AcasăEconomieMă bucură prezența vicepremierului Costin Grigore Borc în județul Olt

Mă bucură prezența vicepremierului Costin Grigore Borc în județul Olt

Miercuri, 9 martie a.c., conducerea Companiei ALRO Slatina, reprezentată de Gheorghe Dobra, supranumit „Managerul de metal”, a primit vizita vicepremierului României, Costin Grigore Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Alături de domnia-sa au fost Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, vicepreședinte CJ Olt și deputații Emil Moț și Florin Iordache.

trimitere alro prolyteDirectorul general al societății ALRO S.A., dr. ing. Gheorghe Dobra, a prezentat modul de organizare al grupului VIMETCO N.V. din care face parte și societatea ALRO S.A.

În România, firmele care mai fac parte din grup sunt VIMETCO MANAGEMENT București, VIMETCO TRADING București, ALUM Tulcea, VIMETCO EXTRUSION Slatina. S-a menționat că societatea s-a privatizat în perioada 2000-2002, iar, în anul 2006, s-a realizat fuziunea prin absorbție cu fosta societate ALPROM.

În prezent, ALRO funcționează cu trei puncte de lucru: Punctul de Lucru Aluminiu Primar, Punctul de Lucru Aluminiu Prelucrat (fosta ALPROM) și Punctul de Lucru București (câteva compartimente suport-achiziții / logistică, financiar).

În continuare, s-a făcut o scurtă prezentare a activităților de la mina de bauxită din Sierra Leone și de la producătorul de alumină ALUM Tulcea, urmată de scurta descriere a principalelor sectoare de producție de la ALRO S.A.

Prezentarea a continuat cu proiectele de succes realizate după privatizare, printre care au fost menționate: Integrarea pe verticală a ciclurilor de fabricație în cadrul grupului; Creșterea eficienței energetice; Proiectele AERO și AUTO; Proiecte privind ecologizarea totală a societății; Reciclarea deșeurilor; Proiect pentru creșterea competitivității; Proiectul 5S.

Proiecte de succes – sunt rezultate ca urmare a modernizării, cu accent pe modernizarea tehnice și tehnologice; în ultimii 10 ani s-au investit 500 mil. USD în proiecte de modernizare.

Implementarea programului de modernizare a condus la: creșterea producției fizice, îmbunătățirea calității, creșterea productivității, reducerea costurilor de fabricație, diversificarea producției și creșterea producției cu valoare adăugată mare și foarte mare, îmbunătățirea performanțelor economico-financiare

alro ministrul economiei dobraVicepremierul Costin Grigore Borc:

Dacă nu vom avea siderurgie, dacă nu vom avea aluminiu, nu vom putea susține o industrie auto competitivă!

Vicepremierul Costin Grigore Borc a fost foarte mulțumit de ceea ce a văzut la ALRO Slatina, domnia-sa declarând următoarele:

„Le mulțumesc foarte mult managementului și salariaților de la ALRO, că au fost atât de amabili să ne primească astăzi aici. Este o plăcere să fii într-o uzină care are niște performanțe europene. Este o plăcere să mergi într-o uzină curată, în care vezi că managementul dă foarte mare importanță sănătății și securității în muncă. Salariații sunt prețuiți și apreciați de către managementul uzinei. Uzina ALRO și tot grupul este o prezență importantă în economia românească. Este o prezență care este un punct important într-un lanț valoric, pentru că produsele de aici se regăsesc în industria alimentară, în industria aeronautică, se regăsesc în foarte multe lucruri pe care le vedem în viața de zi cu zi.

Ați văzut din declarația pe care am făcut-o după Consiliul de Competitivitate de la Bruxelles, săptămâna trecută: poziția României în UE este că avem nevoie de o industrie puternică în Europa. Avem nevoie și de industrii energo-intensive, nu trebuie să ne fie frică de ele, pentru că, în final, dacă nu vom avea siderurgie, dacă nu vom avea aluminiu, dacă nu vom avea aceste produse din care se fac toate celelalte lucruri, în România, dar și în general, în Europa, nu vom putea susține o  industrie auto competitivă.

Este în interesul Europei, evident și al României, când spun Europa, mă refer la Uniune și la piața internă, să păstreze aceste industrii în România, să ne ocupăm ca ele să fie și să rămână competitive în fața competiției din afara UE”.

ministru economiei piatra prolytePiatra-Olt. Inaugurarea Fabricii Prolyte!

După momentul ALRO Slatina, vicepremierul Costin Grigore Borc și-a continuat vizita de lucru în orașul Piatra-Olt, acolo unde, în prezența autorităților guvernamentale, locale și județene, s-a inaugurat Fabrica Prolyte, o investiție pe fonduri structurale, care va genera aproximativ 500 de noi locuri de muncă. Despre acest eveniment, au vorbit vicepremierul Costin Grigore Borc și președintele CJ Olt, Paul Stănescu.

Vreau să ieșim din mentalitatea în care cineva de la Guvern decide tot!

„Este foarte important pentru România să rămână un pol de producție. Este un lucru pe care guvernul din care fac parte îl spune de multă vreme. Este foarte important să producem în România. Aceste locuri de muncă care sunt aici atrag, pe orizontală, servicii. Pe lângă forța de muncă foarte calificată, există și foarte multe servicii.

Sunt oameni care se pregătesc de luni de zile. Cât de important este învățământul profesional! Aici vedeți sudori, lăcătuși mecanici, oameni care folosesc echipamente de ultimă generație. Este nevoie de învățământ profesional. Lucrurile acestea nu se pot întâmpla fără Primărie, fără autoritate locală, fără Prefectură, fără Consiliul Județean. Lucrurile se întâmplă în România mai mult datorită autorităților locale și mai puțin datorită Guvernului și e bine să fie așa.

Vreau să ieșim din mentalitatea în care cineva la guvern decide tot. Autoritățile locale se ocupă să crească forța de muncă, să crească infrastructura, să dezvolte și să ajute ca întreprinderile să funcționeze cum trebuie.

Sunt foarte impresionat de atenția care se dă siguranței și sănătății în muncă. Vin din industrie și știu că este important ca oamenii care vin la fabrică dimineața să plece sănătoși acasă. Lucru pe care îl trecem, uneori, cu vederea.

Să înțelegem complexul de factori care se pun împreună, când se creează o astfel de fabrică într-o zonă ca Piatra-Olt, ce trage pe orizontală și cât de important este ca aceste fabrici să existe, să crească și să avem din ce în ce mai multe, nu numai în marile centre industriale, ci și în centre urbane mici și chiar rurale”.

Paul Stănescu, președintele CJ Olt:

Mă bucură prezenta Vicepremierului Costin Grigore Borc

„Cele mai importante lucruri, am spus-o de fiecare dată, sunt locurile de muncă în județul nostru, poate nu o mare problemă pentru Slatina, dar pentru județul Olt reprezintă o mare problemă.

Astăzi, la Piatra-Olt, este un eveniment foarte important, vorbim deja de 200 de locuri de muncă, vorbim în viitorul apropiat de 500 de locuri de muncă.

Iar în aceste condiții vitrege, în care economia se mișcă mai greu, cred că investiția de astăzi, n-am cuvinte să spun cât de importantă este pentru noi toți, nu numai pentru Piatra Olt.

Înțeleg că sunt lucruri de mare finețe, este vorba de foarte mulți sudori care vor lucra în argon, meserie în care puțini oameni lucrează. Astăzi am înțeles că firma îi califică pe muncitori, am înțeles că au salarii foarte bune, pentru că este o meserie grea.

Felicit primarul de la Piatra Olt pentru că am reușit, într-un timp scurt, în mai puțin de un an de zile, să avem infrastructura necesară unor astfel de investiții. Asfaltul l-am adus până aici, avem apă, avem canalizare aici. Contează foarte mult și ceea ce facem noi autoritățile și locale și județene pentru a atrage cât mai mulți investitori.

Felicit firma Prolyte pentru ceea ce face și suntem alături de ei. De asemenea, mă bucură prezența viceprim-ministrului Costin Borc pentru că este un semnal bun ca autoritățile și guvernamentale și locale să fie lângă cei care fac lucruri bune”.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments