AcasăOpiniiO DEZBATERE PUBLICĂ EȘUATĂ

O DEZBATERE PUBLICĂ EȘUATĂ

În ziua de 9 iunie a. c., în sala mare a Consiliului Județean Vâlcea, a avut loc o dezbatere/consultare publică inițiată de Primăria Râmnicu Vâlcea, privind propunerea acesteia din urmă, în speță, a primarului Mircia Gutău, de a ceda Universității din Pitești Liceul Tehnologic “Oltchim”, în schimbul  celor 24 de hectare, cu clădirile aferente, ale fostei UM Vlădești, unde actualmente funcționează o secție a Facultății de Litere din universitatea menționată mai sus, care are… 30 de studenți! Liceul Tehnologic “Oltchim” ar urma să fie relocat în diverse unități școlare care au un grad de ocupare mult sub 100%. Argumentul primarului Gutău a fost acela că Primăria Râmnicu Vâlcea ar urma să facă și să dreagă ceva nemaipomenit și nemaiauzit cu cele 24 de hectare plus clădirile aferente de la fosta UM Vlădești, desigur, numai și numai în interesul râmnicenilor. Un alt argument al aceluiași primar a fost acela că primăria nu mai este dispusă să susțină financiar unitățile de învățământ din Râmnicu Vâlcea care au un grad de ocupare mult sub 100%, practic, toate liceele din acest municipiu sunt în această situație.

1 marian patrascu LINIA INTAI
Marian Pătrașcu

M-am distrat teribil când am constatat că primarul nostru era surd, orb și mut la toate argumentele pe care le aduceau împotriva relocării Liceului Tehnologic “Oltchim” profesorii din această unitate de învățământ, ba chiar, și niște elevi aduși să-l îmbuneze pe edil; acesta o ținea însă “langa”: este o afacere bună pentru municipiul Râmnicu Vâlcea și că ea se va face indiferent ce-i va sta împotrivă! O primă nedumerire: atunci la ce dracu ne-a mai convocat să ne ceară părerea?

Nu am luat cuvântul, intervenția mea ar fi fost inoportună, eu sunt pensionar și “handicapat” pe deasupra, nu m-ar fi mirat să fi fost luat cu huooo, dacă aș fi făcut-o; dar, dacă l-aș fi luat, iată ce aș fi spus. Înainte de asta încă o precizare: toți vorbitorii, fără excepție, au relevat importanța faptului de a exista învățământ superior de stat la Râmnicu Vâlcea.

În primul rând aș fi spus că la Râmnicu Vâlcea există deja învățământ superior de stat. Unde? Păi, la Vlădești! Apropo, m-a mai distrat încăpățânarea cu care primarul Gutău se tot referea la înființarea “unei facultăți de stat la Râmnicu Vâlcea”. I-aș fi sugerat o modalitate foarte simplă de a rezolva dilema: cei 30 de studenți de la litere să se mute la Liceul Tehnologic “Oltchim”, care are un grad de ocupare de dor 60%, dacă am reținut eu bine. Da, dar atunci care ar mai fi fost “șpilul” pentru domnul primar? Căci, de fapt, altele sunt dedesupturile acestei “afaceri” propuse de primar și susținută chiar de doamna inspector general, cu care, de altfel, a și venit de mânuță, și care a onorat asistența cu tăceri prelungite, care în nici un caz nu erau o dovadă de înțelepciune; apropo, m-am tot întrebat ce caută ființa asta în funcția de inspector general al învățământului vâlcean, căci eu m-am lămurit de mult că ea nu are nicio tangență cu această funcție. Vă reamintesc aici o parafrază la Principiul lui Peter (“Într-o ierarhie, orice salariat tinde să se ridice până la nivelul său de incompetență. Corolar: cu timpul, toate posturile vor fi ocupate de câte un salariat incapabil să-și asume exigențele postului său”), pe care, după revolta muncitorilor de la Brașov, din 1977, am afișat-o în biroul meu de la Centrul de Cercetări Râmnicu Vâlcea, în care am păstrat prima parte, iar partea a doua am înlocuit-o cu: “Dezastrul începe atunci când acest nivel este atins venind la putere!”. Și, da, pentru acel afiș am fost anchetat de Securitate, norocul meu a fost maiorul Victor Popescu, Dumnezeu să-l odihnească!

Aș mai fi spus că această tranzacție are la bază două motive. Primul este acela că Universitatea din Pitești a pus ochii pe Liceul Tehnologic “Oltchim” deoarece unitatea este situată în oraș și este dotată cu toate facilitățile necesare unui învățământ liceal, inclusiv fiindcă bunurile imobile arată cu mult mai bine decât unitatea de la Vlădești lăsată în paragină. Cel de-al doilea motiv este acela că primarul Gutău, cel mai probabil, are în perspectivă inclusiv un interes personal. Bag mâna-n foc că, dacă tranzacția se va perfecta, în mai puțin de 10 ani, cele 24 de hectare și clădirile aferente, odată intrate în domeniul public, vor fi în mâini private.

Să ne reamintim. Ani de zile locul unde astăzi se află ditamai mall-ul, era o mlaștină când ploua și o prăfăraie cumplită când era secetă. Firește, a fost lăsat intenționat în paragină! Tot ani de zile, urmașii celor patru familii care-și avuseseră gospodăriile acolo, s-au luptat în justiție să intre în posesia terenurilor care le aparțineau de drept. Fără success, evident, căci pentru Coana Justițica de la Românica dreptatea continuă să fie și astăzi o marfă care se vinde la licitație: o are cine dă mai mult! Dar, ce să vezi, când fostul subprefect Viorel Popescu a cumpărat pe nimica toată drepturile litigioase, a doua zi a și fost proprietarul acelui teren, iar la puțin timp după aceea a început construcția mall-ului. Sau, vă mai amintiți ce era înainte pe Terasă, acolo unde astăzi este restaurantul “Kyoss”, fost “Ariel”? Când a început construcția s-a spus că acolo va fi un centru cultural și ați văzut ce a ieșit: un restaurant, particular, firește!

Pe de altă parte, mi s-au părut penibile și jelaniile profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic “Oltchim”. Oamenii aceștia sunt total rupți de realitate! În primul rând că acolo nu se formează specialiști, cum la un moment dat au pretins câțiva dintre ei, ci cel mult meseriași. Și pentru cine produc ei acești meseriași? Pentru Oltchim, desigur, doar acesta le este și numele, nu? Dar câți salariați are astăzi Oltchim-ul, care, în plus, “trage să moară”? Nici 8% din câți avea până a fi devalizat de Roibu pe-o mână cu politicieni, ziariști și acoliți! Iar domnii profesori au pretenția să aibă același număr de personal și de elevi ca înainte? Faină logică, n-am ce spune!

La fel, câțiva dintre aceeași profesori au susținut că ei sunt o unitate de elită a învățământului vâlcean, un adevărat “brand”. Ei, nu zău! Cred că mie mi-ar fi rușine să fiu dascăl la acest liceu cu un nume ajuns de “râsul curcilor”! Căci, ce mai reprezintă astăzi Oltchim-ul? În locul dumnealor, eu aș fi schimbat demult numele acestui liceu, deși sunt dispus să admit că acolo se face școală bună; dar, tocmai de aceea numele îi afectează reputația!

Să venim acum și la mult clamata necesitate de a exista și în Râmnicu Vâlcea învățământ superior de stat. Din câte știu filiala Universității “Spiru Haret” are lacătul pus pe ușă, iar de filiala Universității “Constantin Brâncoveanu” nu s-a mai auzit nimic, semn că ori are și ea lacătul pus pe ușă, ori că, în cel mai bun caz, este și ea pe ducă. Filiala din Râmnicu Vâlcea a Universității din Pitești, care funcționează la Vlădești, are 30 de studenți mari și lați, și aceia la… litere, căci, vezi Doamne, de literați are nevoie Vâlcea! S-o spunem pe-aia dreaptă: învățământ superior de stat în Râmnicu Vâlcea este o glumă proastă! Învățământul superior are menirea de a forma specialiști pentru diverse domenii de activitate. Mă îndoiesc, iar la acea consultare n-am auzit pe nimeni să abordeze acest subiect, mă îndoiesc, spuneam, că există un studiu sociologic privind domeniile de specializare și necesarul de specialiști pentru economia vâlceană. Mi se pare hilar ca, atunci când, în Top 500 cele mai bune universități din lume, nu există nicio universitate din România (Univ. “Babeș;-Bolyai” din Cluj Napoca, Univ.  “A. I. Cuza” din Iași, Univ. București și Univ. de Vest din Timișoara sunt pe pozițiile 701+), să pretinzi că  la Râmnicu Vâlcea se vor forma specialiști într-o universitate de stat!

Cam asta aș fi spus, dacă aș fi luat cuvântul la acea dezbatere. Aaa, da, recunosc: după aproape trei ore m-am plictisit și am plecat, nu știu cum a rămas, “ca-n gară” sau ”cum am stabilit”? Cred că așa cum a stabilit primarul Gutău!

Marian Pătrașcu    

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments