Într-un moment politic tensionat, cu negocieri încă neclare privind formarea unei majorități guvernamentale, președintele PSD Olt, Marius Oprescu, a vorbit despre poziția organizației județene, exprimându-și totodată și opinia personală.
Referitor la dezbaterile din interiorul partidului, Oprescu subliniază că există păreri diferite printre primarii din județ și că decizia finală se va lua în cadrul Consiliului Politic Județean, în urma unor consultări clare.
„Părerile sunt împărțite, să știți. N-aș putea să vă spun, în momentul de față, o părere unanimă a tuturor primarilor din județul Olt. Sunt primari care își doresc participarea la o formă de guvernare, sunt primari care spun că cel mai bine pentru partidul nostru este intrarea în opoziție.
Neavând, în momentul de față, decât niște discuții informale și neavansând, la București, lucrurile într-o direcție anume, nu aș putea să vă spun. În momentul în care le vom avea, probabil ne vom întâlni într-un Consiliu Politic Județean și le vom supune la vot, iar eu voi avea mandatul lor de a merge la București și a susține intrarea la guvernare sau nu.”
Președintele PSD Olt a accentuat că orice decizie trebuie să fie luată în urma unor discuții avansate și pe baza unui set clar de principii, nu în grabă, așa cum s-a întâmplat în trecut.
„Consultarea partidului se face prin consiliile politice județene pe care le avem. Este o structură destul de mare, în care cuprinzi Biroul Permanent Județean, consilierii județeni, primarii localităților și președinții localităților din fiecare județ.
Și atunci, bineînțeles, că ai un anumit mesaj și știi exact ce ai de făcut, dar nu poți să supui acest lucru înainte de a avea pe masă, totuși, o formă de colaborare, care poate să existe la un moment dat.
În momentul de față, această formă nu există. Așa cum a spus și președintele interimar Sorin Grindeanu, noi nu mergem la aceste discuții pentru a vorbi de ministere și de oameni. Mergem la aceste discuții pentru a stabili niște principii de lucru, astfel încât, atunci când am hotărât să mergem împreună în această direcție, lucrurile să fie foarte clare.”
Pe fondul unei posibile decizii privind opoziția sau guvernarea, Oprescu și-a exprimat clar punctul de vedere:
„Opinia mea este că ar fi bine să rămânem în opoziție. Dar, așa cum v-am spus, este opinia mea, și eu am un vot. Dacă organizația Olt își dorește intrarea la guvernare, în majoritate, asta înseamnă democrație: minoritatea se supune majorității. Cu siguranță vom merge la București cu mandat de a intra.
Dar, până una alta, ca să putem să facem acest lucru, trebuie să avem niște discuții mult mai avansate decât s-au derulat până în momentul de față, să venim cu ceva în fața oamenilor și să le propunem acest lucru.”
Marius Oprescu a oferit o analiză lucidă asupra performanțelor PSD în guvernare și reacției electoratului:
„Electoratul ne-a demonstrat că trebuie să luăm o pauză, să-i lăsăm pe ceilalți. Eu cred, din punctul meu de vedere – și lucrurile se văd, sunt oameni care, dacă sunt obiectivi, pot confirma – Partidul Social Democrat, participând la această guvernare și în ultimii doi ani de zile cu premier, cred că a fost o guvernare bună.
Totuși, din păcate, lucrurile au contat mai puțin în ultima perioadă și altele au fost cele care au contat. Și atunci cred că ar trebui să-i lăsăm să convingă ce pot ceilalți.
E ușor să vorbești de pe margine, e mai greu să faci 400 de kilometri de autostradă numai în ultimii doi ani de zile, e mai greu să începi investițiile în infrastructura de cale ferată și să faci achiziții noi – primele de 20 de ani încoace – în domeniul feroviar, și multe alte lucruri.”
Chestionat despre „independența” candidaților la Președinția României, Nicușor Dan și Crin Antonescu, Marius Oprescu a răspuns tranșant:
„Crin Antonescu a fost un candidat independent susținut de trei partide, iar Nicușor Dan a fost candidat independent, da. Văd că unii încearcă să-și aroge victoria lui Nicușor Dan. Victoria lui Nicușor Dan nu e decât a lui și a poporului român, care a luptat împotriva extremismului, să fie clar. Restul au băgat, ca proștii, capul în poză.”
În final, președintele PSD Olt a trasat o linie clară privind viitoarele alianțe: fără certuri publice și atacuri reciproce, dacă se dorește o guvernare eficientă.
„Nu vrem să mai participăm la astfel de spectacol public. Dacă participăm, trebuie stabilite aceleași linii de comunicare, directoare și în mediul public.
Nu poți să te așezi, chipurile, la masă, că vrei să faci bine țării într-o coaliție de guvernare, dar de fiecare dată, când ieșim fiecare, dăm unii în alții cu pietre.
Haideți să încercăm să facem discuții privind declarațiile unor voci răzlețe… Conducerile celor patru partide se vor așeza la masă și vor stabili niște principii de lucruri sănătoase. Că mai sunt radicali liberi care vorbesc numai prostii, e treaba partidelor să și-i pună la punct.”
Dragoș Sîrghie