D-le primar, cum ați început anul 2022?
Am început anul muncind! Avem un proiect, pe Situații de urgență, care este finalizat. Anul trecut s-a produs o calamitate în satul Mănulești, pe strada Nucilor. Am obținut finanțare, obiectivul este realizat. Suntem în stadiul de recepție la terminarea lucrărilor. Totodată, mai avem o eroziune pe strada Dealul Viilor, din satul Mănulești, în baza unui contract de finanțare de anul trecut, unde lucrările sunt în plină desfășurare. Ne-a permis și timpul să turnăm, să excavăm, să cofrăm…
Pandemia de Covid-19 v-a cauzat probleme?
N-am avut probleme cu Covid-19 în comuna noastră. Este o așezare mai depărtată de mediul urban și am fost feriți, în acest sens. Cazurile de îmbolnăviri au provenit, în general, de la persoane plecate să muncească sau care locuiesc în mediul urban. Nu am avut decese, nu am avut cazuri grave cauzate de Covid.
Ce obiective aveți?
Ne punem mari speranțe în Programul „Anghel Saligny”… Avem trei proiecte depuse spre finanțare. Sperăm ca măcar unul dintre ele să fie aprobat. Este vorba de construirea de poduri. Este vorba de cinci poduri betonate în comuna Sâmburești. Sunt trei poduri într-un proiect, al patrulea – separat, al cincilea – separat! Plus 8 km de drumuri asfaltate… Avem mari speranțe pentru construirea unui pod în satul Sâmburești, plus 7 km de asfaltare. De asemenea, avem în derulare, prin PNDL 2, un proiect de extindere rețea de alimentare cu apă. Pot să afirm că problema apei potabile în comuna Sâmburești este rezolvată. Din punctul meu de vedere, este cea mai mare realizare din comună. Avem patru foraje de apă… Anul trecut, pe acea vreme secetoasă din vară, nu am avut probleme cu furnizarea apei potabile. Mai avem vreo două străzi care au avut apă din sursă proprie și nu au dorit extinderea rețelei de apă, dar acum oamenii vor să se branșeze și avem în lucru încă 2 km de extindere a rețelei.
Cu ce probleme vă confruntați d-le primar?
Cea mai mare problemă pe care o identific eu, nefiind specifică doar comunei Sâmburești, este depopularea. Este problema scăderii numărului de copii din școli și lipsa de locuri de muncă, în zona mediului rural. Este o problemă tristă… Oamenii și-au schimbat modul de viață, au devenit mult mai comozi, caută câștiguri mari, în perioade scurte de timp. Aleg să plece în Comunitatea Europeană… Dar oamenii nu mai consumă alimente sănătoase, nu mai trăiesc sănătos, consumă din ce în ce mai multe medicamente, totul este chimical. Am ales banii, în schimbul sănătății noastre.
Din punct de vedere cultural-artistic, ce activități mai desfășurați?
Avem Ansamblul de Dansuri Populare „Plaiurile Sâmbureștiului”, care își desfășoară activitatea în continuare. Am făcut repetiții și în timpul Pandemiei, cu respectarea tuturor normelor impuse de către autorități. Avem un instructor priceput, în persoana d-lui Alexandru Rizea. Ansamblul nostru aparține de Școala Populară de Arte de la Slatina, iar pe această cale îi mulțumim d-lui președinte al CJ Olt, Marius Oprescu. Am avut și rezultate cu acest ansamblu… Am câștigat multe concursuri naționale, am fost prezenți și pe scene din străinătate. Pandemia ne-a încetinit activitatea, nemaifiind turnee.
Cum vedeți, în general, situația națională politică și socială, având în vedere noul val de scumpiri care s-a abătut asupra românilor?
Statul are nevoie de bani și pentru asta a avut nevoie de creșterea artificială la energie și gaze. Această creștere este artificială și este o sursă importantă de venit pentru bugetul de stat. Le-a fost frică să impoziteze multinaționalele și au ales să scoată bani de la poporul român. Cum văd situația politică? Eu nu sunt om politic, eu fac administrație! Mă interesează administrarea localității mele… Dar, din punct de vedere politic, pot să vă spun că eu nu am fost de acord cu alegerea PSD de a veni la guvernare. Pentru că cei care au câștigat Alegerile parlamentare în 2020, trebuiau să guverneze patru ani și oamenii să primească ceea ce au votat. Rezultatul votului dumnealor a fost o alianță PNL-USR. Normal era să guverneze patru ani de zile, pentru că așa au vrut oamenii, până la urmă. Dar fiind un om de administrație care vrea să vadă partea de administrație și ceea ce se construiește într-o țară și într-o localitate, am fost, până la urmă, de acord cu venirea PSD la guvernare. Pentru că trebuiau să mai salveze ceva din ceea ce se mai putea salva. Guvernul Orban și Guvernul Cîțu au fost două guverne catastrofale. Cel mai național act legislativ din România, din ultimii 33 de ani, de la Revoluție încoace, a fost Ordonanța 114/2018, „Ordonanța Lăcomiei”. Împotriva căreia cineva a organizat ieșirea oamenilor în stradă. Știm foarte bine: multinaționalele și tot felul de structuri! Această ordonanță a fost omorâtă, treptat, treptat! În primul rând, Ordonanța 114 prevedea plafonarea prețurilor la gaze și la energie electrică. Nu se putea ajunge la aceste prețuri uriașe, dacă acea Ordonanță 114 nu era omorâtă și rămânea în vigoare.
În al doilea rând, Ordonanța 114 prevedea acel Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare, pe care majoritatea localităților din țară au depus proiecte și au semnat contracte de finanțare. Sunt contracte de finanțare semnate cu Guvernul României, de care orice guvern ulterior trebuie să țină cont. Acele contracte au fost omorâte, pur și simplu nu se mai știe ce putere juridică au. Mai sunt valabile, nu mai sunt valabile? Pentru că, oficial, nu le-a anulat nimeni… Adică nu s-a semnat un act de reziliere a acelor contracte. Erau contracte pe poduri, pe școli, pe drumuri, pe apă, pe canal… Omul care a omorât Ordonanța 114 este fostul premier Ludovic Orban. Știu foarte bine ceea ce spun și îmi asum ceea ce spun. Restul, după el, doar au luat act… Partea și mai tristă este că acea dorință a premierului Orban de anulare a Ordonanței 114 a trecut prin Parlament. Și au cam votat-o toți.
Care este situația în comună? Cum percep cetățenii noile scumpiri?
Situația este dureroasă. Suntem o zonă de deal nu foarte dezvoltată, cu puțini agenți economici. Oamenii sunt foarte afectați de aceste scumpiri de energie electrică, de gaze. Chiar dacă nu avem alimentare cu gaze, oamenii folosesc butelii… Prețul combustibilului a sărit de 7 lei și se îndreaptă spre 8 lei. Dacă ne aducem aminte, acum câțiva ani, prețul carburantului era 4 lei și ceva, iar când ajungea la 5, 5 și ceva oamenii ieșeau în stradă, pe bună dreptate. Acum ne ducem spre 8 lei și nimeni nu spune nimic.
Ce mesaj aveți către politicieni?
Chiar dacă sunt un om de administrație, fac, până la urmă, parte dintr-un partid politic. Cum se numește el nu contează! Mesajul meu către clasa politică este următorul: Să nu uităm că suntem români!
Transmiteți un mesaj și către locuitorii comunei!
Continuăm împreună! Aveți încredere mine, pentru că știți foarte bine că mă ocup de dezvoltarea și de infrastructura comunei.
A consemnat Dragoș Sîrghie