel care a făcut ca persoane care nu aveau să se întâlnească în mod normal, s-au întâlnit și/sau cunoscut.

mihai robert barbu foto linia intai 711
Mihai Robert Barbu

Cutremurul care a avut loc în anul 1977 în România, a apropiat diverse persoane care nu se cunoșteau (sau se cunoșteau, dar nu au avut relații mai mult decât de prietenie), schimbând astfel cursul normal al acestui fel de destine în mod particular. Două lucruri sunt certe: evenimente majore pot schimba viitoarea istorie, dar aceleași evenimente nu pot schimba cursul istoriei trecute.

Timpul, care este a 4-a dimensiune, dimensiunea la care oamenii sunt limitați, este ca o dreaptă continuă, fără început, și fără sfârșit. Nu se poate merge înapoi în timp, pentru că suntem limitați în această dimensiune.

În lungul ei, istoria în sine nu are de ce să fie judecată. Istoria nu poate fi asumată, ca o greșeală, de nimeni care este în viață, pentru că cei care i-au influențat cursul au murit de mult. O declarație precum „Istoria ne-o asumăm noi”, are niște nereguli. În primul rând, istoria în sine este o greșeală. De aceea este o greșeală care trebuie asumată, dar în niciun caz de către cei prezenți. Nimeni nu poartă vina pentru faptele celor din trecut, cu excepția acelor succesori răspunzători din aceleași poziții pe care le-au avut cei din vechime, cum ar fi papa. Declarațiile papilor din trecut, care pot fi desființate de declarația papei de astăzi, pot rămâne în caz că acest papă nu declară opusul. Chiar și corectarea unor declarații ale predecesorilor, nu poate modifica poziția celor care au declarat opusul.

În concluzie, toți care sunt prezenți trebuie să fie nemulțumiți de deciziile celor din vechime, pentru repararea greșelilor din trecut prin schimbarea direcției care a fost luată în trecut. Există nemulțumire, dar nu și dorință de schimbare.

Mihai Robert Barbu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments