AcasăOpiniiNud cu trabuc

Nud cu trabuc

De la bun început a fost clar că PSD și PNL nu se căsătoresc decât din interes, nicidecum din dragoste. El, un bătrân trecut prin toate experiențele vieții, cu bune, dar mai ales cu rele, ea, o tinerică focoasă, educată și cu o zestre pe măsura originii sale nobile. O căsnicie care însă nu a întârziat să scârțâie, fapt ce l-a determinat pe Ludovic Orban, la Congresul din luna trecută al PNL, să vorbească,  în stilu-i caracteristic, de o prea naivă mireasă care ar fi fost înșelată de un mire mai interesat de zestrea decât de frumusețea ei, lăsând să se înțeleagă că mireasa sedusă și nu (încă) abandonată este PNL, iar mirele chipeș, dar cam ușuratic, este PSD.

smedescu 541Această remarcă a liderului liberal (acum marginalizat) m-a trimis cu gândul la filmul „Obsesie”, cu Richard Burton și Tatum O’Neal în rolurile principale. Un bărbat și o femeie, de vârste aproape diametral opuse, 60, respectiv, 16 ani, se întâlnesc pe aceeași lungime de undă a afinităților sentimentale și, din arcul electric care se produce, rezultă lumina unei iubiri imposibile. Inima pârjolită a adolescentei se deschide larg spre toate zările, căutând cu ardoare zefirul dezmierdător al iubirii împărtășite. În schimb, centura cu diamante a rațiunii determină bărbatul să-și zăgăzuiască pornirile inimii și să le închidă într-un imens sarcofag al interdicției. Însă oricâte cuie ar bate în capacul acestuia, din când în când, din cauza presiunii interioare, tot mai alunecă într-o parte și fiecare întâlnire cu fata se transformă într-o sărbătoare a inimii sale întinerite. Și dacă se abține din răsputeri să guste din tortul care i se oferă, forțele adormite ale artei sale se trezesc dintr-un somn lung și se revarsă luxuriant pe plajele creației. Redevenind pictor, fata îi servește de model.

La una dintre ședințe, fata i se prezintă complet goală, cu un trabuc între degete și într-o poziție ce se voia semnificativă. Îi și propune ca noua pictură să se numească „Nud cu trabuc”. Întrebată de ce cu trabuc, fata a răspuns cu candoare: „Așa am impresia că nu sunt complet dezbrăcată”. Uluitor răspuns, dezvăluind un suflet care, în abandonarea lui totală și necondiționată, intuia totuși pericolul! Și căuta ca, în marea adâncă și fără margini în care se avânta, să păstreze o cât de mică legătură cu țărmul ce rămânea în urmă. Din hățișurile micilor evenimente crescute întâmplător de-a lungul scurtului său drum prin viață, răsărise un miraj al fericirii care o atrăgea irezistibil și pentru atingerea căruia era dispusă la orice sacrificii, reprimându-și chiar instinctul de conservare.

Un abandon de dimensiuni comparabile, chiar dacă prin alte unități de măsură, este și acesta în care PNL –fata frumoasă și bogată din povestea noastră – se lasă aproape strivită în îmbrățișarea cu PSD – mirele chipeș, dar cam trecut, care are nevoie de PNL numai și numai pentru ca el să iese cât mai bine în poza de grup de la sfârșitul mandatului. Asta, dacă între timp fata frumoasă nu va începe să resimtă nepotrivirea de vârstă și caracter ca pe un handicap insurmontabil și nu se va gândi la o despărțire prematură, având în vedere și faptul că prelungirea mezalianței cu PSD ar putea s-o erodeze într-atât încât să nu mai aibă pretendenți și să rămână fată bătrână. Intuind acest pericol, dar neavând curajul unei abordări radicale, PNL se rezumă la reacții în surdină, cum ar fi mârâitul lui Vosganian, care s-a plâns deunăzi că degeaba are cuțitul și furculița la Ministerul Economiei, dacă lacomul PSD a avut grijă să lase doar câteva  firimituri pe fundul farfuriei, sau cum ar fi Ordonanța lui Eugen Nicolăescu, prin care acesta încearcă să centralizeze la Ministerul Sănătății achizițiile de medicamente importante și scumpe, jinduind la un biftec extrem de îmbietor, de 1,1 miliarde de euro, astfel dând ocazia cochetei PNL să petreacă și ea la propria-i nuntă.

Și mai sunt apoi desele ocheade prin care PNL își ademenește foștii amanți de la PDL, și cu care se afișează în public, defilând cu fiecare în parte și prezentându-se  în fața soțului ca și cum ar avea un trabuc scump între degete.  Deocamdată îi merge, dar nu se știe până când, căci nu se poate ca, până la urmă, sătul de aventurile extraconjugale ale consoartei, PSD să nu observe că toate noile trabucuri cu care vine PNL sunt deja fumate și apoi să nu se lege de acest amănunt semnificativ: căci cine se încăpățânează să le fumeze în  continuare riscă foarte mult să se ardă la degete.

Constantin Smedescu


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments