Recent, Consiliul Județean Olt, prin d-l Marius Oprescu, vicepreședinte al acestui for județean, i-a acordat profesorului universitar Gheorghe Dincă, matematician de faimă mondială, titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al județului Olt.
George Dincă este fiu al municipiului Caracal și președinte de onoare al Asociației „Fiii și prietenii Caracalului. Specialist în matematică și mecanică, cercetător recunoscut în marile capitale ale lumii, lui George Dincă i s-a conferit, la 31 martie 1999, la Sorbona, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Pierre et Marie Curie”. Același titlul i-a fost acordat și de Universitatea din Craiova (2003), Universitatea „Ovidius” din Constanța (2005), Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (2010) și de Universitatea Politehnică București (2013). Este membru al Academiei Europene de Știință.
GHEORGHE DINCĂ ESTE UN REPER AL LUMII MATEMATICE CONTEMPORANE
În deschiderea ședinței, vicepreședintele Marius Oprescu a argumentat decizia CJ Olt de a-i acorda renumitului matematician această mare distincție:
«Avem privilegiul și onoarea de a avea astăzi, alături de noi, o personalitate marcantă a județului Olt, pe domnul profesor universitar doctor, George Dincă, căruia, împreună, îi vom acorda titlul de „Cetățean de Onoare” al județului Olt, ca o recunoaștere și încununare a unei activități deosebit de meritorii.
Deschidem, așadar, ședința cu un proiect frumos și important pentru viața culturală a județului nostru prin acordarea acestui titlu unui matematician eminent, care a sprijinit întotdeauna viața spirituală și culturală a meleagurilor natale. Un matematician recunoscut la nivel internațional, care face cinste și onoare României și, nu în ultimul rând județului Olt și Caracalului.
George Dincă este un reper al lumii matematice contemporane publicând mai multe cărți și peste 70 de lucrări științifice în limba română, franceză și engleză în reviste de prestigiu din țară și străinătate.
Are o activitate științifică de excepție în domeniul matematicii, participând la congrese internaționale, susținând și predând cursuri la universități din SUA, Italia, Franța, China ș.a.m.d. De asemenea, domnia sa a primit numeroase distincții internaționale, fiind primul matematician român căruia i s-a conferit, la Sorbona, titlul de Doctor Honoris Causa.
Distinse domnule profesor, vă mulțumim pentru frumoasa carte de vizită pe care i-o oferiți județului nostru, vă felicit pentru toată activitatea dumneavoastră!»
Silviu Neacșu, prefect de Olt:
AM AVUT ONOAREA SĂ FIU STUDENTUL D-LUI PROFESOR DINCĂ!
La rândul său, prefectul Silviu Neacșu, fost student al lui George Dincă, a subliniat următoarele:
«Vreau să vă spun că nu este deloc ușor să vorbești despre o personalitate atât de complexă, cum este cea a domnului profesor George Dincă, OM care a iubit și iubește, mai presus de orice, MATEMATICA și POEZIA. Calm, bonom, corect și cinstit, este oricând gata să-și ofere ajutorul. Toți studenții domniei sale îi datorează mult.
Toți cei care am participat la cursurile dumnealui ne amintim cu plăcere de prelegerile, de sfaturile și încurajările sale. Da, am avut deosebita plăcere și onoare de a fi studentul domnului profesor GEORGE DINCĂ.
La acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Pierre et Marie Curie“, profesorul Haim Brezis, cel care a rostit cuvântul de Laudatio, a supus, printre altele: „Este o mare plăcere că avem printre noi, azi, un mare prieten al universității noastre – profesorul George Dincă… George Dincă este un eminent matematician. El a format numeroși elevi extrem de străluciți care au venit după aceea în universitatea noastră pentru a-și susține teze de o calitate excepțională. George Dincă este angajat cu entuziasm la numeroase activități de cercetare între universitatea noastră și universități românești. Această zi este deci o mare zi de sărbătoare pentru colaborarea franco-română.”
Domnul prof. univ. dr. George Dincă este primul matematician român care a primit acest înalt titlu (…)
În final, aș vrea să rostesc un citat celebru al lui Moliere: „Toți oamenii se aseamănă prin cuvinte. Numai faptele îi deosebesc.”»
SĂ-I MULȚUMIM CĂ EXISTĂ!
Prezent la manifestare, ziaristul Dumitru Sârghie a adăugat:
«Ca președinte al Asociației „Ecologia Bunului-Simț”, dar și în calitate de membru al Asociației „Fiii și prietenii Caracalului”, sunt onorat să-i ofer d-lui Profesor Gheorghe Dincă cărți despre istoria Caracalului și a Slatinei, despre poezia și despre sufletul oamenilor acestor locuri. Și să-i mulțumim că există!
Pe lângă aceste cărți, îi vom oferi d-lui Profesor și un scurt fragment din discursul domniei-sale de la Caracal, discurs semnificativ privind ideile domniei-sale despre lume și viață, idei rostite în ziua de 7 septembrie 2011, cu ocazia Simpozionului „Gheorghe Dincă”, organizat de Asociația „Fiii și prietenii Caracalului!” Iată fragmentul respectiv!»
«Limbajul matematic are nevoie de umanizare. Cine știe poezia lui Ion Barbu „Umanizarea”, știe despre ce vorbesc. (…). Dumnezeu oferă o etapizare în viața fiecărui bărbat. La 20 de ani, un bărbat trebuie să fie admirat, la 30 de ani trebuie să fie apreciat, la 40 de ani trebuie să fie invidiat, iar la 60 de ani stimat.
Le-am trăit pe toate. A fost vreme pentru toate. E vreme pentru toate. E vreme să te naști și e vreme să mori. E vreme să râzi și e vreme să plângi. Eu m-am născut din pământul Caracalului, sunt caracalean, iar dacă ar fi să dau o definiție pentru ce înseamnă să fii caracalean, ar suna așa: caracalean se numește acela care recunoaște că este atunci când nu este. Eu recunosc.
Acea imagine a copilului care a plecat din mahalaua sărăcăcioasă din Bold nu m-a părăsit nici când am urcat pe marile scene ale unor universități din străinătate, nici când Academia Română mi-a făcut cinstea să premieze una din lucrările mele, nici când Universitatea „Marie Currie” mi-a acordat titlul Honoris Causa, nici când Academia Europeană de Științe m-a primit printre membrii ei. Aici îmi sunt rădăcinile mele, de aici îmi trag forța.
Când vin acasă și am ocazia să mă plimb, caut cu obstinație două locuri: o bancă și niște alei. După cum vedeți sunt un om bogat, pentru că viața mi-a permis să depun la cea mai durabilă și profitabilă dintre bănci, care este banca amintirilor. Prin tot ceea ce ați făcut astăzi, sunt fericit că am trăit aceste clipe.
Vă mulțumesc”.»
MĂ TREZESC FOARTE DES VORBIND OLTENEȘTE!
Din partea Asociației „Fiii și prietenii Caracalului”, a vorbit prof. dr. Viorel Vătămanu (președinte), iar din domeniul matematicii, fostul inspector general al IȘJ Olt, Dumitru Nica.
Profesorul George Dincă a încântat auditoriul cu un discurs articulat, presărat cu puternice accente naționaliste, din care redăm un scurt fragment:
«Mă trezesc foarte des vorbind oltenește. Mi se întâmplă, la cursurile de matematică, fiind prins în rigoarea unui raționament, să spun «ce demonstrarăm noi cu asta?». Anul trecut, am ținut la Universitatea din Craiova un curs pentru doctoranzi și masteranzi și, la un moment dat, s-a petrecut acest lucru. La sfârșitul cursului, o tânără ce-și pregătește teza m-a întrebat: «Vi se întâmplă doar aici, fiindcă ați venit la Craiova? Sau vi se întâmplă și în alte părți?». Nu, mi se întâmplă și în alte părți! Mi se întâmplă chiar când vorbesc într-o limbă străină. Primul gând am tendința să-l pronunț în românește și, mai particular, în oltenește.»
LINIA ÎNTÂI